Peugeot 407 SW Signature Pack Premium 2.0 HDiF (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 407 SW Signature Pack Premium 2.0 HDiF |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand bij aanschaf | 77.500 km |
KM-stand laatst | 189.600 km |
Fijne reismetgezel!
- 189.600 km
We hebben naast onze Jumpy 8pl een 406 1.8 16V op LPI gehad van 2008 tot gisteren.
Deze wagen is de beste die we tot nu toe gehad hebben: een dikke 10/10 voor wat betreft betrouwbaarheid, degelijkheid en rijcomfort, net als verbruik op LPG.
Echter, de tand des tijds kan men niet ontwijken, en op een km-stand van 205000, begonnen zich echt een hoop dingen tegelijk aan te kondigen die aan vervanging toe waren: banden, remmen, blokken, zwetende schokdemper voor, een hoop stabilisatierubbers e.d., maar motorisch wel nog perfect in orde.
De vraag is dan: investeer je weer een euro of 1000-1500 om hem in orde te krijgen, of kijk je uit naar iets anders.
Bij ons is dat na lang wikken en wegen dus het tweede geworden.
Onze keuze ging uit naar een break, maar het moest geen echt ruimtemonster zijn, want daarvoor hebben we onze Jumpy nog. Het moest vooral een aangename, goed aanvoelende familiewagen worden, maar met een iet of wat sterke motor en een zachte ophanging. Dit laatste criterium in gedachte houdend, moet je al direct een aantal merken uitsluiten en blijf je uiteindelijk zitten met PSA. Van alle jonge occasies (max. 5 jaar), bleven we tijdens onze zoektocht steeds maar terugkomen bij de 407SW.
Na een testrit met een 1.6HDI, die ik écht wel te licht vond voor deze wagen (120km/u = 2700tpm, 140km/u = 3200tpm) en te lawaaierig, en exemplaar gezocht met een 2.0HDI en niet al teveel kilometers. Na een beetje zoeken, uiteindelijk deze 2.0HDI gevonden. Man man, wat een verschil in souplesse, rust en kracht! Voor die 130 euro meer aan wegenbelasting per jaar (400 ipv 270 euro per jaar, sorry Nederlandse vrienden, ons Belgisch systeem is zeer vergevingsgezind voor dieselwagens) en het verbruik dat min of meer hetzelfde is als voor een 1.6, resoluut voor de 2.0HDI gekozen.
Mooie Premium trim, geen lederen zetels en geen navigatie, maar dat was absoluut geen punt. Stof voelt in de winter fijner aan, en in de zomer verbrand je je billen niet als het buiten 30° is. Ook met een recente Mio kan je de weg goed vinden.
Koffer is voor daguitstappen ruim genoeg, voor langere uitstappen nemen we de Jumpy.
Eerste rijindrukken zonder verkoper aan mijn zij tijdens de testrit, zijn indrukwekkend.
Motor pakt vanaf 1300 toeren op en gaat onverdroten verder tot 3500 toeren. Zo hoog moet je toch normaal niet gaan met een dieselmotor, maar toch goed om te weten bij eventueel krap inhaalmanoeuver.
Concrete cijfers in 6e versnelling: 120km = 2150tpm, 130km/u 2350tpm, 140km/u = 2500tpm. In Duitsland gaan we eens testen hoe hard we rijden bij 3000tpm ;)
Nog geen klonk-klonk te horen zoals ik bij menig review gelezen heb (fuseekogels), airco werkt goed, geen rammels of kraakjes. Wat sommige mensen zeggen van matige afwerkingskwaliteit, ik weet niet wat ze daarmee bedoelen, maar voor mij is deze wagen fijn afgewerkt en rechtvaardigt een Duitse premiumwagen niet de dubbele of driedubbele prijs van aanschaf ivg met deze 407SW, en al zeker niet als ik lees welke problemen deze wagens allemaal hebben.
Voor de rest kan ik nog weinig meedelen over kosten of rijervaringen vermits we de wagen nog maar sinds gisteren in bezit hebben.
De bedoeling is natuurlijk deze review van tijd tot tijd eens te updaten om een vollediger beeld te kunnen geven van de goede en minder goede punten van deze wagen.
