Private lease occasion een goede optie?

Alfa Romeo Giulietta - Occasion Aankoopadvies

Occasions kun je private leasen, al zijn de mogelijkheden hiervoor nog niet zo bekend en uitgebreid ten opzichte van de aanschaf van een occasion. Financieel is het ook lang niet altijd gunstiger dan zelf een occasion kopen, al kan een private lease occasion wel een goed alternatief zijn.

Hoe werkt dat, een private lease occasion?

Private lease is mogelijk voor allerlei auto’s. Meestal gaat het dan om nieuwe exemplaren. Gebruikte auto’s worden echter langzaam maar zeker ook steeds vaker aangeboden via private lease. Is het wel het verstandig is om een occasion te rijden met deze private lease occasion constructie? Zeker als je kijkt naar het financiële plaatje op de langere termijn?

Het private leasen van een gebruikte auto is vooral aantrekkelijk. Je hoeft immers niet in één keer een hoog bedrag te betalen voor de aanschaf. In plaats daarvan betaal je een vast maandbedrag. Hieronder vallen het gebruik van de auto, de onderhoudskosten en de verzekering. Het is ook belangrijk om goed te kijken naar de maandelijkse kosten. In veel gevallen zijn deze voor een occasion namelijk vergelijkbaar met de lasten voor het private leasen van een vergelijkbare nieuwe auto.

Private-leasetarieven worden vooral beïnvloed worden door de waardedaling en reparatie- en onderhoudskosten die voor een auto worden vastgesteld. In principe is de waardedaling van een occasion lager dan die van een nieuwe auto. De reparatie- en onderhoudskosten zullen (volgens de private-lease-overeenkomst) in veel gevallen juist wat hoger liggen. Die verschillen zijn vaak tegen elkaar weg te strepen. Zoek dus goed uit of je voor hetzelfde bedrag als een occasion beter een nieuwe auto kunt private leasen.

Er is nog een belangrijke overweging wat betreft het onderhoud van gebruikte auto’s. Diverse automerken en garageketens bieden namelijk speciale, lagere onderhoudstarieven voor occasions vanaf een bepaalde leeftijd. Die gelden vaak niet voor extra reparatiekosten. Wel kan zo het reguliere onderhoud eenvoudiger en tegen lagere kosten worden uitgevoerd. Deze lage onderhoudstarieven gelden echter niet binnen de afspraken van een private-leasecontract.

Private Lease vergelijker