BMW 540d xDrive Touring (2018)

Gebruikersreview

BMW 540d xDrive Touring (2018) #2

Uitvoering540d xDrive Touring
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2026

Daar gaan we weer!

Na het verkopen van de G31 520d vorig jaar, hebben we een aantal auto's gereden. Telkens voor een maand of drie; tijdelijke oplossingen die misschien wel zo goed bevielen dat ze langer mochten blijven. Dit waren een Q5 Quattro 2.0 TDI 2016 S-line, een Passat 1.6 TDI Highline 2012, een Peugeot 5008 (7-persoons) en een Megane 2013 1.5 dCi.De Q5 S-line had kneiterharde stoelen en best een flink verbruik. De Passat was een fijn zomervakantie-ruimtewonder, maar toch wel gedateerd. De Peugeot kwam nog het meest in de buurt om definitief te blijven, maar we kregen uiteraard AdBlue- en DPF-storingen. De vorige particuliere eigenaar was dus niet zo eerlijk geweest over de technische staat. Helaas hebben we deze met defect verkocht aan de export, waarna we snel de Megane als noodoplossing hebben gekocht uit een dorp verderop.

Sinds maart dit jaar reden we in de Megane en heb ik mij vol gestort op de zoektocht. Eigenlijk wilden we weer een 7-persoons auto zoals de Peugeot, maar dan een Kodiaq Sportline of Tiguan R-line. Het bleek erg moeilijk om een goed uitgevoerde auto te vinden met maximaal twee eigenaren tegen een normale prijs. Die krengen kosten net zoveel als een 'echte' premium auto.Uiteindelijk hebben we dus toch maar weer gekeken naar een grote stationwagen of SUV: de 5-serie, A6, XC60, XC90, X5 of Superb. Initieel waren we op zoek naar een benzine of plug-in hybride, maar diesel zou nog wel één keer kunnen, bedacht ik mij. Misschien ook wel voor de laatste keer een hele gave diesel voordat het echt niet meer mag of kan.We hebben G31 530i's bekeken, maar daar had ik geen goed gevoel bij. Een X5 plug-in is overwogen, maar de accu's gaan nog maar amper 20 kilometer mee. In een XC60 T8 hebben we proefgereden, maar ik was niet zo'n fan van het nieuwe interieur. De mild-hybrids van de A6 schijnen ook erg gevoelig te zijn.Daarom heb ik de focus weer verlegd naar een 520d G31, omdat de eerdere ervaringen zo goed waren.

De spoeling van goede, particuliere exemplaren is echter heel erg dun geworden. Helemaal als je bepaalde eisen hebt (onze vorige Luxury Line was heel erg vol uitgevoerd), werd het echt een mission impossible. O ja, en graag een lichte lak kleur! Gezien het feit dat 90% van de G31's in een donkere kleur is geleverd, was het helemaal niet meer te doen. Ik had bijna de hoop verloren en was alweer aan het kijken naar een Superb PHEV over de grens.Toen kwam dit exemplaar online: een 540xd met zo goed als alle opties in Rhodonite Silver (BMW Individual lak). Uiteraard meer, meer, meer: opties, vermogen en aanschafprijs. Maar wel de juiste kleur en alle opties die ik per se wilde hebben! Dit keer was de auto van een echte liefhebber, in tegenstelling tot de andere G31 530i's die ik heb bezichtigd. Na veel chatcontact heb ik de rit van drie uur naar het noorden gewaagd. Dit keer met succes! 540xd was in topstaat, altijd hadgewassen, minimale gebruikerssporen, dealer onderhouden...het straalde ervan af dat hij bereden was een een bmw liefhebber! De eigenaar had wederom een bijna nieuwe hele potente 5er gekocht, hoe kan het ook anders?!

Ik kan beter vertellen wat er niet op zit bij deze uitvoering met een oorspronkelijke nieuwprijs van over de 120k! Maar goed, hij beschikt onder andere over: adaptieve ledverlichting, HUD (Head-Up Display), 360-camera, 4-zone airconditioning, Harman Kardon, vierwielbesturing, softclose, een panoramadak, het M-sportpakket, stuurwielverwarming en adaptieve rijsystemen. En ga zo maar door. Bowers & Wilkins, geventileerde voorstoelen en een verwarmde achterbank ontbreken, maar voor de rest zit hij toch wel aardig goed in de opties!Hoe rijdt dit dan?! De 320 pk en 680 Nm kun je moeilijk beschrijven; dit moet je ervaren. De zes-in-lijn loopt en klinkt natuurlijk veel mooier dan de B47 viercilinder diesel. Het doet mij denken aan de 525tds en de E39 525d die ik als student, zo'n twintig jaar geleden, wel eens als vakantieauto heb gehad. Het is natuurlijk erg cliché, maar een 5-serie (of bijna elke sportieve BMW) schreeuwt gewoon om zes of meer cilinders. Het past zo goed bij de auto, ondanks dat de viercilinders qua prestaties zeker niet behelpen zijn.

De G31 zit van zichzelf al heel erg goed in elkaar, maar de combinatie met zo'n potent blok in het vooronder maakt het tot een droomauto (die relatief binnen handbereik ligt). Elke rit is natuurlijk weer genieten. Het speelse gemak waarmee hij versnelt in elke situatie is voor een fossiele motor ongekend. Dat geldt ook voor het brandstofverbruik: hij verbruikt maar een halve liter meer dan de 520d voorheen. Wellicht komt dat omdat ik hem nu nog met een zijden voet rijd en de hele korte stadsritjes met de andere auto doe. Na 1000 kilometer staat het gemiddelde verbruik op een nette 6,4 liter per 100 kilometer!
Het comfort is wederom goed in orde. De drie kids hebben genoeg ruimte op de achterbank en waarderen de extra luchtkanalen van de 4-zone airco, die ze zelf kunnen instellen.

Wederom voel ik mij erg bevoorrecht om dit te kunnen rijden. Financieel gezien is het natuurlijk de domste keuze in vergelijking met een PHEV, die significant minder kost in de vaste en variabele lasten (zeker omdat ik zonnepanelen en een thuisbatterij heb). We gaan zien hoe de onderhoudskosten uitvallen. De nieuwe Pirelli-banden met ster-markering zijn al binnen en worden deze week gemonteerd. Een xDrive-oliewissel en een kleine beurt wil ik dit jaar ook nog gaan uitvoeren. Deze maand gaan we een lange Europa-trip maken van minimaal 5000 kilometer... dus later meer hierover!