Volkswagen ID4
Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4Volkswagen ID4

Gebruikersreview

Volkswagen ID.4 77kWh 299pk 4Motion Pro Business (2026)

UitvoeringID.4 77kWh 299pk 4Motion Pro Business
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Voor het eerst elektrisch na 1 miljoen Saab-mijlen

Na meer dan 1 miljoen mijlen in Saabs heb ik dit voorjaar de keus gemaakt om over te stappen naar een elektrische auto. Voor wie geïnteresseerd is: dit is mijn "autobiografie" van dat miljoen mijlen in alle jaren tussen 1978 en nu: https://www.saabforum.nl/viewtopic.php?f=16&t=124421&sid=95a2b9b2fb2a058a672bc8ff849e9033

Ik heb met 2 Saabs in Autoweek Klokje rond gestaan:
http://www.autoweek.nl/magazineartikel.php?id=9382 (alleen maar positief)
en deze https://www.autoweek.nl/autotests/artikel/saab-9-5-sport-estate-2-0t-griffin-2009-272-524-km-klokje-rond/ (duimpje omlaag. maar de auto is daarna helemaal gereviseerd)

Ik ben nu 70, werk nog 2 jaar en wil dan tot mijn autopensioen in een nette goede auto rondrijden.
Ik rijd de komende 2 jaren nog 40-50.000 km per jaar en daarna veel minder.
Ik had de mogelijkheid om nog één keer een Saab 9-5 te kopen met welgeteld 43.000 km op de teller, maar ik heb een businesscase gemaakt en de aanschaf van een nieuwe elektrische auto (€ 45.000) (eigen zonnepanelen) of een Saab op LPG of benzine (€ 12.500) is economisch een no-brainer. De Saab is gewoon € 2.000 per jaar duurder, en die berekening maakte ik nog voor de Iran-crisis.
Goed, mijn criteria waren 500+km WLTP, niet meer dan fl 100.000 (=€ 45.000) aanschaf, en het allerbelangrijkste, ik moest er in passen.
Nou was dat simpel: ik heb in zo'n 30 auto's proefgezeten en er waren er maar 2 waar ik in paste: de AudiQ6 E-tron liftback en de VW ID4. Elektrische auto's lijken ruim en hoog, maar door de batterijen onder de vloer is de instapruimte beperkter dan je zou denken.
De verkoper maakte de prijs mooi rond op € 45.000 en ik kocht dus een lichtblauwe VW ID4 (zal je altijd zien, 3 maanden later wordt het model gediscontinueerd).

Een cultuurschok

Dat kan je wel zeggen: de Saab is een eigenzinnige auto die weinig of niks voor je doet (passieve cruisecontrol, PDC achter, en ik heb het voor in laten bouwen) en een perfecte, door Schut Car Systems ingebouwde audio.

de VW pretendeert alles voor je te doen en ik heb eigenlijk direct besloten me daar aan over te geven: ik gebruik de instellingen om de waarschuwingen en zo uit te zetten dus NIET. Ik hou me aan de maximumsnelheden (deed ik niet), heb de ACC altijd aan. en ben een brave burgerman geworden.
De VW doet veel dingen ook netjes:
snel optrekken, invoegen, koers houden, fatsoenlijk verbruik (op 10.000 km 15,9 Kw per 100km),
Paar dingen vallen me tegen: het opstarten is soms ingewikkeld, hij herkent me niet altijd; achterin is het op hobbelige wegen slecht toeven, het automatisch inparkeren doet hij soms wel en soms niet, de groot licht sensor doet het niet altijd.
waar je vroeger in een half uurtje begreep hoe een auto werkte, zijn er nu nog steeds dingen die ik ontdek of niet kan vinden (je kan op het schermpje in je dashboard kennelijk instellen dat je ook ziet wat het verkeer op de baan naast je doet. Ik heb een keer een knopje aangeraakt waardoor dat niet meer werkt en ik kan absoluut niet vinden hoe ik het weer aan krijg. Iemand enig idee?).

Verder ging de dag (letterlijk de dag) nadat ik honderdduizend Nederlandse guldens had afgetikt en de auto had meegenomen een waarschuwingslampje branden dat er iets met een sleutel was. En waar de verkoper een toffe vent was, zei de receptie dat ze over een maand tijd voor me hadden (ik stond even te slapen, want anders was ik ontploft). uiteindelijk is door een over the air update het probleem opgelost.

Ik vind de head up display geweldig. Heb het after market in een van mijn Saabs gehad en ben dolblij het weer terug te hebben. Alleen jammer dat ik het scherm in het midden wel uit kan zetten, maar dat dan ook meteen de audio uitgaat.

Audio: ik ben een audio-freak, heb mijn Saabs voor duizenden Euro's laten upgraden en vind de Harman Kardon installatie redelijk, maar niet meer dan dat. Voordat ik met pensioen ga ga ik dus nog even bij Schut langs.

Laadangst

In het begin was ik doodsbang om zonder stroom te komen te staan. Dat is al veel minder.
Ik ben de afgelopen weken naar Kroatië heen en weer geweest en dan kom je er achter dat het best gaat, al leer je een aantal dingen: boven de 113 km per uur schiet het verbruik omhoog en kom je in het dilemma: harder rijden betekent meer stops en dus langere pauzes. Op de 1.000 km tussen de Oostenrijkse grens en Arnhem scheelt het denk ik maximaal een uur. de Stau en Baustelle kosten veel meer tijd.
In Nederland, Duitsland en Oostenrijk gaat laden prima, altijd en overal, in Slovenië en Kroatië wat minder, maar goed genoeg.

Stoelen:
Saab stoelen waren en zijn de beste van de hele wereld. Nog steeds, ook nu het merk al 15 jaar niet meer bestaat. de VW-stoelen zijn aardig, redelijk comfortabel, ook op lange ritten en de massage-functie is heerlijk. Het was een 9,5 (zeker de geventileerde versies), en het is nu een 8+.
Maar mijn achterpassagiers worden gek van het gehobbel!

Kortom:
Comfort: goed, behalve achterin
Prestaties: ruim voldoende
Betrouwbaarheid: Ik heb altijd in tweedehands auto's gereden, en dan is er altijd wel iets. Bij deze auto zijn het alleen steeds terugkerende kleine irritaties rond starten (hij herkent me niet altijd). En dat de eerste servicebeurt over 2 jaar is, is natuurlijk wel cool.
Kosten: nu ik eindelijk een 3 fasen stroominstelling heb is thuis opladen veel fijner en kost het allemaal veeeeeeeeel minder dan een benzineauto.

Ik ben dus tevreden, en ga de komende 10 jaar hierin rijden.

Enne: ik heb nog steeds de Saab 900 classic cabrio uit 1992, pas 350.000 op de teller

Kortom

9,5