Kan ik ook korter dan 3 tot 5 jaar leasen?

Renault Twingo

Voor veel mensen is private lease een goed alternatief voor het kopen van een auto. Tegen een schappelijk bedrag rijd je in een mooie, nieuwe auto. Je hoeft niet om te kijken naar verzekering of onderhoud – dat is allemaal inbegrepen in de vaste, maandelijkse prijs. De lengte van de leasecontracten kan wat afschrikken: wil je je wel voor drie (of meer) jaar verbinden aan een auto? Of wil je korter dan 3 tot 5 jaar leasen? Als je daarover twijfelt, is kort leasen (ook wel ‘shortlease’) het overwegen waard.

Shortlease is precies wat het woord al doet vermoeden: je leaset voor korte termijn een auto. Afhankelijk van de leasemaatschappij kan de looptijd variëren van 1 maand, 1 kwartaal, 1 jaar, tot maximaal 2 jaar.

Korter dan 3 tot 5 jaar leasen

In die zin is het een beetje als het huren van een auto, maar dan voor een wat langere periode en tegen een aangenamer tarief. Shortlease heeft in de basis dezelfde voordelen als private lease: voor een vast maandbedrag worden de vaste lasten (rente, afschrijving, verzekering, onderhoud, etc.) gedekt. Je kunt wél korter dan 3 tot 5 jaar leasen.

Shortlease meestal zakelijk

Bij shortlease zijn er veel mogelijkheden. Het hangt van jouw situatie en de leasemaatschappij die je bekijkt af wat er voor jou werkt. Hoewel je met shortlease al zo weinig als 1 maand kunt leasen, is dit vaak voor privégebruik niet mogelijk. Normaal gesproken kun je alleen met zakelijke shortlease minder dan een jaar een auto leasen. Gaat het om shortlease voor privégebruik, dan zijn de contracten vaak minimaal voor 1 jaar of langer. Wel is het gebruikelijk dat je na dat eerste jaar iedere maand (of zelfs iedere dag) kunt opzeggen.

Shortlease is vooral interessant voor zelfstandig ondernemers en mensen die niet voor een langere periode vast willen (of kunnen) zitten aan een leasecontract. Zelfstandig ondernemers kunnen bijvoorbeeld profiteren van shortlease vanwege de flexibele aard. Ze hebben niet altijd zekerheid over hun financiële situatie. Zij kunnen immers niet vier of vijf jaar in de toekomst kijken en weten hoe zij er financieel voor zullen staan. Ze willen de komende twaalf maanden wel betrouwbaar vervoer hebben om van A naar B te komen. Voor particulieren kan shortlease om diezelfde reden interessant zijn. Bijvoorbeeld omdat zij geen baanzekerheid hebben voor de lange termijn. Anderzijds is shortlease het overwegen waard als je vaker van auto wil wisselen of je eigen auto een tijdje niet kunt gebruiken.

Niet veel duurder dan private lease

Bovendien is shortlease vaak niet veel duurder dan private lease voor de lange termijn. Dit hangt natuurlijk af van het contract dat je afsluit. Afhankelijk van de auto, de looptijd en het aantal kilometers dat je mag rijden kunnen de prijzen van shortlease nog redelijk vergelijkbaar zijn met private lease. Ook is er minder kans op een verkeerde voorspelling van het aantal kilometers dat je maximaal mag afleggen, omdat je voor de korte termijn bepaalt hoeveel je denkt te gaan rijden. Daarmee ontloop je eventuele bijkomende kosten in de vorm van ‘meerkilometers’ waarvoor je de leasemaatschappij zou moeten betalen. Vergelijken van verschillende aanbieders loont op dit gebied.

Auto-abonnement andere optie

Naast shortlease ontwikkelen leasemaatschappijen verschillende andere modellen om tegemoet te komen aan de vraag om minder vast aan hun auto te zitten. Dat gebeurt wel eens onder de term auto-abonnement. Dan kun je of een kortere termijn gebruik maken van een auto, of eenvoudiger wisselen met een flexibele termijn. De voorwaarden daarvoor verschillen dan weer per aanbieder. Ook hier zie je dat de prijs relatief wat hoger is dan dat je een vast contract hebt.

Private Lease vergelijker