Volkswagen ID4 1st Max (2020) #5

autoreview

Volkswagen ID4 1st Max (2020)

Signalement

UitvoeringID4 1st Max
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020
KM-stand bij aanschaf6 km
KM-stand laatst30.500 km
Lezerswaardering: 72%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ID,4, Ik wil niet meer terug naar een ICE

 • 2.000 km

Begin november bij de VW dealer naar binnen gestapt en een proefrit ID.3 gemaakt. Positief verrast door de stilte aan boord. Na een proefrit samen met mijn partner besloten om over te gaan tot de aanschaf van. Echter halverwege november een mail ontvangen van de Volkswagen importeur dat de ID.4 nog leverbaar bleek dit jaar. Ten opzichte van de ID.3 heeft deze een aantal voordelen:
- (op dat moment) de 77KWH accu ipv de 58.
- snelladen tot 125KWH
- (op dat moment) nieuwste software meteen geïnstalleerd
- 12"scherm ipv 10"
- Trekhaak mogelijk (hebben we toch nog wel is nodig)
- hoogwaardiger interieur, zowel qua afwerking als stoelbekleding
- rondom camera's (hier komt ik later nog even op terug)

Zodra ik die mail had ontvangen direct de verkoper gebeld met de vraag of ik de wissel naar ID.4 kon maken. Na een dag puzzelen met de reeds bestaande orders bleek er nog plek te zijn. Meteen besteld en de week voor kerst werd de auto (tijdens de lockdown compleet volgens de regels) geleverd.

Ervaringen tot nu toe, auto bijna een maand in bezit en inmiddels 2000 kilometer gereden.

Mijn vorige auto was een XC90 uit 2003 (ivm youngtimer regeling). Ontzettend fijne en stille auto, echter wel vaak aan de pomp. Ik heb een eigen oprit en een 11 KW laadpaal. De pomp hoef ik voorlopig dus niet meer te bezoeken. Bij thuiskomst hang ik de auto aan de oplader. Kwestie van 20 seconden werk. Volgende ochtend loskoppelen en gaan. Heerlijk.

De auto heeft de mogelijkheid tot voorverwarmen, dat is toch echt wel genot. Het is zelfs mogelijk stoel en stuurwiel voor te verwarmen. Dit kan een brandstof auto overigens ook. Echter kan de auto ook voor gekoeld worden. Dit is momenteel nog niet nodig maar in de zomer heerlijk.

De auto geeft bij 100% accu een radius aan van 380 km. Mijn woon werk is afhankelijk maar tussen de 40 en 250 km. Dat is dus, ook als in de winter zoals nu de actieradius beperkter is, ruim voldoende. De accu kan zonder problemen tot 100% worden opgeladen. Het wordt echter niet aangeraden niet verder op te laden dan 80 tenzij de reikwijdte dan niet voldoende is. Voor mij dus geen issue, en mocht het wel een keer nodig zijn kun je via de auto of de app instellen dat de auto tot 100% moet opladen.

De auto is heerlijk stil onderweg. Geen schakel momenten en geen brandstof motor die toeren moet maken om te versnellen. Ik rijd altijd in de B stand. De auto regenereert dan meer dan in de D stand. Het schermpje voor het stuur verraad echter wel dat het regenereren nog harder kan. VW heeft er bewust voor gekozen om het rempedaal hiervoor te gebruiken. Dus zodra je het pedaal in trapt gaat de elektro motor nog meer regenereren. Dit had van mij meer instelbaar gemogen. Je ziet bij veel merken dat je tussen een 4 tot 5 standen kan kiezen. Het argument hiervoor is dat de voormalig ICE rijder dit fijn vindt. Ik zou zeggen maak daarom verschil in D en B. Bij D rijdt de auto net als een ICE en in B regenereert de auto meer.

