Renault Mégane 1.6 16V Privilège Luxe (2004)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Mégane 1.6 16V Privilège Luxe |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 168.000 km |
KM-stand laatst | 402.300 km |
Waar voor het geld
- 402.300 km
Inmiddels heb ik deze auto ruim 11 jaar in mijn bezit. Veel meegemaakt, maar over het geheel Is het geen slechte auto. Een eerlijke auto.
Het onderhoud heb ik al die tijd in eigen beheer gedaan en daarmee heb ik erg veel kunnen besparen. Voor een gewone gebruiker die het onderhoud bij een garage zou laten doen, zou deze auto een bodemloze geldput zijn geweest.
Update: 10-10-2019
Hieronder een link naar het overzicht van het onderhoud. In de laatste twee kolommen zijn het totaalbedrag en het jaar te zien. Een behoorlijke stijging sinds 2015.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ti_94DYniWtzBFrCNApkzudwn4R8eFsbb-h_FPBTbpg/edit?usp=drivesdk
Update: 19-10-2019
De kosten delen door de aantal kilometers komt uit op ongeveer 4 cent per km. Best ok vind ik zelf.
Wat het comfort betreft kan ik zeggen dat de stoelen ergonomisch ontworpen zijn. Zo heb ik mijn langste reis (2000 km) naar Roemenië zonder pijn of andere nek-/schouders-/rugklachten afgelegd.
Zaken die tegenwoordig best normaal zijn geworden zaten er toen al op. Zoals de cruisecontrol die zich makkelijk laat bedienen vanaf het stuur, de geregelde airco, de binnenspiegel met dim-functie, de regen&licht sensor, de elektrisch verstelbare en inklapbare spiegels, veel opbergvakjes en misschien het meest prettige, de keyless entry & start. Zaken waar je snel aan kunt wennen en die je gaat missen zodra je in een auto rijdt die ze niet heeft.
De auto is voorzien van veel opties en dat heeft het toch wel mogelijk gemaakt dat die zelfs na 15 jaar nog redelijk actueel is in het interieur. Het exterieur is een kwestie van smaak.
Na mijn idee lijkt de Megane minder opvallend te zijn in het straatbeeld tegenwoordig, zelfs met de bijzondere achterkant waar hij zo bekend om staat. Misschien ben ik er te veel aan gewend, maar hij lijkt al niet zo bijzonder meer te zijn.
Technisch gezien vind ik de Megane best makkelijk/toegankelijk om (zelf) aan te sleutelen. De carrosserie is goed geconserveerd, waardoor zelfs na 15 jaar en 400k op de teller geen roestplekken zijn te vinden. De meeste onderdelen hebben relatief toegankelijke prijzen en worden door allerlei gerenommeerde merken aangeboden. De slijtagegevoelige onderdelen zijn denk ik de fuseekogels en de stuurstangen. Ik zou zeggen dat een fusee kogel gemiddeld 2 a 3 jaar meegaat, sterk afhankelijk van het merk (en misschien het rijgedrag? ^_^). Het stuurhuis heeft vrijwel vanaf het begin speling gehad en die heb ik later 2 keer vervangen toen het erger werd. De 2e keer was het al na 1 jaar al kapot en viel die gelukkig nog onder de fabrieksgarantie.
Door een kapotte klep heb ik in 2016 de motor in zijn geheel vervangen voor een jonger exemplaar uit 2008 met ongeveer 180k km's. Het was destijds veel goedkoper om de motor te vervangen dan de originele motor te laten reviseren, daarbij waren de prestaties ook direct merkbaar beter. Minder trillingen en lawaai, evenals storingen of vermogenverlies. Recent heb ik ook de versnellingsbak moeten vervangen, nadat er iets versleten Is geraakt en er allerlei schrappende geluiden steeds harder hoorbaar waren op diverse snelheden.
De penbonines zijn in het begin ook een probleem geweest, maar nadat ik deze heb vervangen met een goed merk (beru) heb ik nooit meer last van gehad.
