Kan ik een elektrische auto private leasen?

Fiat 500E vs. Honda e

Elektrische auto’s worden met het jaar populairder. Was het enkele jaren geleden nog ongewoon om een EV in het straatbeeld te zien, tegenwoordig zie je op iedere hoek wel een Tesla of een andere elektrische auto. Maar nog lang niet iedereen wil een elektrische auto kopen: de aanschafprijs is relatief hoog en de techniek wordt ieder jaar beter, waardoor je al snel met een gedateerd exemplaar kunt komen te zitten als je er een koopt. Een elektrische auto private leasen biedt dan uitkomst.

Het is zeker mogelijk om een elektrische auto privé te leasen. Sterker, het is misschien wel slimmer om een elektrische auto te leasen dan een model met een benzine- of dieselmotor. Een elektrische auto heeft vaak een hogere aanschafprijs vergeleken met een benzine- of dieselmotor. Daar staat tegenover dat je met een elektrische auto tot en met 2024 bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting (MRB) betaalt en als je er op tijd bij bent kun je ook nog eens rekenen op een subsidieregeling voor particulieren die je ook bij private lease enkele duizenden euro’s kan schelen. Ook fijn is dat je in tegenstelling tot het kopen van een elektrische auto niet te maken hebt met afschrijving. Juist dit kan bij EV’s aan de hoge kant uitvallen vanwege de grote stappen die voortdurend op het gebied van techniek worden gemaakt. Een elektrische auto private leasen maakt de elektrische auto daardoor aantrekkelijker.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Wat kost private lease met een elektrische auto?

Het aanbod elektrische auto’s lijkt bijna exponentieel te groeien. Steeds meer en goedkopere modellen worden op de markt gebracht. Dit heeft ook gevolgen voor de leaseprijzen: goedkopere EV’s zorgen er ook voor dat je een elektrische auto tegen een gunstiger tarief privé kunt leasen. Tegenwoordig vind je betaalbare opties, compacte stadsauto’s zoals de Seat Mii Electric of Fiat 500e, al rond de €330. Je vindt ze natuurlijk in de Autoweek Private Lease Vergelijker. In het bedrag zijn de meeste kosten inbegrepen. Het opladen, parkeerkosten en andere variabele bedragen komen voor jouw rekening. Over afschrijving, restwaarde en dergelijke hoef je je geen zorgen te maken, want na de leasetermijn gaat de auto terug naar de leasemaatschappij.

Welke voordelen zijn er bij het leasen van een elektrische auto?

Elektrisch rijden wordt vanwege het gebrek aan uitstoot van zulke auto’s flink gestimuleerd. Heb je interesse om ook de overstap te maken naar een elektrische auto, dan zul je dit op een aantal manieren terugzien. 

Geen wegenbelasting

Neem bijvoorbeeld wegenbelasting (mrb), die hoef je met een elektrische auto niet te betalen. Bij private lease komt dit normaal gesproken al voor de rekening van de leasemaatschappij. Het resultaat is dat prijzen van elektrische auto’s wat aangenamer zijn, redelijk vergelijkbaar met die van conventionele types. 

Aanschafsubsidie

Ook kun je in aanmerking komen voor de zogeheten aanschafsubsidie als je nieuwe private leaseauto aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit kan je in 2022 tot €3.350 opleveren die gespreid over vier jaar wordt uitbetaald. Let wel: er is ieder jaar maar een bepaalde hoeveelheid subsidie beschikbaar, dus wees er vroeg bij als je ervan wil profiteren. 

Voordeliger brandstofkosten en onderhoud

Een ander voordeel zijn brandstofkosten: deze zijn bij een elektrische auto aanzienlijk lager dan bij, bijvoorbeeld, een benzineauto. Vooral als je de mogelijkheid hebt om thuis op te laden, kun je aardig wat geld besparen. Zeker als je ook zonnepanelen hebt geïnstalleerd.

Ten slotte hoeft een elektrische auto doorgaans minder vaak naar de garage voor onderhoud. Maar die kosten zitten al verwerkt in de maandtermijnen van het private-leasecontract.