De travel assist en adaptieve cruise control werken zeer prettig. Hier komt ook de werking van de augmented HUD naar voren. Het is wat mij betreft echt een gouden greep. Je ziet hierdoor namelijk wat de auto "ziet". Je ziet middels een groene balk welke auto de ID.4 volgt en middels groene lijnen wordt aangegeven dat de travelassist de lijnen in beeld heeft en het sturen (voor korte tijd) overneemt. Deze systemen werken rustig en met beleid. De auto blijft fijn binnen de rijbaan, gaat niet pingpongen tussen de lijnen. Ook de rijstrook assistant die altijd aanstaat is niet vervelend. Geen piepjes of flitsen.

De toetsen op het stuur zijn geen fysieke knoppen maar feitelijk een soort touchscreen. Hoewel het van mij liever gewone knoppen hadden mogen zijn ben je er met 2 dagen aangewend en klik ik nu net zo vaak mis als bij andere systemen.

Wat niet doordacht is, is dat de balk onder het scherm voor instellingen van audio volume en climaat niet verlicht is. Daarom is in het donker de temperatuur aanpassen eigenlijk alleen maar mogelijk via het scherm. Op die touchbalk klik je bijna altijd mis.

Ik zou nog even terugkomen op de camera's. Wat ik jammer vindt is dat bij de ID.3 het VW logo de camera verschuilt totdat deze nodig is. Hierdoor blijft deze mooi schoon en geeft altijd mooi beeld. Die van de ID.4 is altijd aanwezig. Zeker met het winterse weer van dit moment is schoonmaken toch wel 1 x per week nodig.

Een minpunt is toch wel de software. Deze is echt niet bar slecht maar heeft toch net te vaak een momentje van irritatie. Opstarten duurt toch wel iets te lang. En omdat alles in dat scherm zit geeft dat wel is irritatie. Wat specifiek te vaak gebeur is dat je iets aanklikt maar het scherm niet of vertraagt reageert. Bijvoorbeeld de stoelverwarming heeft 3 standen. Klik je de 1e keer dan lijkt het soms of de auto het niet registreert. Klik je dan na een paar seconden weer springt ie toch ineens naar stand 2 omdat de 1e aanraking toch nog wel verwerkt werd. En dit soort haperingen zitten ook wel in andere menu's. Het is dus zeker niet iets om de auto voor te laten staan maar van VW mag je meer verwachten.

De VW ID.connect app is vrij basis. Je kunt momenteel alleen: opladen starten/ stoppen/ voorverwarmen/ koelen stoppen en bestemmingen naar de navigatie sturen. En een paar instellingen die daar mee te maken hebben. Dus tot hoeveel procent opladen enz. En helaas af en toe wat connectiviteitsproblemen. Dus de in de app ingestelde zaken komen niet of vertraagd over. Al met al geen show stopper maar de basis is goed.

samengevat is de ID.4 een zeer fijn rijdende auto met allerhande rijhulp systemen die het auto rijden echt fijner maken. De software/ app zijn momenteel niet van het niveau dat je mag verwachten maar ook niet zwaar ondermaats. Ten opzichte van de concurrentie is de auto echt veel stiller aan boord dit maakt het een hele fijn reisauto die ik echt kan aanraden. Ook mensen waar een elektrische auto niet meteen boven aan de lijst staat.

kleine toevoeging

 • 2.000 km

Na het schrijven gisteren toch nog een aantal zaken waarvan ik dacht die zijn nuttig:

wat in de software irritant is, is dat wanneer je de auto start je elke keer de melding krijgt: internet radio heeft geen verbinding. Dat klopt ook maar ik heb geen behoefte aan de internet radio. Die melding komt wel elke keer terug. Vervelend dus.

Waar een bug lijkt te zitten is memory van de stoel. En dan specifiek in de lende steun, deze staat vaak anders dan ik m heb ingesteld.
Zelfde geldt voor de massage functie, deze start soms ineens tijdens het starten van de auto. Terwijl ik deze dan niet activeer.

Waar ik nog niets over gezegd had is het vermogen. De auto heeft een 0 naar 100 van 8,5 seconden. Dat is meer dan voldoende. Tevens heb je doordat het koppel direct beschikbaar is het gevoel dat deze sneller is. In geen enkel opzicht een tesla die het in minder dan 4 seconde doet maar in dagelijks verkeer heb je nooit het idee dat je vermogen mist.

