Voordelen en nadelen van private lease

Renault Clio

De populariteit van private lease groeit snel. Je hebt geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud: je hoeft alleen zelf nog te tanken. Of te laden natuurlijk.

Private lease wordt steeds populairder. In 2017 waren er nog 103.000 private-leaseauto's op de weg. In 2018 waren dat er al 150.000 en in 2019 kwam de teller tot 188.000 stuks.

Een paar jaar geleden lag bij private lease de nadruk nog op auto's in de prijsklasse tussen €10.000 en €15.000, maar in 2019 was duidelijk een verschuiving te zien naar de categorie €20.000 tot €30.000. Kijk naar het aanbod van private lease auto's in verschillende klassen.
Private lease wordt steeds populairder onder een oudere doelgroep. In 2019 was 46 procent van de contractanten tussen de 36 en 55 jaar oud.

Voordelen private lease

 • Inzicht in de kosten
  Je weet precies wat je iedere maand moet betalen. Alleen brandstofkosten (of stroom) en verkeersboetes zijn voor je eigen rekening.
 • Makkelijk
  Je hebt geen werk aan kopen of inruilen van een auto. Ook alle onderhoud zit in de prijs, dus geen kans op financiële tegenvallers.
 • Geen eigen geld nodig
  Je hoeft geen eigen geld in te leggen. Wel moet je een vast inkomen hebben.
 • Kan de voordeligste vorm van nieuw rijden zijn
  Let op aanbiedingen of acties, daar valt voordeel te halen. Leasemaatschappijen kopen groot in, en kunnen dat voordeel deels aan de klant gunnen. Private lease is een financieringsvorm, ook die kan voordeliger uitpakken dan zelf geld lenen voor de aankoop van een auto. Wel is het verstandig die variant ook uit te rekenen.
 • Vriendelijk voor jongeren
  Heb je weinig eigen geld en nog geen no-claim korting opgebouwd op de autoverzekering, dan is het een aantrekkelijke optie voor een nieuwe en betrouwbare auto.
 • Vriendelijk voor senioren
  Ouderen kunnen vaak moeilijker geld lenen bij financiële instellingen voor aankoop van een auto. Private lease is dan een optie. Wel hanteren sommige aanbieders van private lease een maximum leeftijdsgrens.
Van onze partner
Auto Verkopen - Eenvoudig, Veilig & Gratis - OSW®
Veilig je auto verkopen, dat doet u met OSW. ✓ Incl. ophaalservice ✓ Directe betaling & vrijwaring. Je auto verkopen was nog nooit zo makkelijk.

Nadelen private lease

 • Contractbreuk is duur
  Wil je onder het contract uit omdat je persoonlijke situatie is gewijzigd door bijvoorbeeld verhuizing, echtscheiding of ontslag? Je kunt er dan wel onderuit, maar dat kan een kostbare aangelegenheid worden.
 • Autorijden kan voordeliger
  Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. De goedkoopste vorm van autorijden is altijd nog een tweedehands auto die je helemaal oprijdt. Ook gewoon geld lenen van de bank voor aankoop van een auto kan nog wel eens voordeliger uitpakken. Reken ook die optie zeker door.
 • Kostbaar bij weinig gebruik
  Veel private lease contracten gaan uit van een bepaald kilometrage per jaar, bijvoorbeeld 15.000 kilometer. Blijkt het dat je in de praktijk veel minder kilometers rijdt, dan wordt dat niet altijd met je verrekend. Bij sommige maatschappijen kun je tussentijds terugschalen naar een lagere kilometerbundel.
 • Kostbaar bij veel gebruik
  Wanneer je meer kilometers maakt dan je hebt afgesproken, brengen de leasemaatschappijen extra kosten in rekening. Dit varieert van 5 tot 16 cent per kilometer. Meestal kun je je contract opschalen naar een hogere kilometerbundel.
 • Schadevrije jaren kunnen verloren gaan
  De verzekering zit in het leasecontract, en staat niet op je naam. Bij de meeste verzekeraars verlies je je opbouwde no-claim korting na 3 jaar. Bovendien neem je die korting niet mee. De in het maandbedrag verwerkte verzekeringskosten zijn voor alle bestuurders gelijk. Zeker als je bijna maximale no-claim korting hebt, is dat bijna altijd voordeliger om geld te lenen voor aankoop van een auto.
 • Eigen risico bij schade
  Verzekering is inbegrepen bij het private lease contract. In geval van schade is er een eigen risico dat tot 500 euro kan bedragen.
 • Private lease heeft gevolgen voor hypotheek
  Als je van plan bent op termijn een huis te kopen kan het hebben van een private lease contract gevolgen hebben. Het beperkt namelijk het maximum bedrag dat je voor een hypotheek kunt aanvragen. De hypotheekverstrekker brengt de maandlasten voor private lease in mindering op je maximale leencapaciteit.

Conclusie

Private Lease is zeker niet voor iedereen interessant. De voordelen moeten wel heel zwaar voor je wegen. Heb je snel betrouwbaar vervoer nodig, heb je weinig spaargeld en vind je het ontzorgende karakter van private lease prettig, dan is het misschien wel wat voor jou.

Maar je een gaat wel een langdurige commitment aan. Als je privé-omstandigheden plots veranderen of je wilt een hypotheek aanvragen dan kan dat private lease contract wel eens heel slecht uitkomen.

Private Lease vergelijker