PRIVATE LEASE Renault Clio

Renault Clio

De Renault Clio is bekend vanaf 1990. Dan is het de opvolger van de Renault 5 Supercinq. Bij de presentatie van de Renault Clio is er alleen een vijfdeurs. Een paar maanden later volgt ook een driedeursvariant. De typecode voor de eerste Renault Clio is Type 57. In zijn jonge dagen valt de Renault Clio op door zijn ronde vormen, waar de concurrentie nog steeds hoekige modellen gebruikt. Aanvankelijk zijn er van de Renault Clio drie uitrustingsniveaus: de RL (Low), de RN (Normale) en de RT (Top). Maar in de loop van de jaren verschijnt er een keur aan uitvoeringen. De meest speciale is zonder meer de Renault Clio Baccara. Die is altijd flink gemotoriseerd en geldt als één van de eerste kleine auto's die zeer luxe is aangekleed. Zo is er lederen bekleding panelen met houtinleg, verchroomde details en een buitentemperatuurmeter.

Rond de helft van 1994 krijgt de Renault Clio zijn eerste facelift. Er is vooral vooruitgang op het gebied van veiligheid. Er komt bijvoorbeeld de optie voor een airbag. Verder wordt op meer uitvoeringen stuurbekrachtiging geleverd en is een achterruitwisser voortaan standaard op elke Clio. De Renault Clio Phase II is herkenbaar aan zijn vernieuwde achterlichten en anders ingedeelde achterklep. In 1997 wordt de Renault Clio voor een tweede keer gefacelift. De uiterlijke wijzigingen zijn dan groter met een in de voorbumper geïntegreerde grille en ronde koplampen waarin de clignoteurs zitten verwerkt. Daarnaast is er nog een aantal kleine verbeteringen waaronder een beter anti-roestbehandeling.

Renault Clio 16V

In de loop van de jaren is er een ruime keuze aan motoriseringen. Dat varieert van een 49 pk sterke 1,1-litermotor tot een 1,8-liter met 110 pk voor de sportievere versies. De 1.9D is de enige keuze op het dieselvlak. Die heeft een vermogen van 64 pk. Speciale vermelding is er natuurlijk voor de Renault Clio 16V met een 1,8-liter zestienkleppenmotor met een vermogen van 140 pk voor de variant zonder katalysator. De sportieve topper van de reeks is de in gelimiteerde oplage gebouwde Renault Clio Williams; met het zelfde sportieve uiterlijk als de 16V maar met een 2,0-liter 16V met 150 pk.

In maart 1998 wordt de tweede generatie Renault Clio gepresenteerd. Die draagt de typecode X65. Opnieuw is die er als drie- en vijfdeurs uitvoering. Bij zijn komst valt de Renault Clio II op door de rijke uitrusting. Als één van de eerste modellen is hij standaard voorzien van stuurbekrachtiging, twee airbags en getinte ramen. De voortrein wordt rechtstreeks overgenomen van de Renault Clio I, de achtertrein is compleet nieuw.

Gedurende zijn levenscyclus wordt de tweede Renault Clio vier keer gefacelift. De Renault Clio II Phase II verschijnt in 2001 en heeft nieuwe koplampen, achterlichten en een uitgebreidere uitrusting. In oktober 2003 is het de beurt aan de Renault Clio II Phase III; het uiterlijk wijzigt nauwelijks. Maar er komen wel nieuwe uitrustingsvarianten, een sterkere diesel en een Renault Clio 2.0 16V met een vermogen van 179 pk. In september 2006 verschijnt de Clio II Phase IV. Die wordt als Renault Clio Campus op de markt gebracht als budgetkeuze naast de derde generatie Renault Clio. De Clio Campus is te gemakkelijk te herkennen omdat de kentekenplaat aan de achterzijde niet meer op de achterklep hangt maar op de achterbumper. In 2009 is er opnieuw een lichte facelift, maar de Clio II Phase V wordt niet meer in Nederland gevoerd.