Update 03/2016:
De eerste 20.000km zitten erop. Voordat de garantieperiode afloopt, hebben we nog een afspraak gemaakt om een aantal kleine prullen in orde te laten zetten.
De 30.000km beurt, daar hou ik niet van. Ik doe het liever elke 20.000km, aangezien diesels toch sneller hun olie vervuilen dan benzinemotoren. Ik schrok even toen ik bij de dealer ineens 292 euro moest neertellen voor een oliewissel, inclusief filters (olie, lucht, pollen,...), en een uurtje werk.
Daarnaast nog een zekering voor rechterkoplamp voor laten vervangen, aangezien deze zelfs na wissel, nog niet brandde.
Daarnaast nog een aantal zaken laten nakijken waaronder vloeistofniveau's, bandenspanning. Bleek dat de voorste remblokken aan vervanging toe waren. Heb daar vriendelijk voor bedankt, aangezien ze daar nog bijna 250€ voor aanrekenden. Ik heb dit dan maar met mijn kameraad gedaan, voor een prikje ivg met de dealerprijs.
Enkel krijg ik nu af en toe storing "remblokken versleten" op de display te zien, aangekondigd door een irritante "biep". Daar toch nog eens mee naar een garage gaan om deze foutmelding te laten uitlezen.
Op 25/03/2016 naar de keuring geweest. Met twee vingers in de neus erdoor. Nu ja, wat had je verwacht, na nog geen 100.000km. Roestproblemen bij PSA wagens zijn al lang verleden tijd, en als je de mechaniek en de motor op tijd bijhoudt, vermijd je ellenlange probleemlijsten. Goed onderhoud doet wonderen, zowel voor je eigen veiligheid als portemonnaie, als voor de veiligheid van andere weggebruikers. Ik zou niet graag een accident met eventueel dode slachtoffers op mijn geweten willen hebben, dat te wijten is aan gebrekkig of achterstallig onderhoud.
Voor de rest, niets dan lof over deze wagen, die er nog steeds sportief en aantrekkelijk uitziet.
Tot de volgende update, beste lezers!
Update 07/11/2017:
Ondertussen zijn we 2,5 jaar en 60.000km verder.
Buiten de normale beurten niets bijzonders aan te merken.
Uitgevoerde zaken:
- op 97.000km beurt gekregen (olie, filters, ...)
- op 120.000km opnieuw
- op 130.000km nieuwe banden Michelin Energy Saver
- sinds juni 2017 problemen met de AC: 1x bijgevuld, na 2 weken terug leeg. Nieuwe condenser en stukje leiding + hervulling à 300 euro. Na 2 weken opnieuw leeg. Ondertussen is de garagist aan het zien voor een oplossing want nu is het enkel de grote hoofdleiding die achter het motorblok gaat, die eruit zou moeten en een nieuwe in de plaats. Eventueel zou hij via een leverancier een speciale lekdichtende vloeistof kunnen injecteren die de gaten in het circuit dicht. Hij test het eerst zelf om te zien of het werkt, en indien ok, zou hij het toepassen op onze auto om niet weer nodeloos gasvulling te moeten betalen.
Wat opvalt: de wagen verslijt enorme aantallen H1 koplampen! Een setje, amper 9 maanden, of het is kapot.
Daarnaast, begin oktober aangereden langs rechts, schade aan rechterdorpel achteraan, rechter achterdeur en stukje wielkastrand. Volgende week wordt hij in de garage hersteld. Gelukkig was ik niet in fout, want er komt een nieuw stuk dorpel in, en een nieuwe achterdeur. Best prijzig, maar gelukkig op kosten van de verzekering van de tegenpartij.
Voor de rest: elke morgen starten en rijden.
Ik beklaag me de aankoop van de wagen absoluut niet. Hij is betrouwbaar, redelijk zuinig (± 6.3/100), doet wat hij moet doen en laat ons nooit in de steek. Vandaar maximum aantal punten hiervoor.
Desondanks dat je ze minder en minder ziet rondrijden, vind ik het toch wel een mooie wagen. Maar ja, ieder zijn smaak natuurlijk.
