BMW iX3 50 xDrive (2026)

BMW iX3 50 xDrive (2026) #4

UitvoeringiX3 50 xDrive
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Review nieuwe BMW iX3 (neue klasse)

• 500 km

Keuzeproces en eerste indrukken:
In deze eerste review zal ik wat delen rondom mijn keuzeproces en de ervaringen opgedaan op de eerste kilometers met mijn nieuwe BMW iX3 50.

Autogeschiedenis:
Er is vrij weinig lijn in mijn autohistorie te ontdekken. Gestart in een magnifieke paarse Daihatsu Charade (oprecht van een oud omaatje geweest), over naar een Renault Clio (mét 1.6 motor, zonder werkende snelheidsmeter). Eerste meer serieuze auto was een VW Golf V, opgevolgd door mijn toenmalige droomauto – een Volvo V60 Ocean Race (dramabak). Daarna de eerste lease-auto, een VW Tiguan (nooit enig probleem gehad) gevolgd door de ‘oude’ BMW iX3 (eigenlijk op range na de beste auto die ik heb gehad). Mijn vorige auto was een Volvo XC90 die ik private leasete en welke na 4 jaar terug naar de leasemaatschappij moest.

Tijd voor wat nieuws dus. Met de goede ervaring van de oude BMW iX3 en de wens om een maatje kleiner te gaan rijden dan de Volvo XC90 werd een shortlist opgesteld. Eisen waren 4-wielaandrijving (ivm frequente wintersport), minimaal 600 km WLTP range elektrisch of een goede plug-in hybride en een kofferbak van minimaal 500 liter. Koop of private lease zou het worden (uiteindelijk koop geworden).

Wat stond er op de shortlist?
- Volvo XC60 (maar toch wel echt een gedateerd model aan het worden en geen geweldige dealerervaring)
- Tesla Model Y (meteen gevetood door mijn vrouw op basis van uiterlijk)
- Audi Q5 plug-in hybrid / Audi Q6 e-tron (heel prijzig en veel negatieve reviews over brakke software)
- Volkswagen Tayron (serieuze kanshebber, maar uiteindelijk toch te middle of the road)
- BMW X3 (besloten toch voor volledig elektrisch te gaan en vond de iX3 net wat moderner, vernieuwender en ruimtelijker)

Uiteindelijk is het een BMW iX3 50 in M-Sport Pro versie geworden in de kleur Polarized Grey met nagenoeg alle opties (geen trekhaak want nooit gebruikt in de afgelopen 4 jaar), geen zelfstandig inparkeren (blijft toch een gimmick die je zelden gebruikt) en niet de highway assist voor autonoom level 2 rijden (misschien dat ik die later alsnog aanschaf wat kan in abonnementsvorm). Specifiek voor de 20-inch wielen gekozen omdat ik ze mooi vond maar zeker ook voor beter comfort en meer range.

Eerste ervaringen:
Wow – wat een beauty toen ik haar onder het doek vandaan haalde. Was toch een beetje een gok om de auto vanaf een plaatje te bestellen in een nieuwe kleur die je niet ergens in real-life kan bekijken. Maar ik vind hem schitterend. Kleur is mooi diepgrijs, maar in bepaalde schaduw/lichtinval lijkt hij een beetje blauw en met de zon er op zie je een paars/roze schittering. De neus is nog steeds... ehhhh wennen. Al vind ik hem in het echt beter overkomen dan op de foto’s. De achterkant vind ik persoonlijk dan weer erg goed gelukt – maar gelukkig valt over smaak niet te twisten.

De M-Sport Stoelen zaten eigenlijk meteen top. Komende uit een Volvo vind ik de BMW stoelen eigenlijk fijner – wat meer omsloten en zijdelingse steun. Ook gelijk even de massagestand geprobeerd, wat niet verkeerd aanvoelde. Jammer is dat stoelkoeling als optie (nog) niet mogelijk is. De kinderen missen helaas verwarming op de achterbank (ook niet mogelijk als optie).

Het scherm reageert enorm snel. Er zijn nog 1001 dingen die ik in kan of moet stellen, maar de eerste indruk is dat alles redelijk logisch in elkaar steekt. In ieder geval fijn dat de speed limit warning met 1 knop die altijd zichtbaar op het scherm is kan worden uitgezet. De panoramic vision display is echt superfijn. Eerlijk gezegd is hij zo goed dat bij nader inzien het HUD dat ik heb overbodig is. Ik gebruik de HUD nog wel (waanzinnig scherp trouwens) omdat de navigatie dan nog beter en helderder aangeeft waar je moet afslaan e.d. maar het is toch minder een noodzakelijke optie dan ik dacht. Geluid uit Harman Kardon systeem is prima – geen concertzaal op wielen, maar zeker niet slecht. De digital key activeren was een fluitje van een cent en tot nu toe werkt het feilloos – auto ontgrendelt automatischals ik aan kom lopen met telefoon in de zak – en sluit ook weer af als ik de auto verlaat. Materialen en algemene indruk van het interieur is goed. Alles binnen handbereik is gemaakt van mooie, zachte materialen en sfeervolle verlichting die door de stof heen komt. Paar zaken van wat goedkoper plastic zoals het handschoenenkastje en de vakken onderin de portieren. Ik stoor me er niet aan – maar enorm ‘premium’ is het ook zeker niet.

Dan het rijden. Zalig! Was uiteraard al een beetje bekend met elektrisch rijden maar de rust en souplesse blijft verbazen. De auto stuurt uiterst precies (wel licht) en het stuur ligt lekker in de hand. Met 469 pk en 650 Nm heb je uiteraard vermogen genoeg – al sta ik thuis bekend als Captain Slow dus heb ik hem nog niet tot het gaatje gepusht. Het rijden is fluisterstil, al merk ik wel dat op de snelweg boven de 100 km/u er significant meer geluid doorkomt. Weet niet of dit aan de (standaard) Vredestein banden ligt of dat het gewoon windruis van de auto is. Nog speciale vermelding over het tot stilstand komen van de auto – dat gaat echt enorm smooth en je voelt amper dat je tot een totale stilstand komt. Ook de ACC is heel fijn en maakt rijden op de snelweg zeer ontspannen. Tenslotte is de vering enorm goed. Luchtvering is niet beschikbaar (komt misschien in de toekomst nog) maar heel eerlijk vind ik de vering nu perfect en zie ik ook geen reden om voor luchtvering te kiezen. Zal ongetwijfeld ook met de kwaliteit van de Nederlandse wegen te maken hebben – misschien dat het op slechter wegdek meer opvalt.

Snelladen heb ik nog niet gedaan, dus in een volgende update met langere ritten zal ik meer inzichten en ervaringen hierover delen. Ook zal ik dan wat meer inzoomen op verbruik – deze review is slechts een eerste aanzet.

Voorlopige conclusie:
+ heerlijke rijdersauto
+ fijn en snel werkend infotainment en panoramic display voegt écht wat toe
+ goede vering en handling
- Geen stoelkoeling voor / geen verwarming achterbank
- Plastic materialen portiervakken / handschoenenvak
- Rijgeluid boven de 100 km/u

Al met al onwijs blij met de auto tot nu toe. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet ze in de comments te zetten. To be continued....