Is private lease goedkoper dan zelf kopen?

EV-multitest Skoda Citigo-e iV - Smart Fortwo EQ -

Overweeg je een nieuwe auto te nemen, dan kun je tegenwoordig verschillende kanten op. Zelf kopen is altijd een optie, maar je kunt ook een auto leasen. En wel voor een redelijk bedrag. Voor minder dan 200 euro per maand kun je met private lease beginnen, en dan hoef je nergens meer over na te denken. Wegenbelasting, verzekering, afschrijving: het wordt allemaal meegenomen in het maandbedrag. Maar is private lease goedkoper dan zelf kopen? Het hangt van jouw situatie, keuzes en mogelijkheden af.

In de basis is private lease een fijn alternatief wanneer je zelf niet voldoende kapitaal hebt om dit te besteden aan een nieuwe auto. Voor een vast, overzichtelijk maandbedrag ben je een heel eind klaar met de kosten. Je hoeft alleen de brandstof, parkeerkosten en eventuele boetes te betalen. Bovendien kun je voor een schappelijk bedrag al in een geheel nieuwe auto rijden, dat is erg aantrekkelijk. Het contract kun jij naar wens inrichten: je mag zelf bepalen hoeveel kilometers je per jaar wil rijden en voor hoeveel maanden je de auto wil hebben. Op basis van deze informatie wordt de prijs vastgesteld. Afhankelijk van de auto, het aantal kilometers en de looptijd van het contract kan de prijs flink oplopen. Kijk eens in de Private Lease Vergelijker op deze site en kijk welke mogelijkheden er voor je zijn.

Schaal maakt private lease goedkoper dan zelf kopen

Er zijn een aantal redenen dat een private leasecontract afsluiten voordeliger is dan het zelf kopen van een auto. Veel van deze redenen hebben dezelfde kern: omdat leasemaatschappijen op grote schaal kunnen handelen, komen zij veelal aan betere deals dan jijzelf. Een leasemaatschappij kan immers in één klap een heleboel auto’s afnemen en verzekeringen afsluiten. Mede daarom is de leasemaatschappij in staat om klanten een scherp geprijsd contract aan te bieden, waarbij de maandelijkse lasten lager zijn dan wanneer jij voor je eigen auto zou moeten betalen. En dat maakt wellicht private lease goedkoper dan zelf kopen.

Rente

Private lease is vaak ook voordeliger dan een auto kopen wanneer je van plan bent om geleend geld te gebruiken. Het geleende bedrag moet je immers terugbetalen en daarover betaal je rente, waardoor je waarschijnlijk duurder uit zal zijn dan wanneer je voor private lease kiest.

Zelf een auto kopen is doorgaans wel goedkoper dan private lease wanneer je het gehele bedrag zelf kunt neerleggen. Heb je voldoende eigen geld om een nieuwe auto volledig te betalen, dan hoef je je geen zorgen te maken over rentebedragen – je hebt de auto immers al betaald. Het enige dat resteert zijn zaken als wegenbelasting, onderhoud, verzekering en natuurlijk brandstof. En de auto zal in waarde verminderen door de afschrijving.

Mogelijk voordeel bij private lease gebruikte auto

Een auto kopen is vaak ook voordeliger dan private lease wanneer je een occasion kiest. Tweedehands auto’s zijn aanzienlijk goedkoper dan nieuwe auto’s en kun je doorgaans in zijn geheel met eigen geld betalen. Wel is het belangrijk dat je een betrouwbaar exemplaar vindt. Als je regelmatig naar de garage moet en veel (onverwachte) onderhoudskosten hebt, dan is private lease goedkoper dan zelf kopen. Het is wat je in dat geval voor ogen hebt.

Financiering

Let wel dat kiezen voor private lease enkele gevolgen kan hebben. Het privé lease van een auto wordt bijvoorbeeld gezien als financiering, waardoor het leasebedrag in mindering wordt genomen bij je leencapaciteit. Als je van plan bent een huis te kopen, daalt hierdoor je maximale hypotheeklening. 

Verzekering en schadevrije jaren bij private lease

Ook zul je bij private lease mogelijk geen profijt hebben van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, omdat een meerderheid van de leasemaatschappijen dezelfde premie rekent voor verzekering. De verzekering is inbegrepen in het leasebedrag.

Private Lease vergelijker