Update 26/03/2020:
Exact 5 jaar geleden werd deze mooie 407SW bij ons verwelkomd. De wagen heeft ons al die tijd nooit ergens in de steek gelaten. Ook sinds de verhuis naar Scandinavië heeft de wagen zich in elke winter goed gehouden. Geen krimp bij het starten, geen gevaarlijke slippartijen (nordic winter tyres, ESP en verantwoordelijke rechtervoet).
Nooit op onderhoud beknibbeld. De wagen heeft alle 25.000-30.000km zijn beurt gekregen, inclusief een set nieuwe remblokken en schijven.
Enkele zaken, die we toch onverwacht meegemaakt hebben, zijn:
- op 140.000 moesten beide stofhoezen aan de aandrijfassen vervangen worden. Eéntje was gescheurd, de andere nog niet, maar het rubber zag er niet zo fris meer uit, dus gelijk laten vervangen. Volgens mijn kameraad mechanicien een échte rotklus! De assen zijn heel moeilijk bereikbaar en de stofhoezen nóg erger.
- de airco heeft het opgegeven, en ondanks verschillende diagnoses en herstellingen (750 euro op zijn minst) lekt het gas nog steeds weg. Geel fluo in het gas om het lek op te sporen is nergens zichtbaar, dus waarschijnlijk ergens intern of de pomp. We hebben besloten dit zomaar te laten, want het zou teveel kosten om dit weer in orde te krijgen.
- rammel in de achteras: torsiestangetjes zijn vervangen, maar het gerammel van het onderstel is nog niet helemaal weg. Vervelend, want dat is op dit moment het enige punt dat mij werkelijk stoort, aangezien de wagen voor de rest - buiten de AC - probleemloos is.
- de bestuurdersstoel heeft de neiging om wat mee te bewegen in bochten (je voelt precies alsof de stoelbouten wat losser zijn komen te zitten waardoor de rug en/of de zit wat losser staat dan zou moeten).
- Na een drietal weken stilstand was de batterij dood. De wagen weer in gang gekregen en sindsdien houdt de batterij zich redelijk. Wel steken we de lader elke avond in. De nieuwe batterij ligt al klaar, maar door tijdsgebrek nog niet kunnen vervangen. Wordt iets voor de komende dagen.
Nog steeds origineel zijn de uitlaat en de FAP-filter, alsook de distributieriem, die op 10 jaar of 240.000km moet vervangen worden. Echter, bij de komende beurt wordt hij direct mee vervangen om geen fataliteiten mee te maken onderweg. Als de boel dan toch open ligt, wordt de waterpomp gelijk mee vervangen.
Voor de rest blijf ik erbij: de 407SW is een betrouwbare wagen. Zijn 2.0HDI motor is uiterst betrouwbaar en smeuïg, enkel het tikken van de kleppen hoor je bij lagere snelheden wel eens, zeker als je wat gas geeft. Hij is vlot maar niet om te zeggen krachtig snel vanaf stilstand, maar eens op gang, komt hij meer dan vlot mee met het verkeer. Door onze verhuis naar Scandinavië, waar we meer "op den buiten" wonen, en er weinig verkeer is, is het verbruik gezakt naar ongeveer 5,8/100, mede dankzij de vele lange trajecten aan gelijke snelheid zonder al te veel rem- en optrekmanoeuvers. Een puike prestatie, gezien het leeggewicht van 1650kg. Het voelt fijn om in deze tijden van ecofanatisme nog met een "grote" 2 liter dieselmotor te kunnen rijden. Blijft afwachten hoe lang hij het nog uithoudt. Gezien de betrouwbaarheid van deze motoren, geloof ik dat we nog geen schrik moeten hebben op dit moment, zeker niet als het onderhoud nauwgezet uitgevoerd wordt.
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Peugeot 407 SW ST 2.0-16V (2009)

Peugeot 407 (2008) - Test

Opel Corsa en Peugeot 208: dit is het aandeel van de elektrische varianten

MG 4 vs Peugeot e-2008 - Dubbeltest

Peugeot 2008 Sport Concept: pleegt Peugeot plagiaat?