Motor achterin

De Renault Clio II is opnieuw te koop geweest in een keur van uitvoeringen en motoriseringen. De basisversie is een 1,2-liter achtklepper met een vermogen van 58 pk. Dat loopt door tot een 1.6 16V met 107 pk voor de normale uitvoeringen. De sportieve Clio's hebben de 2.0 16V aan boord met vermogens die gedurende de jaren variëren van 169 tot 179 pk. De dieselversies zijn opnieuw de 1.9D met 64 pk en dan volgt de 1.9 dTi met een turbo en 80 pk. Vanaf 2001 doet de 1.5 dCi zijn intrede die over de jaren te koop is met vermogens van 64 tot 101 pk. Zonder meer de meest spectaculaire versies van deze generatie Clio is de Renault Clio V6 met een achterin geplaatste 3,0-liter V6 motor met eerst 226 pk en vanaf 2002 als Clio V6 Phase II 254 pk. In totaal wordt de Renault Clio V6 2.935 keer geproduceerd.

Vanaf het najaar van 2005 is de derde generatie Renault Clio aan de beurt met de typecode Clio R. Die is er niet alleen als drie- en vijfdeurs hatchback maar voor het eerst ook als Clio Estate, een stationwagen. Die wordt in het begin van 2008 gepresenteerd. Daarnaast is er onder de naam Renault Modus ook een mpv-variant van te koop. De Nissan Micra en de Nissan Note zijn eveneens directe familie van deze Renault Clio. Verder is er vanaf halverwege 2006 de Clio Renault Sport. Die is voorzien van een 2,0-litermotor met een vermogen van 197 pk. In 2009 krijgt de Renault Clio III een facelift. De Phase II heeft een beduidend andere neus, gebruikt betere materialen en is beter uitgerust. Bovendien is de Renault Clio III Phase II vier centimeter langer. Verder is er de komst van de Renault Clio GT om het gat op te vullen tussen de reguliere modellen en de Clio RS die na de facelift wordt opgevoerd tot 203 pk.

Over de jaren is de Renault Clio III te koop met een 1,2-liter achtklepper en een zestienklepper met vermogens tussen de 60 en de 80 pk. De Clio 1.2 TCe heeft een turbomotor met 100 pk. Dan is er de 1,4-liter met vermogens van 80 en 100 pk en de 1,6-liter met 110 en 128 pk. Naast de RS-modellen is er ook nog een 2,0-liter met 140 pk. De diesels zijn altijd voorzien van een 1,5-liter dCi met vermogens die variëren van 64 tot 105 pk.

Renault Zoe

Bij de Renault Clio IV, die verschijnt in 2012 met de typecode X98, verdwijnt de het driedeurs model. Alleen de vijfdeurs en de estate blijven over. Ten opzichte van de vorige Clio heeft de Renault Clio IV een beduidend langere wielbasis wat hem meer binnenruimte geeft. Deze Clio leent zijn basistechniek aan de Renault Captur, de Nissan Micra en de elektrische Renault Zoe. In 2016 krijgt de Renault Clio IV een facelift.

Renault presenteert de Clio met een nieuw ontwikkelde 0,9-liter driecilinder turbomotor met een vermogen van 90 pk. Later verschijnt ook een viercilinder 1,2-liter TCe met 119 pk. De diesels zijn de 1,5-liter dCi's met vermogens van 75, 90 of 110 pk. Ze zijn gekoppeld aan een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak en op sommige uitvoeringen is de EDC automaat met dubbele koppeling te koop. De motor voor de Renault Clio RS wordt bij deze generatie vervangen voor een 1,6-liter turbomotor die opnieuw een vermogen heeft van 200 pk. De Clio RS is altijd voorzien van de zestraps EDC automaat met dubbele koppeling.