Toevoeging TBV werkelijk verbruik

 • 2.000 km

nav de vragen van Pino73
mijn "totale" verbruik over de 2000 winter km's is 23.3 KWH. De relevante toevoeging is wel dat mijn woonwerk verkeer 42 km is maar volledig binnendoor. Oftewel veel rotondes, stoplichten enz. Bij mijn vorige auto (XC90 uit 2003) was het verbruik daarom echt dramatisch.
Ik heb wel een aantal ritten met de ID.4 gedaan van ongeveer 100 km snelweg. Als ik dan 100 op de cruise zet is het verbruik net onder de 21 KWH. Dus als je dat extrapoleert over de 77 KWH die beschikbaar is dan lijkt die 380 realistisch. Binnenkort volgt een rit van de Veluwe naar Goes, dit is ongeveer 380 km retour. Om wat angstzweet te voorkomen zal ik in Goes wel laden maar ik ben benieuwd hoe het verbruik zich dan houdt.

Wat wel interessant is, is dat je in het menu tijdens stilstand ook het verbruik in KWH kan zien. Je ziet dan dat de verwarming tussen de 2 en 2,5 KWH per uur verbruikt. Als de temperatuur dus stijgt tot een graad of 20 zal dat vermoedelijk ook dalen. Mogelijk komt het verbruik op de snelweg dan onder de 20 KWH. Ik ben benieuwd.

tijd voor een update

 • 2.500 km

n.a.v. de leuke reacties op de review en weer wat gereden km's tijd voor een update.

laatst een rit Uden --> veluwe. Daarbij de ACC op 110 en gemiddeld 101 kunnen halen. Verbruik bij 9.5 graden daarbij op 19.2 KW/H. Dat lijkt me toch wel erg netjes.

@Eric 7401930. Als de auto voorverwarmd en jij stapt niet in dan stopt ie als het goed is na 20 minuten. Ik vind het persoonlijk jammer met dit thuiswerk climaat dat je moeilijk ééndaagse uitzonderingen kunt maken. Dus gewoon elke werkdag aan. Maar dat je in de app zegt: morgen niet als eenmalige uitzondering.
en de ID.4 heeft een regen sensor! Deze kun je in het auto menu aanzetten. Als je dan de hendel op interval zet dan werkt de regensensor.

Wat ik zelf nog heb "geleerd" en wel het delen waard vindt:
als je tegelijk de blauwe en rode "knop" indrukt van de temperatuur dan gaat de stoel verwarming aan.
Tevens kun je bij clima en dan het instellingsknopje (tandwiel rechtsboven in) instellen dat de stoel verwarming bij een bepaalde buiten temperatuur aan gaat als je de auto "start". Zelfde geldt voor stoel verwarming. Wat wel jammer is, is dat je dan weer niet zelf kan bepalen voor welke buiten temperatuur dit geldt.

een raar iets, is dat je kunt aangeven dat de buiten spiegel kantel bij het achterruit rijden, oftewel de "pook" in R zetten. Echter moet je dan altijd met de spiegel versteller aangeven welke spiegel. Ik ben gewend dat dit gewoon altijd rechts is. Nu merk ik dat ik het eigenlijk maar weinig gebruik, terwijl het toch wel fijn is om de stoeprand even goed te kunnen zien.

15,000 kilometers

 • 15.000 km

Zo de teller is de 15.000 alweer voorbij. Ging eigenlijk sneller dan gedacht.

Tijd voor een update.

Iets dat voor (denk ik bijna) alle EV's geldt is dat voor verwarmen erg prettig is. Echter de afgelopen periode ook voor koelen voor het eerst gebruikt en dat is eigenlijk nog beter. Het is echt super fijn om in een gekoelde auto te stappen wanneer het buiten 30+ graden is.

Wat de auto betreft eigenlijk geen gekke dingen. De software update van VW is er een tijd terug op gekomen maar daar merk ik niet veel van. Ik had relatief weinig klachten en dat is niet veranderd.
Wat nog wel irritant is, is de melding dat de internet radio geen WiFi verbinding heeft. Die melding is er altijd bij opstarten, ondanks dat ik internet radio nooit gebruik.
Daarnaast gaat de stoelmassage functie nog regelmatig aan bij het instappen en "starten" terwijl ik daar niet op druk.

Nog steeds erg tevreden over de keuze voor de ID.4. Wel jammer dat ik nog steeds op de trekhaak moet wachten die ik bij de auto besteld had. Maar dit is een landelijk/ Europees probleem.

Wat ik toch ook nog wel wil benadrukken dat in reviews van auto journalisten men wat zeurt over die Touch knoppen. Ik was er sinds dag 2 aan gewend en vindt het swipen bij de cruise controle voor 10 omhoog of omlaag net zo "natuurlijk" als gewoon een knopje indrukken. Wat mij betreft echt geen minpunt. En beter dan de toch wat rare keuze bij de Skoda Enyaq om zo'n "ouderwets" hendeltje voor de cruise control te monteren.

Mijn realword range ligt dicht bij de 400 kilometer bij minder weer en gaat er overheen bij lekkere temperaturen. Voor mijn dagelijkse gebruik altijd genoeg. Tot nu toe 1x "moeten" snelladen omdat ik niet thuis zou komen maar dat was 5 minuten laden á 125KW en er zat zo weer meer dan genoeg bij om thuis te komen. (en met rustiger rijden had ik het overigens ook gehaald)
1 opmerking over de reikwijdte is wel dat je met nog zo'n 80 kilometer een pingeltje krijgt om te opladen en het accu icoontje wordt oranje. Wat mij betreft is dat wat aan de vroege kant.

ervaring na 14 maanden en 30K kilometers

 • 30.500 km

Inmiddels heb ik de auto alweer langer dan een jaar. en staat er meer dan 30.000 op de teller. Alle kilometers zijn met veel plezier afgelegd en zonder gedoe. Ook een paar keer de paardentrailer/ andere aanhanger er achter gehad. Dit gaat zoals je verwacht. Reikwijdte zakt aardig in maar als je 90 op de snelweg doet met max belading kom je nog zo'n 200 kilometer ver (dit heb ik gisteren namelijk gedaan) buiten temperatuur zo'n 4 graden. 2 volwassenen + aanhanger a 1200 KG.
Over de aanhanger gesproken: hier heeft Pon in mijn beleving een rare keuze gemaakt. De ID.4 heeft 2 trekgewichten op papier 1000 KG en 1200 KG. Dit is afhankelijk van de helling a 8% en 12 %. In Duitsland (veel meer heuvels dan hier) mag de auto toch 1200 trekken en in NL maar 1000. Dat is net jammer. Mocht iemand weten waarom lees ik dat graag.

Voor de rest: software blijft een puntje. ik gebruik altijd android auto voor navigatie en media. Dit werkt over het algemeen prima. Wel is een hik upje maar dat valt mee. Echter ga je van android auto naar het auto menu om bijvoorbeeld het verbruik te zien. Dan is het systeem soms wel 20 seconden aan het laden voor dit inzichtelijk is. En dan merk je dat android auto ook begint te haperen (Lees: de muziek/ podcast begint te stotteren)
Over de software is mijn conclusie na een jaar: voor de prijs van de auto is het ondermaats, maar het werkt prima en is geen reden de auto te laten staan.

In de reviews van auto journalisten veel gemiep over de tip toetsen. Ik deel die mening niet. De werking is prima. Enige wat jammer is: de temperatuur + volume balk onder het scherm is niet verlicht. Die zie je in het donker dus niet. Maar de clima kan je ook gewoon op het grote scherm regelen en het volume doe ik eigenlijk altijd via het scherm.

Accu en prestaties zijn nog steeds super. Ik maak 1á 2 keer per maand een rit van de veluwe naar Goes. Dat gaat in de zomer in theorie op 1 lading maar eigenlijk laad ik altijd daar. Voor afstanden tot 300 kilometer kan het makkelijk op 1 accu lading zonder angst de eindstreep niet te halen.

Tot nu toe nog geen moment spijt van de aankoop. In die 30.000 kilometers ook nog geen kosten gehad aan de auto.

Al met al een aanrader

4,8
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  5
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Volkswagen ID4

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (22)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens