Ga je benzine of diesel private leasen?

Diesel bij tankstation

Een van de dingen die je zult moeten kiezen is: wil je benzine of diesel private leasen? Benzine lijkt deze dagen de voor de hand liggende keuze, maar er is ook wat te zeggen voor diesel. Uiteindelijk hangt het af van jouw voorkeur en woon-werksituatie.

Dat de dieselmotor de laatste jaren behoorlijk uit de gratie is gevallen vanwege hoge uitstootcijfers en controversiële nieuwsberichten betekent niet dat de zelfontbrander volledig is verdwenen. Veel mensen rijden nog graag met een diesel. Als je privé een auto wil gaan leasen, kan het nog knap lastig zijn om een wagen met een dieselmotor te vinden. Veel leasemaatschappijen hebben een zeer beperkt aanbod aan diesels, waardoor je bijna gedwongen wordt om voor een benzineauto te kiezen. Dit maakt een benzine nog niet de beste oplossing voor jouw situatie.

Nieuwe dieselauto’s zijn om te beginnen voorzien van moderne technieken waardoor ze lang niet zo vervuilend zijn als ze ooit waren. De fijnstofuitstoot van een diesel ligt vaak wel hoger dan bij een benzine, maar het verschil is geslonken. Bovendien is een diesel vaak zuiniger dan een benzine, waardoor je minder langs de pomp hoeft te staan. In Nederland is het tanken van diesel ook flink goedkoper dan een liter benzine. Het verschil kan oplopen tot wel 0,30 euro of meer per liter. Dat is een aardig verschil, vooral als je veel kilometers maakt. Ook is de techniek van auto’s met een dieselmotor vaak robuuster dan van een benzineauto.

Dieselauto behalve brandstof duurder

Minder fijn is dat een dieselauto buiten de brandstofprijzen om in bijna alles duurder is dan een benzineauto. De aanschafprijzen liggen hoger en dat geldt voor de wegenbelasting en verzekering net zo. Ook is de afschrijving hoger en is het onderhoud vaak duurder. Daarbij ligt het omslagpunt wanneer een dieselauto goedkoper wordt om te rijden dan een benzineauto vaak boven de 30.000 kilometer. Een leasecontract met een dergelijke kilometrage is doorgaans niet goedkoop. 

Hoewel er wat te zeggen is voor het privé leasen van een dieselauto, is het aanbod auto’s met een benzinemotor aanzienlijk groter. Er is veel meer keuze en dat scheelt onder meer qua prijzen. De goedkoopste modellen die je kunt vinden voor private lease hebben allemaal een benzinemotor. Dit zijn vaak kleinere stadsauto’s met kleine, zuinige krachtbronnen. De lagere prijzen van benzineauto’s kunnen ook verklaard worden door het feit dat zulke auto’s vaak lichter zijn en minder schadelijke stoffen uitstoten. Ook liggen de aanschafprijzen lager. Je betaalt dus wat meer aan de pomp, maar je bespaart veel op andere zaken. In de Private Lease Vergelijker vind je een overzicht dat helpt bij het kiezen.

Denk ook aan een hybride of plug-in hybride auto

Wil je minder aan de pomp betalen en geen diesel rijden? Dan kun je ook kijken naar een hybride of plug-in hybride auto. Een hybride auto rijdt in principe op benzine en wordt op korte afstanden en lagere snelheden ondersteund door een elektromotor. Daardoor kun je vooral in stedelijke omgevingen zuiniger en met een lagere uitstoot rijden.

Een plug-in hybride auto heeft een grotere accu en een krachtiger elektromotor naast een benzinemotor. Door op te laden met een stekker of via een laadpaal laad je de accu op. Daardoor kan een plug-in hybride meestal tussen de 50 en 70 kilometer elektrisch rijden wat voor woon-werkverkeer meestal voldoende is terwijl je bij grotere afstanden op benzine rijdt. Dit type auto is de laatste tijd populair, omdat je kunt profiteren van de voordelen van twee motoren met elk hun eigen eigenschappen.

Milieubewuste keuze: een elektrische auto

Sta je open voor iets nieuws, dan is het privé leasen van een elektrische auto ook het overwegen waard. Niet alleen ben je op deze manier milieubewuster bezig met rijden, je bespaart ook veel variabele kosten. Het opladen van een EV is aanzienlijk goedkoper dan het bijtanken van een benzine of diesel, helemaal als je thuis kunt ‘tanken’ en zonnepanelen hebt. Bovendien kun je aanspraak maken op een aanschafsubsidie als je een elektrische auto wil leasen. 

Wil je een ander overzicht? Dan vind je ons algemene adviesartikel over de keuze voor de brandstof voor je volgende auto.

Private Lease vergelijker