AMC Pacer (1976)

AMC Pacer  (1976)

UitvoeringPacer
Bouwjaar1976
Jaar van aanschaf2006

Tja, wat moet ik zeggen over een AMC Pacer? Mijn AMC Pacer. Tien jaar geleden ging in ieder geval een langgekoesterde wens in vervulling toen ik een exemplaar tegenkwam dat nog in goede staat verkeerde.

De auto in kwestie is afkomstig van de eerste Zwitserse eigenaar die zijn Pacer twintig jaar lang in een garage heeft laten staan. Daardoor dus geen roest en alleen het gebruikelijke gedoe met remmetjes en olie verversen. Ik kwam mijn Pacer op het spoor bij een Groningse autohandelaar en heb hem na twee keer knipperen met mijn ogen gekocht.

Waarom? Omdat ik er dus al heel lang eentje wilde hebben. De Pacer is namelijk een fraai symbool voor alles wat er mis is met de Amerikaanse auto-industrie en alleen dat al maakt hem tot een heerlijk lustobject. In de loop der jaren had ik er ook nogal wat bekeken, maar die waren allemaal te slecht om aan te pakken. Had eigenlijk al geaccepteerd dat liefde op afstand ook mooi kan zijn en dat het er niet meer van zou komen. Maar nee, soms komen dromen uit.

Heb mijn Pacer verwend met een dinitrolbehandeling en verder rijd ik er slechts mondjesmaat in. Ook omdat het brandstofverbruik zo rond 1 op 5 ligt. Maar de keren dat ik erin rijd, is de glimlach niet van mijn gezicht te branden. Ben stevig van plan mijn hopjesvla-bruine gebakje tot in lengte van jaren te vertroetelen.

Misschien nog wel het mooiste: de werkende 8-track speler waarvoor ik inmiddels een tape van Queen heb... met inderdaad: Bohemian Rhapsody... is this the real life? Is it just fantasy? Het is in ieder geval een echte Pacer en hij is helemaal van mij!

Enkele jaren geleden organiseerden we EuroPacer. Bij deze eerste Europese AMC Pacer kwamen een kleine 30 eigenaren van Pacers samen, uit binnen- en buitenland. Was zeer geslaagd. Check www.europacer.com.

Niet noemenswaardig, afgezien van een stuurhuis dat aan revisie toe is.

Ben ook van plan om t.z.t. nieuwe schokbrekers en vering te monteren, denk dat de wegligging hiermee wat beter wordt. De Pacer is leuk, maar het is mij iets teveel een dweil...

Still going strong

Inmiddels heb ik mijn Pacer iets meer dan 10 jaar. En hij is van 1976, nu dus echt belastingvrij.

Vorig jaar voor het eerst redelijk wat kosten gemaakt. Revisie van het stuurhuis, rondom remrevisie, nieuwe schokbrekers en 1 nieuwe spiraalveer omdat de oude gebroken was. Het kostte wat moeite om het juiste onderdeel te vinden, daarom heeft de auto 5 maanden bij de garage gestaan. Maar de aanhouder wint. En voor € 1200 (viel nog mee) weer klaar voor de komende jaren. De auto rijdt echt stukken beter en stabieler. Nieuwe schokbrekers doen wonderen.

Verder rijd ik later deze maand mee in de Tour of the Century van Athlon. De jury vond dat de Pacer een plekje verdiende in 100 jaar autogeschiedenis. Hulde aan deze zeer deskundige jury... ;o)

Ik ben nog altijd blij met mijn Pacer. Het lijkt wel alsof hij per jaar meer gewaardeerd wordt door liefhebbers. In mijn ogen terecht, al ben ik niet geheel onbevooroordeeld.

3,8

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens