Kosten voor private lease

Kleingeld | Foto: ANP

De kosten voor het private leasen van een auto kunnen behoorlijk uiteen lopen. Diverse factoren spelen hierbij een rol, waaronder het formaat van de auto, de uitrusting en de gekozen looptijd van het contract.

Wat kost private lease?

In de eerste plaats telt hier natuurlijk de aanschafprijs van de auto. Over het algemeen zijn auto’s goedkoper naarmate ze kleiner zijn, ze worden aan de hand van hun prijs en prestaties dan ook ingedeeld in A-segment (de goedkoopste auto’s), B-segment, C-segment etc.

De aanschafprijs wordt verder bepaald door de uitvoering en uitrusting van de auto. Hierbij moet je denken aan de motorisering (de hoeveelheid vermogen en het soort aandrijving) en de transmissie (handgeschakeld of automatisch), maar ook zaken zoals airco en een infotainmentsysteem. Ook hier geldt: hoe soberder de uitvoering en uitrusting, hoe lager de prijs.

De daadwerkelijke prijzen voor private-leaseauto’s zijn tevens afhankelijk van de markt. In algemene zin beginnen de prijzen bij ongeveer 200 euro per maand, voor de meest compacte en eenvoudige auto’s.

Is private lease goedkoper dan zelf kopen?

In veel gevallen is private leasen niet goedkoper ten opzichte van het kopen van een auto, al gaat het dan om het financiële plaatje onderaan de streep. Uiteindelijk is het belangrijk om voor jezelf een afweging te maken: wil je graag relatief zorgeloos autorijden voor een vaste prijs per maand, zonder in één keer veel geld te hoeven betalen én in de meeste gevallen in een nieuwe auto? Dan is private lease een verstandige keuze.

Heb je echter het (spaar)geld om wél zelf een auto aan te schaffen, dan kan het voordeliger zijn om dat te doen. Als je na een aantal jaren de auto inruilt voor een nieuw, kan het zijn dat de restwaarde meevalt. Daar staat tegenover dat als er onverwachte hoge kosten aan de auto zijn, die dan voor je eigen rekening zijn, terwijl bij een leaseauto zulke kosten binnen het leasecontract zijn afgedekt.

Wat kosten extra kilometers?

Als je meer kilometers wilt rijden dan is overeengekomen in het private-leasecontract (doorgaans is hierin een maximum kilometrage per jaar opgenomen), dan geldt daarvoor in principe een meerkilometerprijs volgens de toeslag die beschreven staat de voorwaarden in de overeenkomst. Deze varieert in veel gevallen van 5 tot 15 cent per kilometer.

Het is daarom verstandig bij het afsluiten - of bij tussentijds evalueren - van een private-leasecontract goed vast te stellen hoeveel kilometers je met de auto gaat rijden of al rijdt. Blijkt bijvoorbeeld dat je na een maand, kwartaal of jaar meer kilometers hebt gereden dan overeengekomen, dan kan voor daaropvolgende jaren een voorschot berekend worden door de leasemaatschappij.

Krijg ik korting als ik minder kilometers rijd?

Rijd je minder kilometers dan de afgesproken hoeveelheid per periode? Dan heb je niet in alle gevallen recht op verrekening, korting of restitutie. Ook dit staat beschreven in (de aanvullende voorwaarden van) het leasecontract. In veel gevallen kun je wel tussentijds overgestappen naar een kleinere bundel, wanneer je vaststelt of voorziet dat je minder kilometers aflegt dan aanvankelijk gedacht. Wél is het soms mogelijk dat als eerder binnen de leasetermijn meerkilometers zijn berekend, en je in een latere periode juist minder kilometers gereden hebt, de extra kosten voor de meerkilometers worden terugbetaald.

Private Lease vergelijker