Hybride

Als in 2019 de vijfde generatie Renault Clio op de markt komt, zijn inmiddels vijftien miljoen Clio's verkocht. Ten opzichte van de Clio IV is de Renault Clio V iets korter en lager maar wel wat breder. De Renault Clio V is standaard voorzien van een 7 inch scherm voor het multimedia-systeem. Duurder uitvoeringen krijgen een scherm van 10 inch. De Renault Clio V is te koop met een 1.0 TCe driecilinder benzinemotor met 100 pk die bovendien af-fabriek met een LPG-installatie kan worden geleverd. Verder is er een 1,3-liter met 130 pk en een 1,5-liter dCi diesel met 85 pk. In het begin van 2020 wordt de Clio e-Tech Hybrid gepresenteerd. Die heeft een 1,6-liter motor zonder turbo die loopt met het Atkinson-principe en 91 pk levert. Hij is gekoppeld aan twee elektromotoren die samen 69 pk levert. Als systeemvermogen geeft Renault 140 pk op. Met de Renault Clio E-Tech hybride kan 75 tot 79 kilometer puur elektrisch worden gereden.

Alternatieven voor de Renault Clio zijn de

- Alfa Romeo Mito

- Citroën C3

- Dacia Sandero

- Fiat Punto

- Ford Fiesta

- Honda Jazz

- Hyundai i20

- Kia Rio

- Mazda 2

- Mitsubishi Colt

- Nissan Micra

- Peugeot 205

- Peugeot 206

- Peugeot 207

- Peugeot 208

- Renault Clio

- Seat Ibiza

- Skoda Fabia

- Suzuki Swift

- Toyota Yaris

- Volkswagen Polo

 • comfort
  4,1
 • prestaties
  4,1
 • betrouwbaarheid
  4,3
 • kosten
  4,1

Meer over de Renault Clio

Gebruikersreview
Renault Clio TCe 90 Life (2021)
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 90 Life (2021)

Soms is minder meer ! Ik ben veel blijer met deze Clio 5, dan de Mégane. Er zit geen enorme...

4
Reportage
Renault Clio
Reportage

Waarom Steven en Irene hun Renault Clio oprijden tot -ie uit elkaar valt

De meest luxe Renault Clio die je vroeger kon krijgen heette eerst Baccara en later Initiale....

119
De altijd eigenzinnige en comfortabele Citroën C4
gesponsord

De altijd eigenzinnige en comfortabele Citroën C4

Omdat er al genoeg gewone auto’s zijn, heeft Citroën altijd al onderscheidend willen zijn....

Nieuws
Facelift Friday: Renault Clio 1
Nieuws

Bonus-Facelift Friday: alle Renault Clio-facelifts op een rij

Heimwee naar 'Facelift Friday'? Wij ook, dus blikken we met niet minder dan vijf sliders terug...

37
Nieuws
Renault Clio facelift 2023
Nieuws

Facelift voor Renault Clio: nieuwe neus, nieuwe stijl

De Renault Clio is gefacelift. De duidelijk andere neus gaan we in de toekomst terugzien op...

52
Nieuws
Spyshots Renault Clio facelift
Nieuws

Vernieuwde Renault Clio klaar voor debuut

Vanuit alle hoeken, maar nog wel gecamoufleerd: de vernieuwde en dus gefacelifte Renault Clio!...

30
Gebruikersreview
Renault Clio TCe 90 Techno (2022)
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 90 Techno (2022)

Een nieuwe Clio Estate (1.2 intens GT Line) wordt niet gemaakt. Na 6 jaar wordt het gat tussen...

Gebruikersreview
Renault Clio Estate TCe 90 Energy Expression (2014)
Gebruikersreview

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Expression (2014)

We zochten een vervanger voor onze Clio 3 ph2 1.5 DCI. In verband met nieuwe APK regels,...

3
Kom naar de Broekhuis Camperfair op 3 juni!
advertentie

Kom naar de Broekhuis Camperfair op 3 juni!

