Welke auto past bij mij?

Toyota Yaris vs. Toyota Corolla

Als je op zoek gaat naar een private-leaseauto zul je merken dat het aanbod nogal overweldigend kan zijn. Je vraagt je snel af: "Welke auto past bij mij?" Het is daarom slim met een aantal criteria de kandidatenlijst te verkleinen, om zo de ideale auto voor je te vinden.

Bedenk eerst eens wat jouw leefsituatie is en wat voor levensstijl jij leidt: welke auto past bij mij? Als dit jouw eerste stap is, heb je al een mooi beginnetje te pakken. Hiermee kun je al heel wat auto’s wegstrepen. 

Wat ga je met de auto doen?

Ben je regelmatig onderweg en leg je lange afstanden af, dan kun je kleine stadsauto’s bij voorbaat al wegstrepen. Een ruime, comfortabele auto past het beste bij jou. Moet het een gezinsauto worden, dan is een praktische MPV misschien wel het antwoord. Ga je vaak met vrienden of jouw sportteam op pad? Klus je graag? Wil je een caravan gaan trekken? Heb je regelmatig grotere dingen die je mee wil nemen? Het zijn allemaal praktische vragen die je kunt stellen en die bepalen of je veel ruimte nodig hebt zoals een stationwagon of SUV. Het kan ook zijn dat je juist een kleine auto zoekt voor in de stad die je gemakkelijk kunt parkeren. En met een open dak omdat het lekker is de wind door jouw haren te laten gaan. Raadpleeg hiervoor vooral ook de Private Lease Vergelijker van AutoWeek, waarmee je bijvoorbeeld op het type carrosserie kunt filteren.

Benzine, diesel of elektrisch

Het is ook handig om na te denken over het soort brandstof dat jouw private-leaseauto moet hebben. Benzine is het voor de hand liggende antwoord, maar maak je veel kilometers, dan kan dit nog voor hoge extra kosten zorgen. Brandstof is namelijk niet inbegrepen in de leaseprijs. De prijs van een liter benzine is niet mals. Maak je jaarlijks meer dan 20.000 kilometer, dan kan het voordeliger zijn om diesel te rijden. Ook het soort versnellingsbak kan en wereld van verschil maken: zit je veel in de auto, dan kan een automaat de autoritten een stuk fijner maken, ook buiten de stad. Denk vooral ook eraan het aanbod elektrische auto’s te bekijken. EV’s komen in steeds meer soorten en maten op de markt en de technologie wordt steeds beter. Daarbij betaal je een fractie aan brandstofkosten, vooral als je vooral thuis kunt opladen en ook nog zonnepanelen hebt. AutoWeek heeft ook veel adviezen over elektrisch rijden en wat daarmee te maken heeft. Een handig overzicht en vergelijking van de kosten met verschillende brandstofsoorten heeft AutoWeek ook eerder gemaakt.

Leaseprijs

De leaseprijs hoort er ook bij. Middels een financiële check word je beschermd tegen te hoge financiële lasten en dit zal in veel gevallen al het aanbod beperken. Hoe hoger de prijs, hoe groter en luxueuzer de auto’s zullen worden. Bedenk ook hoe je wil dat het contract eruit komt te zien: afhankelijk van het aantal kilometers dat je wil maken en de looptijd van de overeenkomst kan de prijs nog behoorlijk verschillen. 

Gebruikte auto private leasen

Bedenk ook dat je met private lease ook voor gebruikte auto’s kunt kiezen. Dit biedt meer mogelijkheden: op deze manier zijn auto’s in een hoger segment toch beschikbaar tegen een voordeliger bedrag.

Private Lease vergelijker