Volkswagen Polo 1.9 SDI (1998)
Uitvoering | Polo 1.9 SDI |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Trouwe vriend
Na mijn studie was het tijd voor geld verdienen, ik kon (en moest) vanwege mijn werk een auto kopen. Mijn focus had ik gelegd op veel auto's behalve een VW vanwege het feit dat iedereen daar al in leek te rijden. Na irritant lang zoeken liep ik tegen deze (zoveelste) Polo aan; dieseltje, acceptabele kilometerstand et cetera..saai!
Na een proefrit 'jemig wat maakt die diesel een tractor-kabaal' en ‘wow de 1e versnelling is wel erg kort') heb ik de sleutels toch maar terug gegeven aan de eigenaar; ik was niet overtuigd.
Na nog een aantal dieseltjes te hebben bekeken kwam ik met een autokenner toch terug bij deze polo. De prijs was vergeleken met de andere dieseltjes zeer interessant.
Na het goedkeuren van de kenner en het idee dat mijn eindeloze zoektocht ter einde zou komen, maakte ik proefrit nummer 2.
Nog niet overtuigd maar 1350,- armer maakte ik kennis met mijn eerste auto. Geen liefde op het eerste gezicht, voor geen van beiden.
236.001km
*De eerste oliepeil- meting begon al vreemd 'het stokje doet het niet, ik zie geen oliemeting...' toen ik er 2 bussen olie ik kon gooien realiseerde ik me dat ze al tijden olieloos rond moet hebben gereden.
*Een lampje op het dashboard + alarm gaan af. Volgens het boekje is de remvloeistof laag en mag ik niet verder rijden anders blokkeren binnenkort de wielen onverwachts. Er bleek niks aan de hand want Polo’s hebben vaker elektronicaproblemen. Bij het snel nemen van een bocht komt dit probleem vaker naar voren.
237.000km
*Kaboem! Het rechter- elektrische raam had het begeven en was knoeterhard in de deur gevallen, een bekend probleem bij Polo’s.
*Voor de zekerheid de distributieriem vervangen vanwege een onoverzichtelijk onderhoudsboekje.
*Op dit moment begin ik er achter te komen dat mijn Polo best comfortabel rijdt
240.000km
*O jeetje wat rijdt die Polo toch comfortabel!
*3000km later een grote beurt. *Een nieuwe stereo- installatie gekocht
*Het olieverbruik is keurig; elke 3000km ongeveer een halve liter
241.000km
*wat een auto, heerlijk!
*160km/h is geen probleem
*gemiddeld 1:22, goedkoop rijden
*zelfs met 3000km per maand doet de Polo goed zijn werk
250.000km
*Het lijkt alsof m'n Polo nu echt los begint te komen. Omdat je leert waar de power zit ga je 'onzuiniger' rijden.
*2e hands winterbanden (120,-)
*probleemloos! door onze strenge, gladde winter heen
255.000km
*nieuwe elektrische ramen, heerlijk! (250,-)
*elektrische ramen geven problemen, deurrubbers waarschijnlijk slecht
*monteur adviseert om dunnere olie te gebruiken, gelukkig geen schade aangericht in de winter.
260.000km
*trekhaak laten monteren (150,-)
263.000km
*boven de 160km/h tikt het linkerraam
*rookpluimpje uit de stuurkolom
*tikkende relais (of iets dergelijks) die regelmatig 5 minuten lang 'tikt' na de richtingaanwijzer te hebben gebruikt.
*remmen lijken minder gelijk te remmen, lichte trilling bij rustig remmen.
*Voordelen van de polo:
Extreem zuinig, 1000km op een tank (a 45 liter) is geen moeite
Comfortabel dankzij erg goeie (in hoogte verstelbare) stoelen
Relatief hoog koppel
Robuuste wagen
Comfortabele en betrouwbare motor
Relatief veel luxe
*Nadelen van de polo:
Elektrische ramen zijn nu allebei kapot, erg zwak punt en geen 2e hands onderdelen voor te verkrijgen, oftewel nieuwe kopen a 115,- p/s.
De elektronica is best instabiel.
Als vakantiewagen is hij erg krap
Slecht ontvangst met de radio
Eindoordeel:
Voor een auto met deze kilometerstand is deze auto nog krachtig, zuinig met olie en met diesel, betrouwbaar en comfortabel. Als je kan leven met wat elektronicaproblemen heb je aan zo’n Polo een trouwe vriend.