Is private lease hetzelfde als auto-abonnement?

Lynk & Co 01

Met private lease betaal je voor het gebruik van een auto. En soms wordt dat ook als een abonnement onder de aandacht gebracht. Maar is private lease wel hetzelfde als een auto-abonnement?

Private lease wordt wel eens verkocht als een auto-abonnement. Het is dan goed om de kleine lettertjes goed te lezen. Er zit namelijk een cruciaal verschil tussen private lease en een auto-abonnement, maar waar zit ‘m dat in?

Kosten inbegrepen

Veel mensen vinden private lease een gemakkelijke vorm om een auto te rijden, omdat er veel kosten zijn inbegrepen. Immers, naast de aanschafkosten van de auto vangt het ook de afschrijving op, verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Je hoeft bij wijze van spreken alleen maar de brandstof (of elektriciteit), parkeergeld, tol en eventuele boetes te betalen. Dat is gemakkelijk.

Financiële verplichting en BKR-registratie

Echter, een private-leasecontract wordt gezien als een financiële maandelijkse verplichting doordat je er al gauw vier tot vijf jaar ‘aan vast’ zit. Daardoor krijg je ook een BKR-registratie. Als je plannen hebt om een huis te kopen of te gaan verbouwen, dan kan dat een beperking geven. En ook als je niet weet wat de toekomst gaat brengen, wil je jezelf wellicht niet voor langere tijd vastleggen. Een korter private-leasecontract is vaak weer een stuk duurder. Dan is private lease geen goede optie, ondanks de voordelen en het gemak die er op het eerste gezicht aan zitten.

Auto rijden zonder BKR-registratie

Met een auto-abonnement in de pure vorm moet je de auto iedere maand weer kunnen inleveren. Dan heb je feitelijk geen maandelijkse financiële verplichting en kun je een auto rijden zonder BKR-registratie. En dat zonder je zorgen te hoeven maken over verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting. Die optie is inmiddels door verschillende aanbieders ontdekt, waaronder Lynk & Co, Evenrijden.com en een merk als Seat.

Blijf opletten bij auto-abonnement

Je moet echter wel je ogen openhouden als je kiest voor een auto-abonnement. In de pure vorm krijg je bij Lynk & Co een lidmaatschap van de community. Je kunt dan kiezen of je een auto-abonnement neemt voor modellen van dat merk. Het auto-abonnement is maandelijks opzegbaar. Je kunt er ook voor kiezen om incidenteel een auto te gebruiken van iemand die zijn (of haar) auto daarvoor beschikbaar stelt.

Bij Evenrijden.com heb je meer keuze uit (elektrische) auto’s. Deze organisatie is een samenwerking tussen een verzekeraar en een leasemaatschappij. Je kunt ook dit abonnement maandelijks stopzetten, waardoor je erg flexibel bent en geen risico loopt.

Bij merken als Seat moet je wel even opletten. Ook daar kun je een auto-abonnement nemen. Als dat langer dan een jaar loopt, dan krijg je toch een variant van een private-leasecontract met het papierwerk dat daaraan vastzit. Ook Volvo, dat spreekt van een auto-abonnement, biedt feitelijk een private-leasecontract. Je kunt dan wel met drie maanden opzgtermijn je auto of contract veranderen. Het biedt dus wel wat meer flexibiliteit dan een private-leasecontract. Je krijgt nog wel te maken met een BKR-registratie.

Auto-abonnement relatief duurder

Je moet er wel rekening mee houden dat flexibiliteit zijn prijs heeft. Bij Lynk & Co kun je de auto kopen of als abonnement nemen. Echter, bij andere aanbieders betaal je snel een hogere prijs voor de auto met een kortere looptijd of grotere flexibiliteit van inleveren van de auto ten opzichte van een ‘traditioneel’ private-leasecontract. Je kunt daarvoor ook vergelijken met de tarieven uit de AutoWeek Private-leasevergelijker voor het type auto dat je op het oog hebt. De voorwaarden verschillen dan wel weer.

Private Lease vergelijker