Xpeng G9 AWD Performance (2026)

Gebruikersreview

Xpeng G9 AWD Performance (2026)

UitvoeringG9 AWD Performance
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Van Volvo naar elektrisch: waarom een XPENG G9

• 100 km

Soms begint een nieuwe auto gewoon met een simpele vraag: wat is de logische volgende stap? In mijn geval was dat in de loop van 2025. Ik reed toen nog in een Volvo V60 T4 uit 2019, een fijne benzineauto die inmiddels ruim een ton op de teller had staan. Tijd om verder te kijken dus, maar dan wel zakelijk gekocht en nadrukkelijk niet geleaset.
De grote twijfel zat vooral in de aandrijflijn: plug-in hybride of volledig elektrisch? Die bekende koudwatervrees voor een EV was er eerlijk gezegd nog steeds een beetje, maar eigenlijk speelde die alleen bij vakantieritten. Voor het dagelijks gebruik zou ik prima uit de voeten kunnen met een volledig elektrische auto. Uiteindelijk won de nuchterheid het van de twijfel: het is zonde om een keuze voor het hele jaar te laten bepalen door een paar weken vakantie.

Daarmee kwam de volgende vraag vanzelf op tafel: welke EV dan? Elektrische auto’s zijn vaak stevig geprijsd, en dat voel je niet alleen bij de aanschaf maar ook in de bijtelling. Bovendien vind ik lang niet alle modellen aantrekkelijk om te zien. Het oog wil tenslotte ook wat.

Tijdens die zoektocht kwam eerst de Zeekr 7X in beeld, een auto die me qua design en prijs meteen aansprak. Via een vriend die al in een XPENG G6 rijdt, kwam ook dat merk op mijn radar. Toen ik beide merken beter ging vergelijken, viel mijn oog op de XPENG G9. Qua luxe en prijsniveau ontlopen de G9 en de Zeekr elkaar niet veel, maar de XPENG trok me uiteindelijk over de streep met zijn hogere zit, fraaiere uitstraling en aantrekkelijke voorwaarden. Het tweede scherm en de luxere stoelen, ook achterin, gaven daarbij de doorslag.

Bestellen werd wachten
Begin oktober stapte ik in Rotterdam de showroom binnen voor een proefrit. Daarna volgde het bekende ritueel: reviews lezen, modellen vergelijken en rekenen aan bijtelling en kosten. Daar hoorde ook meteen een waarschuwing bij: wie vóór 1 januari 2026 wilde rijden, had eigenlijk al voor 1 oktober moeten beslissen. Toch viel op 16 oktober 2025 het definitieve besluit, mede omdat er een nette inruilprijs voor mijn Volvo werd geboden.

Vanaf dat moment begon echter een traject dat veel minder soepel verliep. Eerst was de verwachting nog dat de auto in december geleverd zou worden. Niet veel later bleek dat niet haalbaar en verschoof de planning naar januari, of anders begin februari 2026. Het waren de eerste signalen dat de levertijd vooral een bewegend doelwit zou worden.

Wat vooral tegenviel, was de communicatie. Wie zelf niet aan de bel trok, hoorde nauwelijks iets. Tegen het einde van 2025 stuurde ik opnieuw een mail en kreeg pas een week later reactie: reken maar op eind maart. Toen een vriend begin maart in Rotterdam was voor onderhoud aan zijn eigen G6 en terloops navraag deed, volgde zelfs een nog somberder bericht: juni 2026. Op dat punt was de voorpret wel verdwenen en maakte enthousiasme plaats voor frustratie.

Eind maart zocht ik daarom zelf opnieuw contact. Toen bleek opeens dat de auto op 7 april in Oostenrijk geproduceerd zou worden en begin mei rijklaar moest zijn. Ook daarna bleef het nog even onduidelijk, al verscheen de auto ondertussen wel ineens in de XPENG-app. Uiteindelijk kwam op 23 april dan toch het verlossende telefoontje: hij was binnen. Op 4 mei mocht ik hem ophalen.

Eerste indruk: groot, luxe en verrassend ontspanne

• 400 km

De aflevering in Rotterdam verliep vriendelijk en correct. Na het papierwerk rond de inruil van mijn Volvo en de tenaamstelling kreeg ik de sleutel in een fraaie geschenkdoos overhandigd. Toch zat daar meteen ook een kanttekening bij: de app kon nog niet aan de auto gekoppeld worden. Daardoor waren functies als dataverbinding, navigatie en de zogeheten Xcombo’s voorlopig nog niet beschikbaar. Jammer, want juist bij een auto als deze zou de aflevering best wat meer een belevenis mogen zijn. Na iets meer dan een uur reden we alsnog weg in de G9.

De proefrit lag op dat moment al een half jaar achter ons, maar toch was de eerste indruk direct weer raak. De G9 voelt groot, ruim en uitgesproken luxe aan. In combinatie met de luchtvering ontstaat een comfortabele rijervaring die bijna vanzelf uitnodigt tot rustiger rijden. Ja, hij is snel als het moet, maar juist de ontspannen manier waarop hij kilometers wegslikt maakt indruk. Ook de geluidsinstallatie verdient een compliment: die klinkt simpelweg fantastisch.

Op een rustiger stuk snelweg probeerde ik ook meteen de combinatie van ACC en LCC, samen goed voor XPENG’s rijassistentie. Het is misschien niet het niveau van Tesla’s FSD, maar in de praktijk voelde het nu al als een verademing. De auto houdt zelf afstand, stuurt netjes mee en wisselt desgewenst van rijstrook zodra je de richtingaanwijzer gebruikt. Voor lange ritten geeft dat direct extra rust.

Thuis begon het echte ontdekken pas. Iemand vergeleek de XPENG ooit met de eerste iPhone: bellen lukt direct, maar de rest moet je stap voor stap zelf uitvinden. Dat beeld klopt verrassend goed. De auto zit vol instellingen en mogelijkheden, dus het loont om daar rustig de tijd voor te nemen. Een bluetooth-koptelefoon koppelen aan het passagiersscherm en een USB-stick voor de dashcam aansluiten ging in elk geval probleemloos.

Praktisch detail: de opbergruimtes in de middenconsole zijn royaal, maar daardoor ook wat onoverzichtelijk. Twee extra inlegbakken bleken daarom meteen een zinvolle eerste aankoop.

Voorlopig wacht ik nog op de volledige koppeling met de XPENG-app om ook die functies te kunnen verkennen. De Xcombo’s heb ik daardoor op dit moment nog niet kunnen proberen, maar dat maakt vooral nieuwsgierig naar wat er nog volgt.

Drie praktische tips voor nieuwe XPENG-rijders
• Zoek alvast aansluiting bij de actieve XPENG-community op Discord; daar is veel praktische informatie te vinden.
• Zwarte lak oogt chic, maar blijkt ook kwetsbaar. Een glascoating is daarom geen overbodige luxe.
• Houd rekening met de verzekering: zonder alarmklasse 3 kan een peilzender nodig zijn om de premie binnen de perken te houden.