Bezoek onze Camperfair en krijg een vakantiegevoel tussen de campers! Lees hier meer >

Nieuws
Renault Clio facelft
Nieuws

Strakke snuit voor nieuwe Renault Clio

De huidige, vijfde generatie Renault Clio is vier jaar onder ons. Tijd dus voor een facelift....

31
Praktijkervaring
Renault Clio Initale Paris
Praktijkervaring

Praktijkervaring Renault Clio: dit vinden eigenaren van hun auto

Hoe ervaren eigenaren hun Renault Clio? We duiken in de reviews om te lezen of ze tevreden...

30
Gebruikersreview
Renault Clio Estate TCe 90 Energy Night & Day (2015)
Gebruikersreview

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Night & Day (2015)

Vorig jaar na toch wel erg slechte ervaring met mijn vorige 2013 Clio IV 1.5 DCI m.b.t. tot...

Gebruikersreview
Renault Clio
Gebruikersreview

Renault Clio Hybrid 140 Business Zen (2020)

Toen mijn vrouw 3 jaar geleden voor haar zaak een auto kon leasen, gingen we op zoek naar...

5
Gebruikersreview
Renault Clio TCe 90 Energy Dynamique (2016)
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 90 Energy Dynamique (2016)

In de periode dat ik de auto gehad hebt is het verbruik uit gekomen op 6,103 liter per 100...

Rij de ID.5 nu extra voordelig
advertentie

Rij de ID.5 nu extra voordelig

Wie zei dat elektrisch niet stijlvol kan zijn? Ontdek de unieke ID.5, tijdelijk met € 2.950...

Gebruikersreview
Renault Clio TCe 100 Bi-Fuel Zen (2020)
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 100 Bi-Fuel Zen (2020)

Na een nieuwe baan gevonden te hebben in de zomer van 2020, die op 40 minuten rijden afstand...

2
Gebruikersreview
Renault Clio Estate dCi 90 Zen (2017)
Gebruikersreview

Renault Clio Estate dCi 90 Zen (2017)

Na eerder een jaar een Clio Dynamique 2013 hatchback 0.9 tce te hebben gereden, windgeruis...

6
Autotest
Renault Clio koopwijzer
Autotest

Koopwijzer Renault Clio IV - let hier op als je een tweedehands Renault Clio wilt kopen

In 2013 maakt de Renault Clio generatie IV zijn opwachting, waarvan opnieuw een stationwagon...

82
Gebruikersreview
Renault Clio Estate TCe 90 Energy Limited (2017)
Gebruikersreview

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Limited (2017)

Omdat onze Opel Zafira aan vervanging toe was, en met in ons achterhoofd onze voorgaande en...

3
Nieuws
Renault Clio Liefhebber Gezocht
Nieuws

Renault Clio (1992) - Liefhebber Gezocht

Deze Renault Clio komt van de eerste eigenaar, is relatief rijk uitgerust en stelt eigenlijk...

27
Gebruikersreview
Renault Clio RS
Gebruikersreview

Renault Clio Sport 2.0 16V (2006)

Ik heb deze auto in een opwelling gekocht, ik zag de auto te koop staan. Normaliter zou ik...

4
Gebruikersreview
Renault Clio TCe 90 Energy Expression (2014)
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 90 Energy Expression (2014)

Voor mij even wennen na jaren lang diesel gereden te hebben en dan nu een 3 cilinder benzine… Qua...

1
Gebruikersreview
Renault Clio
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 90 Energy Expression (2014)

Voor mij even wennen na jaren lang diesel gereden te hebben en dan nu een 3 cilinder benzine… Qua...

Autotest
Renault Clio vs. Skoda Fabia
Autotest

Renault Clio vs. Skoda Fabia - Dubbeltest

Bij Renault zijn ze overtuigd van het nut van de full hybrid aandrijflijn in de Clio, terwijl...

