EuroNcap trekt eindsprint met twaalf auto's

Van Model X tot Renegade

EuroNcap Tesla Model X
EuroNcap Model X TeslaEuroNcap Tesla Model XEuroNcap Porsche TaycanEuroNcap Porsche TaycanEuroNcap Audi Q7EuroNcap Audi Q7EuroNcap Renault CapturEuroNcap Renault CapturEuroNcap Skoda OctaviaEuroNcap Skoda OctaviaEuroNcap Peugeot 2008EuroNcap Peugeot 2008EuroNcap Ford KugaEuroNcap Ford KugaEuroNcap Ford MondeoEuroNcap Ford MondeoEuroNcap Subaru ForesterEuroNcap Subaru ForesterEuroNcap Volkswagen Sharan Seat AlhambraEuroNcap Volkswagen Sharan Seat AlhambraEuroNcap Jeep RenegadeEuroNcap Jeep Renegade

2019 is een druk jaar voor EuroNcap kunnen we stellen. Na meerdere testrondes belanden wederom diverse nieuwe modellen tegen de befaamde muur. Twaalf nieuwe auto’s om precies te zijn. Eentje springt wederom boven de rest uit en dingt mee naar de eretitel van best geteste auto van het jaar.

EuroNcap belooft dat dit de op één na laatste testronde is die het veiligheidsinstituut dit jaar nog doet. Enkel auto’s van een maatje meer belandden deze keer in handen van de techneuten, want het instituut deelt enkel scores van SUV’s, cross-overs, ruime gezinswagens én (zelfs nog!) MPV’s. Hoewel de Tesla Model X al even op de Europese wegen te vinden is, wordt de auto nu voor het eerst door EuroNcap beproefd. De auto weet indruk te maken, want hij dingt direct mee naar de overall winst van dit jaar. Dat doet de Amerikaan met een score van 94 procent op het gebied van veiligheidssystemen en 98 procent op het vlak van volwassenen bescherming.

Ook de gloednieuwe Porsche Taycan is getest. Met een volle scorekaart van vijf sterren weet de auto de handen op elkaar te krijgen. Met een gemiddelde score van 77,8 procent is hij echter niet als opmerkelijk veilig bestempeld. Andere kandidaten die met vijf sterren huiswaarts keren zijn de vernieuwde Audi Q7, de tweede generatie Renault Captur, de nieuwe Subaru Forester, de pas gepresenteerde Skoda Octavia en twee modellen van Ford: de herziene Mondeo en kersverse Kuga. De Mondeo, Captur en Forester behalen op het gebied van volwassenenbescherming een vrijwel perfecte score van boven de 96 procent, de overige auto’s uit het rijtje lopen enkele procenten achter.

De nieuwe 2008 werd met twee versies in elkaar gevouwen: mét en zónder veiligheidspakket. Wie een extra duik in de buidel doet voor het veiligheidspakket, krijgt er een extra veiligheidsster bij. Zonder scoort de 2008 namelijk 'slechts' vier sterren.

Er zijn meer viersterren-voertuigen, zoals de Volkswagen Sharan en de vrijwel identieke Seat Alhambra. Hoewel wij reeds afscheid hebben genomen van deze MPV’s, tuffen ze elders op dit continent nog wel rond. Na een kleine ingreep zag EuroNcap reden genoeg om de auto’s opnieuw te testen. Met vier sterren dus als eindresultaat.

De gefacelifte Jeep Renegade scoort het laagst. Vooral op het gebied van voetgangersveiligheid en rijhulpsystemen laat de SUV punten liggen. Zijn algemene score komt niet verder dan drie sterren.

Video

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (17) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.