Peugeot, Hyundai, Volkswagen of Tesla: wie heeft de beste stroomlijn-sedan?

Het nieuwe D-segment

Streamliners Volkswagen ID7 Hyundai Ioniq 6 Tesla Model 3
Peugeot Inception ConceptPeugeot Inception ConceptVolkswagen ID7 Volkswagen ID7 Hyundai Ioniq 6Hyundai Ioniq 6Tesla Model 3Tesla Model 3

Vandaag maken we kennis met de Peugeot Inception Concept, eerder deze week met de Volkswagen ID7. Beide auto’s opereren in een segment dat zich stevig lijkt te gaan ontwikkelen, dat van de elektrische ‘stroomlijn-sedan’. Tijd voor een eerste vergelijking!

De sedan, of in ieder geval de sedan-achtige auto, komt terug. Daarop lijkt het althans, nu de ene na de andere fabrikant met een gestroomlijnde, lage elektrische auto komt. Logisch, zo concludeerden we eerder, want deze vorm is ideaal om een zo laag mogelijk verbruik en dus zo groot mogelijk bereik te verkrijgen. Bij Tesla weten ze dat allang. Niet voor niets is één van de succesvolste en ook simpelweg beste EV’s al jaren de Tesla Model 3, eveneens een gestroomlijnde sedan.

Er zijn echter meer kapers op de kust in deze klasse, die we maar even zullen aanduiden als ‘het nieuwe D-segment’. Terwijl traditionele Passats, Mondeo’s en Insignia’s al heel lang niet meer verkopen, lijken de extra gladde en elektrische nazaten van die auto’s de toekomst te hebben. Een sprekend voorbeeld daarvan is de Hyundai Ioniq 6, die zijn gestroomlijnde vorm onderstreept met een nogal spraakmakend design. Hij is al helemaal gepresenteerd en de eerste klanten krijgen dit voorjaar hun '6' afgeleverd.

Later dit jaar kunnen we ook een eerste blik werpen op de Volkswagen ID7, die eerder deze week in gecamoufleerde vorm zijn première beleefde. Anders dan de Tesla en Ioniq lijkt de Volkswagen een grote hatchback-klep te krijgen, wat hem wat praktischer zou maken dan een echte sedan.

De Peugeot Inception Concept heeft helemaal geen achterklep, want dit is echt een concept-car. Volgens Peugeot is het meer een algemene kijk op wat we van het merk kunnen verwachten, maar wij mikken er op dat ook Peugeot met een elektrische 508-achtige (508-ige?) komt.

Van de Volkswagen en de Peugeot is nog niet alles bekend, maar we vonden het toch leuk om de vier genoemde modellen alvast met elkaar te vergelijken. We beperken ons nu tot deze vier, omdat dit de betaalbardere opties in deze nieuwe klasse lijken te gaan worden. Iets hierboven kennen we ook de BMW i4 en – nog hoger – Mercedes-Benz EQE, maar die laten we om die reden even buiten beschouwing.

Tesla Model 3Hyundai Ioniq 6Volkswagen ID7Peugeot Inception Concept
Hatchback of sedan?SedanSedanHatchback*Geen van beide
Afmetingen (l x b x h)4,69 x 1,85 x 1,44 m4,85 x 1,88 x1 ,50 mn.n.b.5,00 x g.o. x 1,34 m
Wielbasis2,88 m2,95 m2,97 mG.o.
Aantal elektromotoren1 (achter) of 21 (achter) of 21 (achter) of 22
Max. vermogen325 tot 513 pk*151 tot 325 pkg.o.680 pk
Accucapaciteit57,5 tot 75 kWh53 of 77,4 kWh58 tot … kWh*100 kWh
SnellaadvermogenTot 250 kWTot 233 kW*n.n.b.g.o.
Actieradius491 tot 602 km429 tot 614 km700 km**800 km**
PrijsVanaf €52.993Vanaf €45.895n.n.b.n.v.t.
Beschikbaar?NuBinnenkort2024"Elementen" in 2025

g.o.=geen opgave
* Vermoedelijk
** Maximaal, volgens fabrikant

In een later stadium wordt ongetwijfeld meer bekend over de modellen, en kunnen we waarschijnlijk ook kolommen toevoegen voor auto’s die nu nog niet zijn gepresenteerd. Nu zijn we vooral benieuwd welke van deze vier ‘streamliners’ jij het liefst op je oprit zou parkeren, en waarom.

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Lezersreacties (55) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.