Wat is de invloed van verschillende termijnen?

Cross-overs Fiat 500X Peugeot 2008 Renault Captur

Bij het afsluiten van een private-leasecontract is een van de belangrijkste dingen om te overwegen hoe lang je met de leaseauto wil rijden. Afhankelijk van de looptijd van het contract dat je tekent, kun je tot wel 5 jaar verbonden zijn aan een auto en de maandelijkse kosten die daarmee gepaard gaan.  Dat is geen malse beslissing. Bovendien kost het voortijdig opzeggen van een private-lease-overeenkomst vaak extra geld. Hoe zit het met de invloed van verschillende termijnen op het private-leasecontract?

De looptijd van een private-leasecontract heeft ook veel invloed op de prijs. Een contract van bijvoorbeeld 12 of 24 maanden is vaak prijziger dan een contract voor de lange termijn. De maandelijkse lasten bij een contract met een lange looptijd zijn vaak lager. Je moet dan wel voor een langere periode betalen. Over de hele looptijd betaal je in totaal dus vaak meer met een langer contract.

Langere termijn goedkoper per maand

De invloed van verschillende termijnen op private-leasecontracten wisselen per leasemaatschappij. Bij de ene aanbieder zal het prijsverschil tussen een contract van 24 maanden en een contract van 60 maanden groter zijn dan de ander. Daarbij kun je denken aan een prijsverschil van tientallen tot honderden euro’s per maand. Een private-leaseauto kan voor 36 maanden 500 euro per maand kosten. Die kan bijvoorbeeld 400 euro per maand kosten als je er 60 maanden mee rijdt. Ook het jaarlijkse aantal kilometers dat in je contract is opgenomen heeft invloed op de kosten. Wil je meer kilometers maken, dan zullen de maandelijkse lasten stijgen. Je kunt deze factoren ook snel nakijken in de Private Lease Vergelijker van Autoweek! 

Voortijdig contract opzeggen

Het is goed mogelijk dat je – om wat voor reden dan ook – tussentijds het private-leasecontract wil opzeggen. Wellicht vind je de looptijd op een gegeven moment toch te lang, of past de leaseauto niet langer in je leefsituatie. In dat geval kun je voortijdig je contract opzeggen. Dit gaat wel gepaard met extra kosten. De leasemaatschappij zal van je eisen dat je het resterende bedrag dat je onder normale omstandigheden iedere maand zou betalen alsnog afdraagt. Dan moet je honderden, misschien wel duizenden euro’s overmaken om de verplichtingen van je contract te vervullen. In bijzondere gevallen (bijvoorbeeld het overlijden van een partner, een echtscheiding of plotseling baanverlies) kun je vaak wel kosteloos het contract opzeggen. Lees hiervoor goed de voorwaarden van je contract.

Flexibel per maand op te zeggen

Een andere mogelijkheid om eventuele bijkomende kosten te vermijden in het geval van een voortijdige contractopzegging, is een aanbieder te vinden die maandelijks opzegbare private-leasecontracten uitgeeft. Dit is een goede manier om je flexibiliteit te behouden en nare verrassingen te vermijden. Met een flexibel private-leasecontract zit je vaak het eerste jaar vast aan je auto, maar kun je daarna iedere maand gratis opzeggen. De maandelijkse lasten van flexibele private-leasecontracten zijn doorgaans wel hoger dan bij contracten waar je voor enkele jaren vastzit aan een leaseauto.

Denk eens aan shortlease

Als je van te voren weet dat je geen 3 tot 5 jaar aan een auto wilt vastzitten, dan kun je denken aan shortlease. Dat kan ook als je weet dat binnen de termijn jouw omstandigheden gaan veranderen. Shortlease is een vorm van lease waarbij je de auto voor een kortere termijn ter beschikking hebt. De prijs daarvan kan meevallen.

Private Lease vergelijker