Wordt private lease bij BKR geregistreerd?

Skoda Fabia

Ben je van plan om een auto private lease te gaan rijden, dan moet je weten dat dit in veel gevallen resulteert in een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Hoe zit het met de registratie van private lease bij BKR? En welke gevolgen heeft dit voor jouw financiële situatie? Dit en meer wordt hier uitgelegd.

Als je een private-leasecontract wil ondertekenen gaat dit vaak gepaard met een financiële check. Is de leasemaatschappij waarbij je probeert een leaseauto te krijgen aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, dan vindt er altijd een financiële check plaats om jouw situatie onder de loep te nemen. Maatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease gebruiken hiervoor  informatie van BKR. Ze kijken of de maandelijkse lasten van het contract bij je passen en of je het bedrag kunt betalen.

Maandbedrag wordt geregistreerd bij BKR

Kom je in aanmerking om de private-lease-overeenkomst af te sluiten bij een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease? Dan wordt het totaalbedrag geregistreerd bij BKR. 

Hier een voorbeeld ter illustratie. Je hebt met de Private Lease Vergelijker een leuke auto geselecteerd en de leasemaatschappij gevonden. Neem aan dat je voor een bedrag van 399 euro per maand een private leaseauto zou rijden voor een periode van 60 maanden. Het totaalbedrag is dan 399 x 60 = 23.940 euro. Dit bedrag met de maandlasten worden als kosten van private lease bij BKR geregistreerd.

De registratie van het leasebedrag blijft niet voor eeuwig geregistreerd bij BKR. De einddatum van het contract is ook bij BKR bekend en vanaf dat moment kunnen eventuele andere kredietverstrekkers zien dat je geen private leaseauto meer hebt. Wel blijft de registratie tot 5 jaar na de laatste betaling zichtbaar. 

Wat betekent BKR registratie?

Overigens krijgen veel mensen een nare smaak in de mond bij het horen van BKR. Dat is niet helemaal terecht: jouw BKR-situatie geeft enkel weer hoe je met dergelijke betalingen bent omgegaan. Heb je je creditcard, hypotheek en private-leaseauto altijd netjes betaald, dan is dit evengoed terug te zien voor kredietverstrekkers. 

Een mogelijk nadeel dat verbonden is aan het rijden van een private leaseauto is dat je een lager hypotheekbedrag krijgt als je een huis wil kopen. Een private-leasecontract is een betalingsverplichting voor de lange termijn die je leencapaciteit verkleint. Stel dat je een hypotheek zou kunnen krijgen voor 1.500 euro per maand. Het maandelijkse hypotheekbedrag dat je zou kunnen krijgen daalt dan met je maandelijkse bedrag van de private-leasecontract. Heb je al een hypotheek op het moment dat je een private-leasecontract wil afsluiten, dan is dit doorgaans geen probleem.

Private lease zonder registratie BKR

Je kunt een private lease contract afsluiten bij een leasemaatschappij zonder dat je een registratie bij BKR krijgt. Dan is het zaak om van tevoren goed bij jezelf te rade gaan of je de maandelijkse kosten wel kunt betalen. Kijk hierbij goed naar je eigen financiële situatie: heb je bijvoorbeeld geen vast contract of een voorspelbaar en stabiel inkomen, dan is het beter om af te zien van de verbintenis. Een private-leasecontract is een financiële beslissing voor de lange termijn. Voortijdig de overeenkomst (moeten) opzeggen kan serieuze kosten als gevolg hebben.

Neem je een private-leaseauto bij een maatschappij die niet registreert bij BKR, dan kan dit een voordeel zijn als je bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. De lease is immers niet zichtbaar voor de geldverstrekker. Het hypotheekbedrag kan hoger uitvallen dan wanneer jouw contract wel geregistreerd is bij BKR. Vraag jezelf af of je wel aan de gecombineerde financiële eisen zou kunnen voldoen als je hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd.

Private Lease vergelijker