Peugeot 407 (2008) - Test

Evolutionair

1 reacties

Video
AutoWeek 29 2008
AutoWeek 29 2008

Je leest het in AutoWeek 29 2008

We reden met de vernieuwde Peugeot 407, maar liepen ook nog aan tegen een lang vergeten filmheld. En als afsluiter een klassieke voorouder van de 407, de Peugeot 403.

Weinig merken zijn zo consistent in hun typeaanduiding als Peugeot. Waar Citroën van GS via BX en Xantia bij C5 uitkwam en Renault 18, 21, Laguna rijmelde, heeft Peugeot sinds 1929 de combinatie cijfer-nul-cijfer voor bijna elk model. Waarbij het eerste getal het formaat weergeeft, het laatste cijfer voor de generatie staat en de nul een soort esthetische as moet vormen. Ze zijn er erg trots op, want wist u bijvoorbeeld dat de roemruchte Porsche 911 eigenlijk 901 had moeten heten, maar dat Peugeot daar een stokje voor stak?

De genealogie van de 407 gaat terug tot 1934, toen op de autosalon van Parijs de Peugeot 401 werd onthuld. Een jaar later al volgde de 402, maar mede door tussenkomst van de oorlog, waardoor Peugeot het veel te druk had met produceren van legermaterieel, liet de 403 tot 1955 op zich wachten. De 404 kwam in 1960, de 405 volgde in 1987, om acht jaar later opgevolgd te worden door de 406. En in 2004 was er, om Peugeot maar even te citeren, eindelijk die échte auto.

Vechten

Nee, dat is natuurlijk flauwekul. Bij de introductie van de gefacelifte 407 krijgen we de kans om ook een stukje te rijden in de klassieke 4-series (401 en 402 met chauffeur, de rest reden we gewoon lekker zelf: kijk voor bewegend beeld op autoweek.tv) en dan valt op hoe gemakkelijk je zo'n oude Peus eigenlijk rijdt, en hoe comfortabel ze waren. Franse stoelen zacht? Ga dan eens zitten achter het stuur van een 403. Als je daar een ei op legt, krijg je dat vogelproduct met een voorhamer nog niet stukgeslagen.

Maar goed, terug naar 2008. De concurrentie in de middenklasse is op het moment buitengewoon heftig. De meeste merken hebben hier net iets volledig nieuws neergezet en vechten daarmee om elke klant. Daar heeft iedereen het moeilijk genoeg mee, maar Peugeot heeft het extra hard te verduren. Want liefhebbers van Frans comfort worden verleid door Renaults nieuwe Laguna, terwijl concerngenoot Citroën een nieuwe C5 heeft die vriend en vijand verbaasde. De 407 daarentegen stamt pas uit 2004 en moet nog mee tot ver in 2009. En dat kan hij volgens Peugeot dankzij een nieuwe grille, stootstrips opzij die voortaan op alle uitvoeringen in de kleur van de lak zijn gespoten en een verchroomd stripje aan de bovenkant hebben, nieuwe achterlichten en een achterbumper met aan de onderkant een diffusor-look zoals we die al op de coupé kennen. De SW heeft achterlichten met diode-effect, ook geënt op de coupé. Aan de coupé zelf is overigens niets veranderd.

Grande routière

Vanbinnen is hier en daar wat scheutiger omgesprongen met de materialen, waarbij het opvallendste het rijkelijk toegepaste 'pianofineer'-zwart is, wederom geleend uit de coupé. En het moet gezegd, dit is dan ook één van de sterkste punten van de 407. Je voelt je aan boord inderdaad een klasse rijker; deze auto is nog meer dan voorheen een auto die je kiest voor zijn goed uitgeruste, comfortabele interieur.

Mensen die van scherp en sportief sturen houden, lopen met een grote boog om de 407 heen. Daarvoor is de besturing gewoon te afstandelijk, het onderstel te fluwelig. Bovendien is de zitpositie aan de hoge kant. Maar wie over uitgestrekte snelwegen prettig en ontspannen naar zijn bestemming wil reizen, heeft alle reden om in een 407 te stappen. Dit is wat de Fransen een 'grande routière' noemen. Vooral in de uitvoering die wij rijden, met het duurste pakket en die geweldige V6-diesel, die we ook uit de Citroën C6 en de Jaguar XF kennen. Hij heeft een overvloed aan vermogen, maar wordt nimmer nerveus en laat zich amper horen; muisstil blijft het aan boord. Het leuke aan deze uitvoering is dat je met een knop op de middenconsole de dempers wat stugger kunt maken. Het woord 'sport' dat op dat moment in je display verschijnt, is wat hoog gegrepen. Maar het contact met de weg wordt er toch wat beter door.

Bioflex

Aan het motorengamma is niet zo gek veel veranderd. De oplettende lezer zal opmerken dat in bijgaande tabel twee diesels staan die wel heel dicht bij elkaar liggen; dat is dan ook het belangrijkste nieuws. De tweeliter die we uit het huidige model kennen, is er nog wel met 136 pk, maar zal geleidelijk worden vervangen door de doorontwikkelde versie met 140 pk. Dat scheelt in prestaties misschien niet de wereld, maar het verbruik gaat met drietiende liter per honderd kilometer omlaag, en de CO2-uitstoot gaat van 155 naar 150 gram per kilometer. Dit zorgt ervoor dat hij van Euro 4 naar Euro 5 stijgt. Ook komt er een variant op de tweeliter benzinemotor die geschikt is gemaakt voor E85, Bioflex genaamd.

Begin september staat de vernieuwde 407 bij de Nederlandse dealers. De instapper is dan de 1.8 16V SR Berline en die kost dan € 25.350. Dat is € 360 meer dan nu, maar die is dan wel voortaan standaard voorzien van een radio-cd-speler met mp3-aansluiting. De goedkoopste diesel stijgt eveneens € 360 in prijs, zodat hij straks € 28.200 kost. De overige prijzen zijn nog niet bekend, maar de auto verrijken kan onder meer met een tweetal pakketten. Pack Business 1 kost € 995 en omvat onder meer navigatie met kleurenscherm, Bluetooth en lichtmetalen 16-inchwielen. Pack Business 2 kost € 1.995 en heeft een uitgebreider navigatiesysteem, telefoon, 30 Gb harde schijf, parkeerhulp rondom en lichtmetalen wielen in 16 of 17 inch (afhankelijk van de uitvoering). Peugeot Nederland lokt de klanten met een introductieaanbod van Pack 2 voor de prijs van Pack 1.

Peugeot 407
Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407 SWPeugeot 407 SWPeugeot 407 SWPeugeot 407Peugeot 407Peugeot 407

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.