BMW 535d xDrive Gran Turismo High Executive (2014)

BMW 535d xDrive Gran Turismo High Executive (2013)

Uitvoering535d xDrive Gran Turismo High Executive
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2014

Moby Dick

Tijd voor een korte verslag over 5 jaar BMW 5GT rijden.
Voor menig Autoweek lezer de allerlelijkste auto ooit door BMW geproduceerd. Dus laten we het eerst over het uiterlijk hebben.
De 5 GT is wat onderscheidend van de 5 (waarmee mijn werknemers of leveranciers ook rijden ..) Een SUV hoefde voor mij niet (hebben inmiddels ook een X3), de hogere zit in de GT vond ik wel leuk met betrekking tot kleine kinderen in /uit de auto helpen .. en ik vind nog steeds dat die auto wel iets heeft.
De mijne is mineraal wit, is een soort van alu wit, dat naargelang het licht eerder licht zilver, wit tot gelig wit oogt. Best mooi, en een lichte kleur zorgt er voor dat deze auto er niet te gedrongen uitziet. We noemen hem Moby Dick .. wit, een beetje zwaar en soms best stout.

Het zware achterste .. wel laat ons zeggen dat ik daar wel van hou. Langs achter bekeken 'staat' er echt wel iets en daar zal bandenmaat 275 ook wel iets mee te maken hebben. (voor 245 voor, 20 inch velg).

Verder is deze wagen goed uitgerust: het duurdere volleder, 4 zone klima, zetelverwarming voor/achter, elektrische rolgordijnen achter, camera achter, auto. trekhaak, LED koplampen, standverwarming, alle rijhulpsystemen die toen beschikbaar waren, head - up display, ..

Prijs:
Katalogus 104.000 euro in België, 20% korting gekregen.
(dus in feite veel opties 'gekregen'.)

Comfort:
Het comfort is geweldig. Zeer stille auto. Ondanks ontbreken van raamstijlen. Je hoort de diesel nauwelijks, tenzij koud en als je traag rijdt. Dan hoor je hem wel, maar zonder dat het storend wordt. Jet hoort gewoon dat er een motor draait. Geen trillingen, geen gehamer.
Het interieur is ruim. Er zitten de comfortzetels in, die in alle richtingen elektrisch te verstellen zijn en desgewenst massage gegeven. Alleen .. dat kan niet tippen aan een echte massage natuurlijk.
Hoofdruimte ruim voldoende (ben 1m79) voor en achteraan, ook met het grote elektrische dak.
Achterbank kan naar voor geschoven worden, waardoor je de koffer iets groter wordt. Nu hebben wij nog een peuter en dat zorgt er dan wel voor dat een opgeplooide kinderwagen achter de liggende of staande (op de zijkant) koffers kan gelegd worden als we op vakantie gaan. Dat de kinderen dan achteraan iets minder beenruimte hebben is geen probleem, want de beenruimte is royaal.
Kritiek is er ook: de afstand tussen onderrand voorruit en voorzijde dashboard is wel bijna een halve meter. Ik begrijp dat daaronder voor een deel de motor en versnellingsbak liggen, maar de auto had nog ruimer kunnen zijn indien het dashboard wat smaller had kunnen zijn. Maar dan zou misschien het handschoenkastje nog kleiner geweest zijn. Want dat is wat daar in kan: een paar handschoenen en een europees aanrijdingsbewijs.
Verder wel genoeg bergruimte in de deuren (voor en achter) en middenconsole en armleuning voor en achter.
De koffer is voldoende ruim met in totaal 550L (rekening houdend met de 2 vakken onder de kofferbodem). De dubbele achterklep (volledig open of enkel het achterste deel) gebruik ik soms wel, bij koude/ regen. Dit is niet meer aanwezig op de nieuwe versie .. je kan zeker zonder.
Kritiek is er ook: de draaicirkel is ik weet niet hoe groot, maar zeker te groot en achteruit rijden zonder camera .. zou onmogelijk zijn. De BMW 530 of de X3 die we hebben parkeer je met het grootste gemak, maar Moby Dick is in een parkeergarage zeer onoverzichtelijk en niet bijzonder wendbaar. En hoge stoepranden zijn te mijden met de 20 inch velgen.

Motor en rijden:
Het huwelijk tussen de 3.0 liter turbo (2x) diesel en de ZF versnellingsbak is om jaloers op te zijn. Perfect gewoon. Rij meestal in comfort modus (adaptieve ophanging), en klik de versnellingspook naar links als ik wil dat hij langer aan de gas blijft bij gas geven of sneller terugschakelt bij gas lossen.
Motor heeft 313 pk, 630 Nm. Dat volstaat om zeer vlot tot 220 km / u te gaan, van 220 naar de begrensde top van 250 duurt wat langer. Maar dat is dus iets waarvoor je echt de Duitse autobahn nodig hebt. Tot 220 gaat vlot op .. euh .. ook andere autobanen.
Boven 220 hoor je trouwens wel wat windgeruis vanwege het ontbreken van raamstijlen.
Het verbruik valt voor een auto van deze grootte en gewicht (toch 2200kg) mee: 8,4 / 100 km bij dagelijks gebruik (kinderen naar school, inkopen, naar het werk rijden over 10km snelweg) en op vakantie (hele dag autosnelweg) kan dit dalen naar 7.9 à 8.2L / 100 km.
Het knappe verbruik valt trouwens op bij al onze BMW's (530, X3 2.0d en de 535d GT).

