BMW iX3 40 eDrive (2026)

UitvoeringiX3 40 eDrive
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Next level

Daar was ‘ie dan de iX3 op mijn oprit, wat een gaaf ding. Ik maak behoorlijk wat kilometers voor mijn werk en na de niet zo geweldige ervaring met een Volvo C40 twijfelde ik of ik weer elektrisch wilde gaan rijden. De C40 (ik had een van de de eerste destijds) was ontzettend snel, maar ook ontzettend snel leeg en ik had ook ontzettend veel last van kinderziektes. Wilde ik wel weer een elektrische auto? Ter info, ik heb onwijs veel kilometers gereden voor mijn werk (mgmt functie in global bedrijf) ondertussen meer dan 1,5 miljoen kilometers in veel mooi auto’s, de rij ervaring is er wel in een ouwe trouwe diesel ;).

In de tussentijd na de C40 reed ik ook nog twee youngtimers; een oude C-klasse (beste auto die er is als je goedkoop wilt rijden) en een GLK. Topauto’s voor een andere review. Maar er kwam een andere werkgever en de autoregeling maakte dat ik weer ging leasen.

Na een testritje in de iX3 50 was ik direct om. Wat een beleving. Als BMW-fan had ik stiekem niet anders verwacht. Dit voelde echt als een complete moderne elektrische wagen, geen slap aftreksel, het rijden, het scherm, de software, Next Level! De prijs van de 50 versie vond ik echter veel te hoog. Het leasebudget was er wel, en de range lonkte naar mij, maar ik heb eerlijk gezegd gewoon geen zin meer in de torenhoge bijtelling. Daarom bestelde ik de 40 die toch zo’n kleine 8K goedkoper is. Ongereden besteld, spannend…

Alpine Weiss, M-Sport, 21” velgen, Innovation pack, trekhaak, etc. Een witte omdat ik hem er te gek uit vind zien in combinatie met de zwarte details uit de M-Sport bumpers. Ik heb alleen geen pano dak, ik vind het prachtig, maar er zit geen elektrische afdichting in meer tegenwoordig en het kan niet open. Voor mij had het geen meerwaarde meer. Al vond ik het dak in mijn X3 G01 destijds heerlijk bij mooi weer. Snap eerlijk gezegd niet dat ze dit type dak niet meer monteren tegenwoordig.

Ondertussen heb ik na aflevering nu zo’n 3000km probleemloos gereden. En ik vind hem geweldig. Alles werkt echt supergoed: de stoel die na het uitzetten van de auto even naar achteren schuift en bij instappen weer in mijn stand gaat, de soft brake tijdens het rijden, de actieve symbiotic drive die eigenlijk altijd meekijkt en bijvoorbeeld voor je remt als je een stoplicht nadert, ik kan wel even door gaan! Veel bewonderende blikken ook onderweg.

En nu even kritisch proberen te zijn… ik rijd veel snelweg en ben niet iemand die continu 80 achter een vrachtwagen rijdt om zuinig te rijden met een EV. Ik rijd vlot en vaak iets vlotter dan gemiddeld. Ondertussen haal ik een verbruik van 17,4kWh op 100km. Het kan zuiniger en dat wil ik natuurlijk ook wel, maar ik blijf wel normaal rijden… daarnaast zullen de grote 21” sloffen ook wel iets van de zuinigheid af snoepen. Range bij 90% laden is een kleine 500km. Met de vele laadpunten is mijn accu echter nooit helemaal leeg heb ik gemerkt. Onlangs voor het eerst onderweg de snellader getest bij een 12% accu. Bizar hoe snel dat ging! Met 300kW laden gaat het echt heel snel. Natuurlijk is dat niet constant 300kW, na een bepaalde tijd vlakt dit af en zakt de laadsnelheid behoorlijk. Maar snel is het nog steeds. Heb je echt haast dan laad je binnen de 5 minuten makkelijk 150km range erbij.

Qua vermogen moet ik wel eerlijk zijn dat ik de 50 met een schuin oog nakijk… de 40 is echt wel snel, maar niet het kanon dat de 50 is. Ik lees reviews van mensen die het gas niet volledig durven in te trappen. Daar heb ik hier echt geen probleem mee en al veelvuldig getest. Je krijgt overigens echt wel een flinke duw hoor, maar je passagiers de schrik aanjagen met een giga-duw-holy-moly-wtf-straal gas mis ik heel stiekem een beetje. Is overigens niet erg. De auto is nog steeds veel sneller dan menig andere auto, in het verkeer werkt het echt goed.

Tja ik probeer nog steeds kritisch te zijn… het symbiotische driving systeem werkt heel fijn. Het driving assist op de snelweg, met je handen los rijden, is ook heel relaxt. De eerste kilometers is het wel wennen: gaat ‘ie echt deze bocht zelfstandig door? Inhalen doet hij dan vervolgens ook zelf nadat je een commando hebt gegeven door over je schouder te kijken. Werkt mooi, maar vaak wacht hij er wel lang mee en moet je toch zelf even knipperen om van rijbaan te wisselen. Hij gaat vaak ook zelf achter een langzamere voorganger rijden en niet inhalen. Dat is nog niet heel actief. Irritant? Nee, maar het kan actiever. Overigens, in de file is het geweldig. Je hoeft niks te doen. Eén nadeel: motorrijders die filerijden aka lane splitten ziet het systeem niet. De auto blijft precies in het midden van de rijbaan rijden. Hij anticipeert wel op verkeer naast je, vrij laat voor je gevoel, dat wel, maar het werkt. Als motorrijder wil ik geen obstakel zijn tijdens een file, daarom moet je toch zo nu en dan even aan het stuur trekken om een motorrijder ruimte te geven.

Wat een review wordt dit, wie is nog aan het lezen? Nu probeer ik toch een kritische noot toe te voegen. De software in de auto werkt echt goed. Snel en er is over nagedacht. Eén puntje van kritiek hier is wel dat ik het soms wel erg veel vind allemaal. Het grote centrale scherm met navigatie, de vette panoramic display met navi en dan ook nog de HUD in je zichtveld met navi. 3 punten met navigatie, pijlen, wegen… hoe kan je hiermee nog verkeerd rijden??? De HUD zat in het innovation pack die ik bestelde om de Harmann Kardon sound. Los zou ik het nooit bestellen, nu niet, nooit niet.

Ander puntje, je gebruikt geen fysieke sleutel meer in de iX3. Alles zit in je telefoon via een app. Heeft je partner ook de app dan kun je een sleutel ‘overhandigen’ en kan diegene ook zijn/haar stoel instellingen, spiegels, etc toevoegen. De auto herkent de hoofdbestuurder aan de telefoon die het eerste bij de auto is. Ben je een man die zo opgevoed is dat je een vrouw altijd voor laat? Houd er dan rekening mee dat je in deze configuratie beter niet achteraan gaat lopen als je zelf wilt gaan sturen ;) De BMW app is overigens erg uitgebreid, niet teveel, niet te weinig, het werkt allemaal subliem. Nou ja subliem, ik krijg wel regelmatig commerciële berichtjes uit de app, daar moet BMW wel mee stoppen.

Overigens heb ik ook Digital Premium besteld. Ik heb hiermee verbeterde navigatie view, actievere filemeldingen en apps op het scherm. Leuk voor de kids en techgeeks onder ons is dat je kunt gamen met je telefoon als controller. Een serieuzere functie is de actieve camera functie die opnames maakt wanneer iemand tegen je auto aanbotst. Ik weet nog niet of het net zo goed is als het systeem van Tesla.

Ik lees daarnaast zo nu en dan commentaar over het interieur. Over harde deurvakken en vakjes die onbereikbaar zijn voor sommigen. Persoonlijk kan ik mij hier totaal niet in vinden. Deurpanelen zijn onderin hard omdat je er vaak tegenaan schopt, ik snap de keuze. Ook het vak onderin je middenconsole is heel prima bereikbaar als je stoel niet op standje 1.30m staat. Verlichting in de iX3 ziet er tof uit, gekke kleurtjes ook. Er zitten geen gekleurde lijnen in de deuren, ik mis het niet. Het had er wel nog toffer uitgezien als het er wel op zat. Nog toffer? Kan dat? Ik merk wel dat het alcantara wat stoffig begint te worden op het dashboard. Zal proberen dit met een plakroller eraf te krijgen. Vind het toch fijn als een interieur niet helemaal vies en stoffig is, gelukkig zit er niet van dat lelijke en supersnel vieze pianolak plastic in waarvoor hulde BMW!

Ik stop met typen. Vragen? Laat het maar horen. Met 3000km ben ik behoorlijk onder de indruk van wat BMW gemaakt heeft. Ik zal hier updaten wanneer er iets noemenswaardigs te melden is.

9,5