Renault Mégane 1.5 dCi 80 Authentique Comfort (2004)

Renault Mégane 1.5 dCi 80 Authentique Comfort (2004)

UitvoeringMégane 1.5 dCi 80 Authentique Comfort
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2004

Onderstaand mijn ervaringen van 86.000 km in de Megane 3drs 1.5Dci comfort 2004-2007.

In 2004 was de keuze gevallen op de Renault Megane 1.5DCi. Dit werd op dat moment vooral bepaald door het beschikbare lease budget. Voor een bedrag waar anders een Polo van kon worden geleased, was ook de flink ruimere Megane een optie. Als extra’s alleen voor het Comfort pakket en de radio met Navigatie gekozen. Het comfort pakket levert een zeer uitgebreide uitrusting op.

Prive reed ik in de eerste 1.5 jaar nog in mijn eigen Clio Dti van 2001, dus ik kon het verschil tussen de oude 1.9 Dti en de nieuwe 1.5Dci motor goed merken. De Dci is een stuk stiller en ook weer een tikkeltje zuiner zelfs al was de Megane 200kg zwaarder. De Dti was in combinatie met de Clio wel feller (200kg extra merk je toch).

De ervaring met mijn Megane is erg goed geweest. Dit model is een goede reisauto, stil, zuinig en voorzien van goede stoelen (voor mijn lengte 1m84). Met deze 80pk motor is de megane niet echt snel, maar snel genoeg in het Nederlandse verkeer. Alleen bij sommige inhaalacties mocht er wel wat meer pit zijn (vooral met passagier).
Rond 120-130 km/h in 5 zijn de toeren hoog genoeg om redelijk te versnellen. De cruisecontrol is door de knoppen op stuur erg gemakkelijk te bedienen en zeer prettig voor lange ritten op saaie 100km/h wegen en trajectcontroles. Nooit meer zonder aub.

Opbergruimte
De laadruimte is als de bank plat is flink ruim en redelijk vlak. Standaard mocht het wel ruimer zijn. De 3 drs comfort heeft ook enorme deuren met grote opbergvakken met deksel waar wegenkaarten zo inpassen, erg handig. Dit in combinatie met de middenarmsteun en andere vakken levert veel opbergruimte op direct onder handbereik. PS voor het uitstappen in parkeer garages zijn de lange deuren soms wat minder handig.

Navigatie:
De ingebouwde navigatie is basic en niet echt up to date qua kaarten (ook niet in 2004), maar voorzien van TMC (handig in Duitsland) en een prettige stem. Wel traag qua berekening, maar goed onderweg kan ook worden gerekend. Onder het rijden kunnen geen nieuwe bestemmingen worden geprogrammeerd, wel routes naar bekende adressen.

Verbruik.
Deze uitvoering is erg zuinig in gebruik. 1:20 met een mix van korte ritten en snelweg was geen probleem. De boordcomputer is wel optimistisch 4,6l/100km werd vaak gemeld, maar niet gehaald. Meer dan 1000km op een tank is geen probleem.

Remmen
Erg licht, vond ik wel prettig maar andere berijders moesten vaak erg wennen.

Nu (oktober 2007) rijdt ik net in een nieuwe Megane Grand Tour 105pk en ik moet zeggen dat ik op de 80pk motor en kleinere laadruimte na, ik zo terug zou gaan.

Geen grote storingen.

ong. 6.000 km
melding dat stuur kolom defect was (bekrachtiging uitgevallen), na opnieuw starten weer ok. Hierna nooit meer gehad. Was volgens de garage een foute melding van een sensor.

ong. 50.000 km
Linker raam spontaan naar omlaag gegaan en defect (gebeurd zonder dat het contact aan stond). Vervangen onder garantie. Nieuw mechanisme gemonteerd.

Algemene betrouwbaarheid was prima. De garage naast bovengenoemde gevallen alleen voor de reguliere beurten bezocht.