Wat is een stationwagon? Of break? Of estate? 

Skoda Octavia Combi RS245

Er is bijna geen auto met een carrosserievorm die zo veel verschillende namen heeft als de stationwagon. Wat is een stationwagon en waarom kies je dit type auto?

Dit type auto heeft erg veel verschillende benamingen, die van elkaar kunnen verschillen. Wat is een stationwagon precies? We zochten het uit en komen bij deze ‘gemene deler’ in de omschrijvingen: “een stationwagon is in het kort een auto, meestal afgeleid van een sedan of liftback, waarbij de daklijn naar achteren is doorgetrokken zodat meer ruimte ontstaat voor bagage”.

Extra bagageruimte in stationwagon

De naam stationwagon of stationcar komt uit de Verenigde Staten. Dit land wordt beschouwd als de bakermat voor deze vorm. Daar verschenen auto’s ontworpen met extra ruimte voor de bagage die mensen bij zich hadden bij het reizen met de trein. Deze werden vanaf het station opgehaald (of erheen gebracht) en naast ruimte voor de passagiers in de auto moesten ook de koffers en andere spullen meegenomen kunnen worden. Daarom werden ze ook vaak als taxi ingezet. Doordat vroeger de carrosserie van de stationwagons vaak van hout was, werden ze ook ‘woodies’ genoemd.

Sommige fabrikanten verlengden hun stationwagons ten opzichte van het reguliere model. Zo had de Renault 21 Nevada meer ruimte op de achterbank dan de vierdeurs (sedan) variant.

Verschillende aanduidingen

Internationaal zie je enorm veel verschillende aanduidingen voor de stationwagon. Zo kom je bij Britse auto’s nogal eens de naam ‘estate’ tegen. Internationaal zie je ook de naam Wagon toegevoegd aan het type. De Duitsers gebruiken weer vaker Kombi of Variant (waar Audi deze auto’s weer consequent Avant noemt). De Fransen hanteerden de naam Break, afgeleid van break de chasse (hunting break), verwijzend naar de shooting break die meer ruimte bood voor de jachtspullen die werden vervoerd. En als er een extra zitrij was geplaatst, dook bij Franse auto's de naam ‘Familiale’ op. Tegenwoordig komen bij veel merken ook Tourer en variaties daarop (Sports Tourer bijvoorbeeld) langs. Sportieve auto's willen nog wel eens als shooting brake worden uitgebracht. Daarvan blijft de achterklep relatief vlak liggen.

Ook sportieve variaties

Waar de stationwagon meestal werd gezien als de ultieme vertegenwoordigersauto, zijn er ook versies gekomen die zeer sportief waren. Zo ontwikkelden Audi en Porsche samen in 1994 de Audi RS2, gevolgd door verschillende andere snelle en ruime modellen. Het lijkt wel een Duits feestje te zijn op dat gebied, aangezien Mercedes via AMG vlotte auto’s met meer ruimte bracht en ook Volkswagen dit deed. BMW kon uiteraard niet achterblijven en heeft ook M-versies van de 3- en de 5-serie Touring in de prijslijsten gehad.

Kleine stationwagons

Ook aan de onderkant van de markt troffen we stationwagons aan. Van bijvoorbeeld de Peugeot 206 en 207, de Renault Clio, Volkswagen Polo, Skoda Fabia en Seat Ibiza verschenen stationwagons. Daarbij werden de auto’s iets verlengd, meestal door ze een wat langere overhang achter te geven. Deze modellen zijn inmiddels stuk voor stuk uit het actuele leveringsprogamma verdwenen, maar je kunt ze nog wel als occasion vinden.

Stationwagons hebben terrein verloren aan SUV

Vooral in de midden- en hogere klasse kregen de stationwagons concurrentie van de hogere SUV’s. Die worden onder andere door de hogere instap vaak als praktischer gezien hoewel ze meestal minder bagageruimte hebben. Ook de MPV was vooral in de jaren 90 en 2000 een extra concurrent. De stationwagon kreeg ook vaker een imago van lifestyle auto aangemeten. Dat ging dan ten koste van de beschikbare ruimte. Bijvoorbeeld doordat de achterste dakstijl (de D-stijl) vlakker kwam te liggen. Echter: er is in de AutoWeek CarBase nog zeker een royaal aanbod aan stationwagons te vinden als je een nieuwe zoekt!

Elektrische stationwagon

Het Chinese merk MG voegt in Nederland een elektrische stationwagon toe aan het aanbod, die eenvoudig '5' heet. Ook de Porsche Taycan Sport Turismo en Taycan Cross Turismo heten station wagon echter het verschil met de reguliere Taycan is redelijk subtiel en de vormgeving van deze stationwagon doet eerder denken aan een zeer sportieve shooting brake.