Renault Mégane
Talentvol, maar nog geen geneie
Krachtig, zoals Renault de nieuwe Mégane heeft voorgekookt in autoland. Want kijk naar die gekke Avantime, sla het lijnenspel van de Vel Satis gade en trek de enige, juiste conclusie; doorgestoken kaart! Maar voorbereid of niet, de nieuwe Mégane blijft een zeer uitgesproken model. Een auto waarvan we ons kunnen voorstellen dat sommigen afhaken door dat expliciete achterwerk.
Goed, wat heeft de nieuwe Mégane ons te bieden? Hij komt meteen als 3- en 5-deurshatchback met 1.4 (98 pk), 1.6 (115 pk) en 2.0-benzinemotoren (136 pk) en twee dieselvarianten: een 1.5 van 80 pk en een 1.9 die 120 pk produceert.
Verder: een startknop (in plaats van een sleutel), elektrische variabele stuurbekrachtiging en een zesbak (van Nissan) op de 2-liter en 1.9-diesel. Verder, net als Laguna een bandenspanningscontrolemeter aan boord en, en daar is Renault heel trots op, de antiduik-airbags vóór op de 3-deurs. Leggen we zo uit.
Als we zeggen dat we met de vijfdeurs Mégane die we reden 230 km/h op de klok hadden in de zesde versnelling bergje af, dan zegt u vast 'kan het niet wat minder'? Ja, dat kan ook , maar we melden het toch omdat het een nieuw record is (voor ons) in de compacte middenklasse. Over de 200 met een gezinsauto met viercilinder dieselmotor dwars voorin. Hoezo vooruitgang? Ziet u het uzelf al doen met een oude R19? Belangrijker is: hoe gedraagt die nieuweling zich dan? Wonderbaarlijk strak. Want de 200 plus was een uitzondering, maar de kruissnelheid was op het lange stuk snelweg veelal 170 en de stabiliteit en de stilte binnenin waren op dat moment imposant. Vooraf aan het deel 'alles uit de kast' voerde de testroute over de bekende stuurweggetjes van de Ardennen. Ook daar maakt de nieuwe Renault indruk. Als een terriër bijt hij zich vast in bochten en blijft zo neutraal als de pest. De elektrische stuurbekrachtiging is in kort bochtenwerk ook bijzonder goed op zijn plaats (alleen bij lange doordraaiers merk je een verschil met de vorige) en de standaard zesbak (van Nissan) sluit heel goed aan op het flitsende, strakke rijkarakter van de auto: hij schakelt licht, precies en kort. De nieuwe Renault Mégane doet ons nog het meeste denken aan de Peugeot 307. Ook die auto heeft allang niet meer dat zachte Franse, niks hoor; 't is een strakke, goed liggende auto.
En de zelfontsteker?
Goed, onze eerste rijervaringen hebben we opgedaan met de dikste diesel, de 120 pk direct ingespoten commonrail (dCi, uit de Laguna). Ook zeer overtuigend kunnen we melden. Want... je hoort hem simpelweg niet, da's een. Ook op hoge snelheid met veel toeren, blijft hij ver, ver op de achtergrond. Alleen wind- en bandengeruis (vooral rechterbuitenspiegel maakt lawaai) en als het nog harder gaat, begint de achterklep te zingen (!?) maar voor de rest: stilte. Dan de kracht, die is lekker en bijna altijd bij de les. Het koppel van 270 Nm is juist wel promiment aanwezig. Sleuren wil 'ie, heel lang en heel vaak. Het maakt de 1.9 dCi tot een uitermate vlotte kilometervreter, want in iets meer dan 10 seconden naar de honderd en 196 (officiele) als top is fraai. Is de vijfdeurs dan ook meteen een Grande Routière? Mooi niet dus: van het kille, erg harde interieur (we reden de duurste Privilege-ambiance in een Luxe-uitvoering, komt op 25.995 euro) worden we niet echt vrolijk en... het ruimteaanbod binnen in de Mégane gaat voorbij aan de trend: meer en hoger. Met als gevolg dat je goed achterin kunt zitten, maar ook niet meer dan dat. En ook de kofferruimte is op niveau maar houdt evenmin over. Nog even over dat interieur: aan opbergvakjes overigens geen gebrek. Overal waar je kijken kunt, kun je wat kwijt. Dat is wel heel erg Scenic en bovendien is de afwerking robuust. En de binnenruimte loopt in de pas met concurrenten uit Duitsland in de compacte middenklasse, maar landgenoot 307 doet het beter. Dat geldt ook een beetje voorin: het is minder ruimtelijk en je zit best knus bij elkaar. Over de Boeing-handrem hebben we geen klachten, werkt goed maar vereist wel iets meer kracht dan een enkele smalle handgreep. Dus wat daarvan het nut is...
Zo staat de Mégane ervoor
De rijdynamiek van de auto is er helemaal. Fijne stuurauto met een stevig, sportief onderstel zonder oncomfortabel te worden. De diesel die we reden, versterkt dat karakter ook nog eens. Da's dus ook voor elkaar. Hij is er helemaal klaar voor. Nu kijken of z'n sprekende, gedurfde uiterlijk de nieuwe Fransman geen punten gaat kosten. Alle prijzen van de reeks nieuwe Méganes vindt u in de CarBase. De nieuwe Mégane is er en dat zullen we weten ook.
4 ambiances
De nieuwe Mégane heeft vier uitrustingsniveau's die ze 'ambiances' noemen. Authentique is de basisversie. De kleur antraciet overheerst. Een Expression-uitvoering betekent een beige interieur met zogenaamde soft touch-elementen. De middenconsole is in metaalkleur uitgevoerd. Verder heeft de auto chromen inzetstukken aan de binnenkant van de portieren en buiten zijn spiegels en portiergrepen in carrosseriekleur.
Dynamique heeft een 'technische' sfeer. Met een honingraat folie over de middenconsole. Leer zit er op stuur, versnellingspook en handrem. Op deze Megane standaard lichtmetaal en chroomkleurige portiergrepen. Top van de lijn is de ambiance Privilège. Een andere kleur leer op stuur, pook en handrem en een stof/leer-combinatie als bekleding onderscheiden deze uitvoering. Verder ook hier standaard lichtmetalen velgen.
Nóg twee airbags!
Met de 3-deurs Mégane claimt Renault een wereldprimeur; het is de eerste auto met antiduik-airbags. Renault past ze toe om in de driedeurs dezelfde veiligheid te garanderen als in de vijfdeurs die dubbele gordelspanners heeft. De 3-deurs heeft dat niet (een tweede gordelspanner zou de doorgang naar de achterste passagiersplekken belemmeren) en daarom plaatst Renault een airbag ín de stoelzitting om bij een crash de mensen vóór goed in hun autostoel te fixeren. De antiduik-airbag zorgt zo voor een gunstige positie van de inzittende ten opzichte van diens gordel op het moment van de impact. Dat betekent minder kans op letsel aan buik en rug. Daarnaast natuurlijk 'gewone' airbags voor, zij-airbags en twee zijruit-airbags, ook voor.