Welke types auto noem je een liftback?

Audi A6 A7

Enkele jaren geleden kwam je de term liftback nog wel tegen bij auto’s. Dat lijkt intussen minder te zijn geworden. Welke types auto kun je liftback noemen?

De liftback is een vorm voor een auto die lijkt op verschillende andere soorten. Zo worden ze vaak ook als hatchback aangeduid, of fastback. Terwijl er best verschillen tussen deze types zijn.

Wat kun je verstaan onder een liftback?

Een liftback is een variant van een hatchback met een aflopende daklijn tussen 45 en 5 graden. Traditionele hatchback-ontwerpen hebben meestal een hoek van 90 tot 46 graden op de achterklep of achterdeur. Met andere woorden, de liftback is in wezen een hatchback met een vlakker hellend dak, vergelijkbaar met sedans/saloons. Sommige liftbacks kunnen er ook uitzien als een coupé, maar met een achterklep die aan het dak scharniert en wordt opgetild om te openen.

Het ontwerp van de liftback combineert de veelzijdigheid van een gewone hatchback en de aerodynamica van een sedan. Liftbacks bieden vaak meer bagageruimte dan de gewone hatchback en sedan, maar niet zo veel als de stationwagon-variant van hetzelfde model.

Verschil met fastback

Hiermee is direct het verschil met de hatchback aangeduid, maar nog niet met de fastback. De vorm kan in sommige gevallen overeenkomen, echter bij de liftback moet de kofferklep boven de achterruit openen. Bij de fastback kan de klep ook onder de achterruit beginnen, zoals bij een coupé.

Populaire vorm in D-segment

Toyota heeft de trend in de jaren 80 gezet met de toenmalige versies van de Corona en Corolla in meerdere generaties. Die kenden een vorm als sedan of drie- en vijfdeurs hatchback en een langere variant met een vlakker aflopend dak die als liftback werd aangeduid. Daarnaast duidde dit merkt ook bij de sportieve Celica op deze manier het verschil aan tussen een coupé met een losse kofferbak en de liftback met een derde deur. En zag je de aanduiding ook bij de Carina en Avensis nog terugkomen.

In de jaren 60 was de Renault 16 een van de eerste modellen met deze carrosserie en die later in een hoger segment terugkwam in de Renault 20. En de Renault 11 (zeker de vijfdeurs) kan een liftback variant worden genoemd van de Renault 9. Later in de jaren 90 zie je dat ook merken als Ford (Mondeo), Mazda 626 en 6 en bijvoorbeeld Opel met de Vectra de keuze bieden tussen een sedan met aparte kofferbak of een liftback met vijfde deur bieden, overigens vaak naast een stationwagon. De lengte van deze auto’s was praktisch gelijk. De Duitse premium-merken hebben er minder aan meegedaan. Hoewel je de Audi 100 uit de jaren 70 een liftback kunt noemen met de Audi A7 Sportback als geestelijk opvolger in deze tijd. BMW volgde later met modellen als de 3 (tegenwoordig 4-serie) Gran Coupé en de X6 die weer feitelijk een SUV is, maar wel een hellende achterklep heeft. In het lagere segment is de Citroën (ë-)C4  die sinds 2021 op de markt is ook een liftback hoewel je die ook als cross-over kunt zien.