Wat betreft de elektronische gedeelte, heeft de auto een eigen leven. Soms werken bepaalde sensoren of knopjes een tijdje niet, daarna weer wel (uit het niets..). De computer UCH is erg gevoelig voor een slechte accu en kan allerlei storingen melden of gewoon heel raar doen. Dit gebeurt bij veel merken, maar bij deze verwacht je als laatste dat het probleem door de slechte accu wordt veroorzaakt. Gelukkig verdwijnt alles na het installeren van een nieuwe accu. Noemenswaardige problemen/ergenissen zijn: het niet willen sluiten van de deuren van buitenaf met de knopjes op de handgrepen, de achteruitwisser die na een paar keer aan en uit te zetten tijdens een rit, op een bepaald moment weigert te starten. (Maar wel weer normaal werkt na een herstart van de auto). De cruisecontrol die niet graag op 80 km/h wil, hij springt van 78 naar 82 km/h en hetzelfde gebeurt ook verderop, van 130 naar 134 km/h. Het panoramadak die zijn glijblokjes super snel slijt, zelfs al zijn deze goed ingevet, en veel windgeruis maakt bij hoge snelheden, de H7 lampjes die regelmatig stuk gaan, de ruitenwissersproeiers die het vloeistof heel slecht nevelen of stralen, de voorstoelen die niet heel laag versteld kunnen worden waardoor het erg onprettig wordt voor lange mensen die al snel met hun hoofd tegen het plafond zitten en uiteraard de handrem die soms mogelijk wil zakken.
De motorruimte is zeer compact ingedeeld. Een voordeel voor de afmetingen en voor extra gewichtsbesparing, wat de auto ook aantrekkelijk maakt in de wegenbelasting. Vergeleken met andere merken scheelt het makkelijk 150 a 200 kg. (Golf 5, 307 of Astra, etc).
Toch heeft de compacte motorruimte veel nadelen, want het vervangen van bijvoorbeeld een dynamo, de distributieriem en de waterpomp gaan zeer lastig. Er is bijna geen ruimte om bij dit soort componenten makkelijk te komen. Om het niet eens te hebben over het losmaken van de startmotor waar je veel geduld voor nodig bent.
Uiteraard het vervangen van een lampje in de koplampen kan ook voor de nodige ergernis zorgen. Eenmaal door te hebben hoe de bevestiging van de lampjes werkt, gaat het vervangen (dunne handen noodzakelijk) best wel snel.
Eigenlijk is de Megane een verzameling van allerlei componenten van diverse leveranciers, sommige hele bekende zoals Siemens, VDO, Bosch maar ook Sagem, TRW, Valeo, Delphi, Faurecia, etc. De kwaliteit en beleving van de auto hangt dus heel erg af van de kwaliteit van dit soort leveranciers.
Conclusie:
De MEGANE II was en is een auto waarvan je gaat houden of haten!
Soms voelt het alsof de auto een eigen ziel heeft en ook leeft, met goede en slechte dagen.
Je leert met zijn tekortkomingen leven en als je van techniek houdt ga je je zeker niet vervelen, plus je gaat er vast nog veel meer van leren.
Of..... Je haat de auto om zijn rare kont, omdat er regelmatig iets stuk gaat en heel veel geld kost als je ermee naar de garage bent geweest.
Maar als de Megane voorzien wordt van kwaliteitsonderdelen en goed Is onderhouden, zal deze een prima reisgenoot worden waar je met plezier in kunt sturen.
Note:
Na 11,5 jaar is het nu tijd om een nieuw tijdperk in te slaan. Dat van de elektrische auto.
De Megane is sinds 12 oktober 2019 vervangen door een BMW i3 REx. (De Megane is overgenomen door een tante en zal nog een tijdje in de familie blijven rijden).
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Renault Mégane
Uitgelicht aanbod

Renault Mégane Grand Tour 2.0-16V Business Line - AUT - Pano - Clima - Leder
- 2006
- 156.712 km

Renault Mégane 1.6i 16V Dynamique Luxe 100% onderhouden Trekhaak 17"LM velgen
- 2005
- 146.150 km

Renault Mégane Coupé-Cabriolet 2.0-16V Privilège Luxe Cabrio! Airco! Cruise Control! Dealer Onderhouden!
- 2006
- 188.541 km