| Uitvoering | C5 Aircross Hybrid 145 Max |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 5.000 km |
Plussen, maar ook minnen
Nadat ik 26 maart de auto mocht ophalen inmiddels 4160 km gereden, korte ritten maar ook langere ritten.
Dus nu mooi de gelegenheid om een goede eerste review te schrijven.
Het is een rode 145 hybride max uitvoering geworden (dus geen stekker) met het Grey bekleding pakket (want massagestoelen) en het winterpakket (want hekel aan krabben) en ik moet zeggen: hij smoelt goed, rijdt lekker en je rijdt iets aparts. Het valt me op dat je ze nog niet veel ziet rijden.
De auto is comfortabel ten opzichte van mijn voorgaande auto's (mercedes cla, skoda superb combi) maar geen Frans comfort als vroeger. Maar ik vind dit een mooie tussenweg.
De stoelen zitten heerlijk, zijn verwarmd en geventileerd. De massagestoelen zijn een leuke gadget, maar toch wel lekker op zojn tijd. De Kids zijn blij met de verwarmde achterbank en de ruimte! Want dat is de hoofdreden voor deze auto. De ruimte! Met 3 pubers is dat wel nodig. Ik kan met mijn 1.82 makkelijk achter mezelf zitten met ruimte over. Bench in de ruime kofferbak voor de hond en op pad met het gezin in alle rust en comfort.
De auto is bij normaal gebruik best zuinig. 1 op 18 is goed te doen, maar met files is 1 op 14 ook prima. De 3 cilinder hoor je vooral bij stevig optrekken maar is verder stil. Prima dus.
Panoramische camera is top, goed beeld rondom.
Navigatie van tomtom met head up display is top, al doet android auto en Apple carplay het ook perfect. Mooie is dan dat de kaart ook op het instrumentencluster voor je neus kan.
Is het dan allemaal pais en vree?
Nee... helaas niet...
De snelheid die hij via de verkeersborden herkenning binnenhaalt zit er (heel) vaak naast, dat heeft VAG toch echt beter voor elkaar. Net als de adaptieve cruisecontrol, dat is bij VAG subtieler, vind het bij stellantis te abrupt en schokkerig. Ik hoop dat dat met een update nog verbeterd.
Ook 1 keer gehad dat het erg heet was in de auto en dat de electronica niet helemaal bij de les was. Klein elektronisch piepje continu.. maar dat was 1-malig tot dusver.
Af en toe piept de omgevingssensoren voor niks in de file bijvoorbeeld
(1 kort piepje en dan denk je waarom?)
Wat ik wel vreemd vind is dat de motor soms draait op momenten die ik echt niet snap, ik ben bij andere mild hybride gewend dat ze meer surfen of bij stoplichten uit staan, maar deze springt op momenten aan die ik echt niet snap. Maar ook dit hoop ik dat ze bij Stellantis nog verbeteren met een update.
Wat wel weer top is dat je met 1 druk op 1 knop in 1 keer alle hulpsystemen naar keuze (vooraf in te stellen) uit kan zetten, dat was bij VAG weer een drama om al die menu's door te klikken elke keer.
Audio installatie is prima, matrix koplampen werken top, stuurverwarming is fijn, met alle opties waan je je wel in een klasse hoger. Dat valt mij in ieder geval allemaal erg mee.
Tot zover mijn eerste ervaringen met deze, in mijn ogen, mooie, stoere en ruime gezinswagen.
Van de zomer naar Frankrijk met dakkoffer op het dak, wordt vervolgd!
Ps. Vragen? Reageer en ik probeer ze te beantwoorden!
Nog steeds blij!
Zo, eerste update.
Zal eerst even mijn excuses aanbieden aan degene die zich storen aan mijn grammatica.
Sorry, ik heb die dag even snel een review geschreven op mijn telefoon toen ik op iemand moest wachten. Op dat plekje ook de foto's gemaakt die toegevoegd zijn, dus helaas niet goed nagelezen op grammatica. Ik zal de fouten laten staan, anders slaat uw reactie nergens meer op.
Enfin, inderdaad is de keuze vooral gevallen op deze auto vanwege de ruimte (zowel van mijn leasebudget als van het interieur van de auto)
De Skoda Octavia combi stond ook op het lijstje, maar de rijkere aankleding, het comfort en het feit dat je deze (nog) niet veel ziet rijden gaven de doorslag.
Het piepje van de obstakel detectie is inmiddels bekend bij de dealer en die gaan ermee aan de slag.
De andere kleine storing is niet meer voorgevallen tot dusver.
Ja, de head up display geeft de standaard TomTom kaart volledig in het raam weer, kristalhelder en duidelijk.
Bij Android auto en Apple carplay is de volledige kaart in de cockpit te zien en geeft hij de aanwijzingen in het head-up display. Beide ervaar ik als fijn.
Het grote 13 inch scherm in het midden is helemaal zelf in te delen met tegels. Alleen staat de bediening van de klimaatregeling vast.
Ik ervaar de infotainment als mooi en volledig.
Ik mis soms de (digitale) klassieke tellers, zou leuk zijn om die te kunnen kiezen.
Ik heb wat foto's toegevoegd van de verschillende opties in het head-up display en cockpit display.
Benzine en electro werkt onmerkbaar samen, maar bij VAG staat de benzinemotor langer stil, soms lijkt hij zelf niet te weten wat hij wil ofzo. Maar zal inderdaad met airco of motortemperatuur te maken hebben.
Nog een leuke gadget is de spraakassistent, een oude versie van chatgpt. Je kunt bijvoorbeeld vragen: hello citroen? Wat kun je me vertellen over [stad of rivier of regio] en dan krijg je een kort verhaaltje over dat onderwerp.
Ik reed pas door de nieuwe toltunnel op de A24 en vroeg wie de eigenaar was.
Je krijgt soms grappige en interessante anekdotes. Let wel; het is een eerste generatie van chatgpt, dus verwacht geen volwaardige gesprekken, leuke gadget, dat zeker.
De paarse streep in beeld heb ik 1 keer gehad, maar na herstarten van de auto was dat weg.
Auto rijdt onverminderd lekker en het verbruik valt nog steeds mee. 1 op 20 is echt geen uitzondering.
De hoge instap is toch ook wel fijn, het is voor het eerst dat ik een wat hogere auto heb. Maar dat bevalt prima.
Uiteraard kan ik nog niks zeggen over de bouwkwaliteit, maar alles voelt degelijk aan. De motorkap is ronduit zwaar en de deuren sluiten als kluisdeuren, het klinkt en voelt degelijk in ieder geval.
Ik en mijn gezin zijn er erg content mee, het blijft nog steeds een aparte verschijning.
Tot de volgende!
(Sorry voor eventuele spelfouten, deze review is op mijn telefoon gemaakt ;-)