Vijf NCAP-sterren voor vijf nieuwe modellen

Ook twee Chinese veiligheidswinnaars

NIO ES8

Euro NCAP heeft weer vijf auto's aan flarden gereden tijdens uitgebreide bots- en veiligheidsproeven. Ditmaal heeft het veiligheidsinstituut vijf nieuwe SUV's aan zijn tests onderworpen, waaronder twee Chinese kandidaten. Alle geteste auto's keerden met de maximaal haalbare score van 5 sterren huiswaarts.

De tijd dat Chinese auto's per definitie bedroevende resultaten lieten zien tijdens de veiligheidsproeven van Euro NCAP, ligt weer even achter ons. Tussen de nieuwste testresultaten  zitten twee SUV's van Chinese makelij die meer dan prima rapportcijfers scoorden. Sterker nog, net als de overige drie aan gort gereden modellen keerden ze met de maximaal haalbare score van vijf NCAP-sterren huiswaarts. De eerste van het Chinese duo is misschien de minst verrassende: de Lynk & Co 01.

De 01 is een plug-in hybride van Lynk & Co, net als Volvo een van de merken van de Chinese kolos Geely. De Lynk & Co 01 staat op hetzelfde platform als de Volvo XC40 en is dan ook uitgerust met vergelijkbare veiligeheidsvoorzieningen. De standaarduitvoering van de 01 maakte indruk. Zo werd de veiligheid voor volwassen inzittenden met maar liefst 96 procent van de haalbare punten beoordeeld.

De tweede Chinese SUV die 5 NCAP-sterren op zijn rapport zet, is wellicht verrassender. Het betreft namelijk de Nio ES8, een elektrische SUV die in Noorwegen al de koop is. De ES8, die plek biedt aan zes of zeven inzittenden, haalde maar liefst 92 procent van de haalbare punten binnen onder het kopje Safety Assist. Wat veiligheidssystemen zit het wat dat betreft dus wel snor in de ES8. We zijn benieuwd wat BYD, Xpeng en Seres voor scores gaan halen bij de Euro NCAP-tests.

De overige drie NCAP-winnaars zijn de nieuwe Toyota Mirai, de Audi Q4 e-tron en de nieuwe Subaru Outback.  De Outback heeft net als de Nio een systeem aan boord dat aan het stuurgedrag en aan de oogbewegingen van de bestuurder vermoeidheid detecteert. Dat heeft bij de Subaru tevens geholpen om op het terrein van Safety Assist 95 procent van de haalbare punten binnen te harken.

PRIVATE LEASE Audi

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.