| Uitvoering | iX3 50 xDrive |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 10 km |
Met de BMW iX3 'Neue Klasse' met caravan
Praktijktest: Met de BMW iX3 'Neue Klasse' en caravan op Europareis
Twaalf jaar lang reed ik naar volle tevredenheid Tesla. Met achtereenvolgens een Model S en een Model X, met de X hebben we met de caravan een flink stuk van Europa gezien.
Maar toen duidelijk werd dat Tesla niet met een X met een verbeterde specificatie zou komen en BMW met de “Neue Klasse” kwam, die op papier veel betere specificaties had, was dat het moment om over te stappen naar de gloednieuwe BMW iX3. 50. Maar zou de auto aan onze hooggespannen verwachtingen voldoen? Vlak voor onze geplande vakantie werd de auto afgeleverd. Het resultaat? Een vuurdoop van 3.200 kilometer door Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië.
Door: Piet Adriaanse
De levering van de BMW iX3 was een spannend verhaal. De oorspronkelijke leverdatum werd niet gehaald en de auto werd uiteindelijk exact één dag voor ons geplande vertrek afgeleverd. We hadden ons er eigenlijk al bij neergelegd dat we nog één laatste keer met de Tesla Model X op reis zouden gaan. Geen straf natuurlijk, maar als je weet dat er een splinternieuwe auto klaarstaat, kijk je daar enorm naar uit.
Met welgeteld 17 kilometer op de teller en een acculading van 99% besloten we de gok te wagen. De caravan, Fendt Apero van 1700 kg, werd aangehaakt en we vertrokken richting het onbekende. Een sprong in het diepe, want tijd om de auto en de software te verkennen was er simpelweg niet geweest.
De eerste kilometers: een actieradius-schok in positieve zin
Bij het aankoppelen bleek de BMW direct slim te reageren: hij herkende de aanhanger en paste automatisch een aantal instellingen aan. De theoretische actieradius op het display kelderde meteen van 650 naar 360 kilometer. “Als hij dát nou eens echt zou halen...”, zeiden we gekscherend tegen elkaar. Met de Tesla Model X moesten we immers steevast elke 180 tot 200 kilometer aan de lader. Inclusief het loskoppelen van de caravan (omdat je bij Tesla-stations zelden aangekoppeld kunt laden) en het wachten, resulteerde dat met de Tesla in een gemiddelde reissnelheid van zo'n 50 km/u.
De eerste etappe met de BMW ging richting Kassel, een rit van zo'n 390 kilometer. Het rijden was vanaf het eerste moment een genot. Je voelt de caravan weliswaar iets meer dan achter de zware Model X, maar het weggedrag is uiterst stabiel en comfortabel. Met een constante snelheid van 90 km/u hielden we de actieradius nauwlettend in de gaten. Wat bleek? De kilometers vlogen om, maar de accu bleef verrassend vol. Na twee uur sturen gaf de auto aan dat er nóg 180 kilometer bereik over was. Een geweldige ervaring: we hadden de eerste camping bijna in één ruk kunnen halen.
Laad-avonturen buiten het Tesla-netwerk
Omdat we niet met een nagenoeg lege batterij op de camping wilden aankomen, besloten we onderweg een snellader op te zoeken. Als voormalig Tesla-rijders zijn we op dat vlak enorm verwend, dus dit was een nieuwe ervaring. We strandden bij een splinternieuw, prachtig Ionity-station met twintig laadpunten. Omdat er geen kip te bekennen was, zetten we de combinatie brutaal overdwars voor de laders neer. De helft van de palen bleef zo keurig bereikbaar voor anderen.
Hoewel de laders 300 kW konden leveren, piekte de iX3 op maximaal 215 kW. Vreemd, aangezien de accu leeg genoeg was en we de enige aanwezigen waren. Toch hadden we na twintig minuten weer ruim voldoende stroom aan boord. Een klein minpuntje aan dit laadstation: het lag op een doodlopend terrein. De draaicirkel bleek net te krap voor de auto-caravancombinatie, waardoor we de caravan alsnog moesten loskoppelen om te kunnen keren.
Software: Snel, maar verre van intuïtief
Aangezien het op de eerste camping met bakken uit de hemel kwam, had ik uitgebreid de tijd om de auto en zijn software te doorgronden. Hoewel het systeem lekker snel werkt, is het lang niet zo intuïtief als we bij Tesla gewend waren. Het kostte de nodige moeite om de logica te begrijpen, mede omdat er veel instelmogelijkheden zijn. De ingebouwde instructiefilmpjes blijven helaas wat oppervlakkig; je moet het echt zelf uitvogelen.
Daarnaast kampt de software nog met wat kinderziektes. Zo is de auto de persoonlijke instellingen regelmatig kwijt. De oorzaak lijkt te liggen bij de herkenning van de smartphone. Je opent de auto met je mobiel en legt deze vervolgens in het speciale vak in de middenconsole. De ene keer gaat dat direct goed en start Android Auto op met jouw profiel, de volgende keer meldt de auto dat je de telefoon moet ontgrendelen en aanmelden – terwijl je er net de deur mee hebt geopend. Dit zijn typisch van die zaken die BMW hopelijk snel via een over-the-air update rechttrekt.
Het mysterie van de navigatie
Ook de ingebouwde routeplanner zorgde onderweg voor de nodige spraakverwarring. De route wordt in de basis prachtig weergegeven en het systeem plant automatisch de benodigde laadstops. De bijrijder kan ondertussen op de telefoon controleren of je bij zo'n gepland station aangekoppeld kunt laden. Tot zover perfect.
Maar tijdens een van de etappes ging het mis. Na twee uur probleemloos navigeren, met het geplande laadstation nog een kwartier rijden voor de boeg, gooide het systeem plotseling het roer om. De BMW navigeerde ons ineens naar een heel ander laadstation in de buurt. Dat wilden we helemaal niet, omdat je daar niet aangekoppeld kon laden én de tarieven er hoger lagen. Handmatig teruggaan naar de oorspronkelijke planning bleek onmogelijk; het eerdere laadstation was volledig uit het systeem verdwenen. Mogelijk waren alle laders daar bezet, maar geef mij als bestuurder dan de keuze of ik het risico wil lopen om even te wachten. Onze les: je kunt met een caravan de laadstops beter vooraf zelf uitzoeken en als harde tussenbestemming invoeren.
De eindbalans na 3.200 kilometer
Onze rondreis voerde ons langs Dresden, Praag, Wenen, Ljubljana, München en Frankfurt. Na 3.200 kilometer kunnen we maar één conclusie trekken: de BMW iX3 'Neue Klasse' heeft zich bewezen als een sublieme elektrische caravantrekker. De adaptieve cruisecontrol en de diverse assistentiesystemen (hoewel niet alles werkt zodra er een aanhanger is aangekoppeld) wennen ontzettend snel.
Wat echt een verademing is, is de betrouwbare en realistische informatie over het rijbereik die direct omschakelt zodra de caravanstekker erin gaat. Waar we met de Tesla destijds een gemiddelde reissnelheid van 50 km/u haalden, kwamen we met de BMW uit op een daggemiddelde van maar liefst 77 km/u – inclusief álle laadstops. Dat maakt reizen met een caravan en een EV niet langer een logistieke uitdaging, maar een puur genot.