Profiteer van 30% korting op AutoWeek
actie

Profiteer van 30% korting op AutoWeek

Ontvang nu 30% korting op een abonnement AutoWeek en ontvang een gratis Bestsellerbox cadeau...

Gebruikersreview
Renault Clio TCe 90 Energy Night & Day (2014)
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 90 Energy Night & Day (2014)

Na 3,5 jaar een Clio IV 1.5 dci te hebben gereden en door een samenloop van omstandigheden...

4
Nieuws
Renault Clio Hybrid 140
Nieuws

Zo zuinig is de Renault Clio Hybrid 140 in de praktijk

In deze aflevering van ‘Zo zuinig is’ staan we stil bij de Renault Clio Hybrid 140. Hoe zuinig...

134
Gebruikersreview
Renault Clio RS (2015)
Gebruikersreview

Renault Clio RS (2015)

Mooie zwarte renault clio rs met nu 46,5K op de teller. Lekker vlot en betrouwbaar op af en...

2
Gebruikersreview
Renault Clio Hybrid 140 R.S. Line (2022)
Gebruikersreview

Renault Clio Hybrid 140 R.S. Line (2022)

Ik kom uit een Mazda 2 en moest min of meer gedwongen overstappen op een ander merk. "Richtlijnen"...

4
Gebruikersreview
Renault Clio
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 130 Initiale Paris (2019)

,strak afgeDe auto,wordt hoofdzakelijk voor vakantietochten gebruikt 6500 km per jaar,rijdt...

Gebruikersreview
Renault Clio Hybrid 140 E-TECH (2021)
Gebruikersreview

Renault Clio Hybrid 140 E-TECH (2021)

Weer een Franse auto... dat belooft wat. Voor mijn werk rij ik veel kilometers en dan is een...

3
Nieuws
Geheime ruimte auto ANP
Nieuws

Geheime ruimte in auto binnenkort verboden

Het is binnenkort niet meer toegestaan om in een vervoermiddel, zoals een personen- of vrachtauto,...

77
Nieuws
Renault E-Tech engineered
Nieuws

Renault introduceert speciale uitvoering voor (plug-in) hybride modellen

In de markt voor een Renault met een hybride of plug-in hybride aandrijflijn? Dan kun je bij...

15
Nieuws
Occasion jong gezin 2 kinderen
Nieuws

Op zoek naar ... een occasion voor gezin met twee jonge kinderen

Als je alleen of met z'n tweeën bent, volstaat een compacte auto over het algemeen prima....

112
Achtergrond
Renault Clio Williams
Achtergrond

Renault Clio 'Williams' (1992) - Liefhebber Gezocht

Op zoek naar een populaire hot hatch die nog enigszins betaalbaar is? Misschien is deze tot...

27
Autotest
Ford Fiesta vs. Renault Clio vs. Volkswagen Polo
Autotest

Ford Fiesta - Renault Clio - Volkswagen Polo - Triotest

De Ford Fiesta is misschien wel de leukst rijdende auto van zijn segment, maar de concurrentie...

Gebruikersreview
Renault Clio Estate TCe 90 Energy Intens (2016)
Gebruikersreview

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Intens (2016)

Deze Clio gekocht ter vervanging van mijn Renault Scenic uit 2011. Een maatje kleiner en geen...

2
Gebruikersreview
Renault Clio Estate
Gebruikersreview

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Intens (2018)

Sinds maart 2021 ben ik de eigenaar van een mooie zwarte clio estate uit 2018. Het is er een...

Gebruikersreview
Renault Clio
Gebruikersreview

Renault Clio TCe 100 Bi-Fuel Intens (2020)

Nieuw gekocht maar stond al op kenteken. Toch met een leuke korting gekocht. Nu 10.000 km...

5
Nieuws
Renault Clio Estate
Nieuws

Op zoek naar een compacte stationwagon

Afgelopen maand heeft Skoda naar buiten gebracht dat het doek valt voor de geliefde Fabia...

36