| Uitvoering | G9 RWD Long Range |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 15.000 km |
Hardware top, Software minder
Toen het leasecontract van mijn BMW iX3 afliep, stonden er voor het eerst ook een paar Chinese merken op de keuzelijst van mijn werkgever. Omdat de nieuwe iX3 en Volvo EX60 niet snel leverbaar waren, ben ik dit keer verder gaan kijken dan de bekende merken. Zo kwam ik uit bij een Xpeng G9 Long Range.
Na vier maanden en bijna 15.000 kilometer vind ik het een goed moment voor een eerste indruk. De G9 is ruim, comfortabel en compleet uitgerust, maar ik merk ook dat de software nog niet hetzelfde niveau haalt als de hardware. Ter vergelijking: hiervoor reed ik een BMW iX3 en daarvoor een Volvo V60 T5. Bij die auto’s was dat meer in balans.
Als reisauto maakt de G9 een goede indruk. Hij is ruim, voelt degelijk aan en heeft eigenlijk alles aan boord wat je in deze klasse verwacht. De massagestoelen voor- en achterin, de ventilatie, de elektrisch verstelbare achterbank en de stoelen voorin die naar achteren schuiven als je in- of uitstapt, zijn prettige extra’s. Dat geldt ook voor de soft-close deuren en het aparte scherm voor de bijrijder. Het audiosysteem is van vergelijkbare kwaliteit als de bekende Harman Kardon-systemen. Het glazen dak is behoorlijk donker getint, maar ik mis de mogelijkheid om het echt af te sluiten met dit warme weer heel erg.
Tijdens het rijden valt vooral op dat de Xpeng duidelijk op comfort is afgestemd. De besturing is wat vaag. Ook reageert de auto vanuit stilstand niet heel alert op het stroompedaal en voelt het onderstel soms wat deinend aan. Het geheel doet daardoor wat Amerikaans aan. Dat past wel bij grote comfortabele SUV. Maar als je uit een BMW komt, merk je meteen dat dit een heel andere rijbeleving is.
De ruimte binnenin is echt een sterk punt. Met mijn lengte van 1,98 meter kan ik goed zitten achter het stuur. Zelfs achter mij blijft dan nog genoeg ruimte over voor een lange volwassene. Ook prettig is dat de basisbediening logisch is opgezet. Rijstanden en adaptieve cruisecontrol zitten op de rechter stuurkolomhendel, ruitenwissers en richtingaanwijzers links, en op het stuur vind je de knoppen voor media en klimaat.
Zoals bij veel moderne EV’s zit verder vrijwel alles in het centrale touchscreen. In de praktijk vind ik dat niet ideaal, omdat werken met een scherm in een bewegende auto behoorlijk kan afleiden. Gelukkig zijn veel zaken die je tijdens het rijden nodig hebt via de stembediening te regelen. Die werkt nu nog in het Engels, maar begrijpt opdrachten verrassend goed. Voor dingen als temperatuur, stoelventilatie of achterruitverwarming is dat sneller en veiliger dan zoeken in menu’s op het scherm. De interface zelf is duidelijk genoeg en wel in het Nederlands.
Een mooi compromis zou zijn als je de functies die je vaak gebruikt op de snelkoppelingspagina kunt pinnen. Die kun je met een veegbeweging openen, maar helaas niet zelf aanpassen. De ingebouwde Spotify-app vind ik door de combinatie van een hoofdscherm en een soort pop-up ook na vier maanden nog steeds niet echt intuïtief. Xpeng heeft wel zogeheten Xcombo’s: eigenlijk macro’s waarmee je bepaalde handelingen kunt automatiseren. Dat is dan weer handig, bijvoorbeeld om allerlei waarschuwingssignalen snel uit te zetten. De navigatie werkt prima, al gaat het inspreken van Nederlandse adressen nog niet goed en zou ik de tekst wel wat groter op het scherm willen kunnen zetten.
Met het openen en afsluiten van de auto heb ik nog niet echt mijn ideale werkwijze gevonden. Dat kan op een paar manieren, maar geen daarvan is zonder nadeel. De auto wordt geleverd met één vrij forse keyfob. Ondanks het formaat heb ik die graag bij me, deels uit gewoonte, deels omdat je daarmee niet alleen de auto en de achterklep, maar vooral ook de laadklep eenvoudig kunt openen en sluiten. Nadeel is dat de verlichting van de auto al aangaat zodra je binnen ongeveer tien meter komt. Daardoor springen de lampen ook aan als de auto voor de deur staat en ik me in huis verplaats. Die functie is niet uit te schakelen. Bovendien zendt de fob voortdurend een signaal uit, waardoor de knoopcel bij mij ongeveer eens per drie weken vervangen moet worden.
Je kunt ook je telefoon als sleutel gebruiken. Als je daarbij kiest voor automatisch openen, gaat de auto echter telkens van het slot terwijl hij voor de deur staat en ik door het huis loop. Ook dan gaat de verlichting steeds weer aan. Zet je die functie uit, dan opent de auto alleen nog via de deurgrepen. In de praktijk is dat voor mij vooralsnog de minst onhandige oplossing.
Snelladen is juist weer een duidelijk sterk punt van de G9. Op papier zijn de laadprestaties hoog. In de praktijk heb ik zelf 295 kW gezien aan een 300 kW-lader. Dat is indrukwekkend, al moet je daar wel bij zeggen dat je zulke cijfers lang niet altijd haalt. Op een druk laadplein komt er vaak minder dan de helft van het maximum van de auto uit de laadpaal.
Het verbruik ligt ongeveer op het niveau dat ik gewend was van de iX3. In de koude maand februari zat ik richting de 22 kWh per 100 kilometer. Bij zachter weer lijkt iets onder de 17 kWh per 100 kilometer haalbaar. Een paar steekproeven om te meten ‘op de paal’ laten zien dat het totale verbruik zo’n 13% hoger liggen dan de boordcomputer aangeeft: zo’n 25 bij lage temperaturen of 20 kWh per 100 kilometer in de zomer klopt beter. De actieradius komt daarmee grofweg uit tussen de 350 en 500 kilometer.
Waar de G9 voor mij echt punten laat liggen, zijn de rijhulpsystemen. De software is in de laatste update wel wat beter geworden, maar adaptieve cruisecontrol en rijstrookassistentie halen nog niet het niveau dat ik kende van BMW en Volvo. De cruisecontrol reageert soms erg nerveus op schaduwen, vrachtwagens en bochten waar remmen echt niet nodig is. Als je achter een andere auto rijdt, merk je dat de Xpeng continu de snelheid aanpast. Ook de lane keeping grijpt soms in op momenten dat dat niet nodig lijkt. Dat geeft eerder onrust dan vertrouwen. Automatisch van rijstrook wisselen werkt soms niet, zonder dat duidelijk is waarom. Als je dan zelf stuurt, drukt de auto hard tegen als je een lijn nadert. Op buitenwegen met markeringen langs de zijkant raakt het systeem ook snel in de war. Ook als de lane keeping uit staat. Veel gepiep!
Per saldo staat er een markante elektrische SUV met veel ruimte, comfort en goede hardware. Juist daardoor vallen de beperkingen in de software extra op. Xpeng heeft met de G9 wat mij betreft een goede basis neergezet. De auto wordt pas echt beter als vooral de ADAS-systemen nog verder worden verbeterd. Een echte one-pedal drive tot stilstand zou daarbij ook welkom zijn, net als betere mogelijkheden rondom openen en sluiten.
Mijn leasecontract loopt nog 44 maanden, dus er is nog genoeg tijd voor Xpeng om de auto op softwaregebied verder te ontwikkelen.