De ophanging is 'adaptive'. In stand sport (+) gaat hij daarmee redelijk 'vlak' doorheen een bocht op een kalverblad op de autosnelweg oprit / verkeerswisselaar. Eigenlijk verbazingwekkend voor een auto van dit gewicht. We hebben nog een 530d (niet GT) en die voelt wel lichter aan, maar ik ga daar nu niet meteen nog sneller mee door de bocht.
In stand Comfort plus voelt de auto wat zweveriger aan, vooral achteraan (luchtvering achter). Niet de stand om 220+ mee te gaan rijden.
Wagen heeft Xdrive. Ik lees hier zo vaak dat je dat in het vlakke Nederland nooit nodig hebt, wel bij ons in België is het ook vlak, maar xdrive geeft echt meer zekerheid en grip ook bij gewoon overvloedige regen of die winterse bui als er nog niet gestrooid is op de landelijke weg waar ik woon. En op wintervakantie in de Haute Savoie laat de gendarmerie je de bergpas opgaan met winterbanden en xdrive, terwijl de meesten verplicht worden de kettingen op te leggen.

Kosten:
Met mijn oude 3 reeks had ik na bijna 400.00km bijna geen kosten: een ruitenwisser motor en een roetfilter.
Op Moby Dick zit zoveel meer .. dat er ook meer stuk kan gaan.
Het verbruik had ik al aangehaald.
Het reguliere onderhoud (vloeistoffen, filters) valt me mee. Behalve de remblokken. Dacht dat een set voor vooraan rond 200 euro bij BMW (dacht merk ATE). Wel pas alle 45 à 50000 km nodig. Online te krijgen rond 150 euro.
Echter .. het bejubelde xdrive systeem... Wie zei er ook weer dat banden met een merkspecifiek logo identiek zijn aan banden zonder? BMW heeft het 'sterretje' .. en zonder 'sterretje' draai je -zeker met verschillende velgmaat voor en achter- de xdrive kapot. Zelf ondervonden en bewijs gezien. Auto met banden zonder de ster, met de ster maar geen run flat, en dan de voorgeschreven 'ster + runflat'. Correcte spanning, markering op de banden voor en achter, 20x de wielomtrek 'voor' rijden en dan vergelijken voor/achter. Verschil in wielomtrek voor/ achter zonder ster > 3/4 wielomtrek, met ster ongeveer minder dan 1/4 en met ster + runflat .. bijna perfect.
Door het rijden met niet ster banden zat er dus continu teveel verschil op omwentelingen vooraan / achter, draaide de xdrive versnellingsbak te veel mee en was daar dus slijtiage waardoor vervanging nodig was. Dure grap (4000 euro), gelukkig gedekt door verzekering van de uitstekende bandencentrale (die me wel die 'niet ster' banden had geadviseerd)
Verder een lekkage gehad in één van de radiatoren (twinturbo heeft extra koeling nodig) op 120.000km en een lekkende blaasbalg van de luchtvering (op 130.000). Tja, zat het er niet op, kon het niet stukgaan …

Besluit:
Zeer tevreden over het comfort en rijgedrag, de kosten zijn hoger dan bij een kleine auto, wat niet vreemd is natuurlijk. Grootse manko is voor mijn de draaicirkel en de onoverzichtelijkheid. Nog een optie meer (surround view) had dit wellicht deels kunnen oplossen.
Ondanks zijn gewicht gaat Moby Dick met deze motor bij weinig omwentelingen als een pijl uit een boog en dat in het grootste komfort en met voldoende snedigheid als je dat wenst.

de finale maanden?

Aan mijn globaal beeld van de 5GT is tov. het vorige review niks verandert. Wel zijn we weer wat maanden verder en waren er weer enkele kosten van het type: zat het er niet op, het kon niet kapot gaan.
Nadat op 130000 één blaasbalg van de luchtvering was stuk gegaan .. was het rond 140.000 de beurt aan de andere kant.
En dan hebben we nog een lekkende rubberen mof voor de voorwiel aandrijving (Xdrive) gehad. En vervang je daar links, dan meteen ook rechter zijde. Na de eerder vermelde koppeling voor./achter was dit dus het 2 Xdrive item dat stuk ging. Niet dat ik hier iets van had gemerkt, gewoon wat smeervet aan de binnenkant van de velg. Maar vervang je het niet, loopt het toch eens vast, met misschien wel nog andere schade tot gevolg.
Zaken zoals luchtvering en Xdrive mogen dus wat toevoegen aan comfort en algemeen rijbeleving, het zijn ook toevoegingen die stuk kunnen gaan.

Inmiddels ben ik al een poos aan het uitkijken naar een waardige vervanger. Weer met grote koffer, ruime plaats achterin en op de eerste zitrij veel comfort en snufjes.
Op basis van mijn tevredenheid over de 5GT zou je denken dat ik voor de 6GT ga, maar die is me iets te veel hetzelfde. Mocht er een hybride 6GT bestaan, dan zou me dat kunnen verleiden, maar tot nu is dat er dus nog niet.
Met een Tesla M X, een X5 4.0e en een Etron ben ik gaan testrijden. Tussen die 3 zal de keuze gemaakt worden.