Volvo S80 D4 Kinetic (2014)
Uitvoering | S80 D4 Kinetic |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Betrouwbare schicht.
Na de nogal teleurstellende ervaringen met de Skoda Superb heb ik deze véél eerder ingeruild dan de bedoeling was.
Tijdens de zoveelste kostbare reparatie van de Superb heb ik een shortlist opgesteld voor een vervangende heilige koe. In het kort: betrouwbaar, zuinig, sterk (caravantrekker) en ruimte voor een lange bestuurder en gezin met snel groeiende kids.
Dan komt al snel de naam Volvo boven water. Proefgezeten in een V70. Grote auto maar teleurstellende binnenruimte. Zelf zit ik, ongeacht in welke auto, in de meest achterste stand van de bestuurdersstoel en bij de V70 resulteert dit in weinig ruimte tussen achterbank en rugleuning bestuurdersstoel. Dat werd het dus niet. Jammer, want ik vind dat wel een sierlijke auto.
Wat blijft er dan over? Bij een locale occasiondealer stond een S80. Na de specificaties te hebben bekeken verraste het me dat daarvan de wielbasis groter is dan van de V70.
Ja hoor! Prima de ruimte. Dan maar geen station. De ruimte van de kofferbak van de S80 is zeer behoorlijk, dus geen showstopper. De motor van deze versie was dat echter wel. Een D2, met een amechtig 1.6 dieselblokje.
Het rijden an sich was echter prima, dus de zoektocht naar een geschikte S80 was begonnen.
En daar stond ze: een 3,5 jaar oude S80 in een zwart metallic jasje. Nieuw 2.0 D4 blok, 8 trapsgewijs automaat, 180 pk en 400Nm. Reed als de brandweer.
"Slechts" 114.000km op de tacho. En dat in slechts 3,5 jaar, dus veel snelwegkilometers gemaakt. Kan dus lang mee. Dat werd ook door de dealer meegegeven. De enige vorige eigenaar is er heel.zuinig mee omgesprongen.
Geen heel luxe versie, de instapper qua luxe: Kinetische, maar met wat aangevinkte opties op de bestellijst: "chroompakket exterieur", luxe audio met premium speakers en navigatie, parkeerhulp. Precies die zaken die het verblijf aangenaam maken.
Een heel belangrijk aspect: de EGR modificatie was ook gedaan, dus geen te verwachten issues meer met de EGR.
Na 5 jaar sturen staat de klok op 201.000 km.
Wat is er in die 5 jaar gebeurd: Veel positiefs en bar weinig negatiefs.
Om met negatief te beginnen: al snel ging de ABS computer naar de haaien.
De dealer gaf een reparatieprijs op van €1.200,-! Voor de vervanging van een kastje!
Lang leve internet, in dit geval. Enig speurwerk leverde op dat veel Volvo's van het bouwjaar rond 2014 zijn voorzien van een gelijkende stuurunit, dus ben ik bij demontagebedrijven wezen zoeken. Jawel! Gevonden voor welgeteld €75,-. Mijn garagist heeft de unit ingebouwd en hij is er even mee naar de Volvodealer gereden om e.e.a. in te leren. Kosten: nog geen € 200,=.
Positief:
Verdere betrouwbaarheid staat buiten kijf. In 5 jaar en bijna 100k an kilometers is er niets defect gegaan.
De machine is ook echt zuinig. Ondanks een wagengewicht van over 1.500 kilo haal ik op de snelweg met gemak 1:20 als ik me aan de maximum snelheid (overdag) hou. Gemiddeld red ik 1:17 a 1:18 moeiteloos.
De trekkracht is zeer behoorlijk. Een 1.600 kilo wegende caravan is een speelbal voor de Volvo. Zelfs dan haal ik 1:10 als ik 95 km/u rij.
Het comfort is groot. 3 jaar terug heb ik een zandkleurig lederen interieur op de kop getikt. Dat heeft de sfeer in het binnenste goed gedaan. De stoelen zijn uiteraard onovertroffen des Volvo's.
Vorig jaar, tijdens de APK, heeft de dealer een Polestar Optimalisatie geïnstalleerd. 20 pk en 40 Nm extra. Geen wereldschokkend verschil, maar toch merkbaar. Het grootste voordeel is dat de automaat alerter is.
Al met al rij ik nog steeds met veel plezier én vooral probleemloos in m'n S80.
Sinds corona lopen de kilometers een stuk minder snel op als voorheen. De helft van de tijd thuiswerken levert een verhoudingsgewijs dure wagen op. De maandelijkse afdracht aan de roverheid en de belachelijke dieselprijs van vandaag de dag maken het een dure hobby. Aan de andere kant; de inruilwaarde is laag en de gemiddelde occasionprijs is aan de waanzinnig hoge kant, dus voordat ik dat verschil heb terugverdiend.....
Voorlopig blijft de zwarte schichtig.
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort5
- Kosten3
Uitgelicht aanbod

Test: Volvo S80 D2 Momentum (2014)

Aanzienlijk groter bereik voor Volvo XC40 en C40

Elektrische Volvo EX90 vanaf nu voor minder dan een ton