Toyota GR Yaris wordt met 300 pk nóg heftiger

Met een vleugje top-Corolla

Toyota GRMN Yaris

Met de GR Yaris heeft Toyota een beestachtige compacte pretmachine. Met zijn 261 pk bezorgt hij nagenoeg iedereen een grijns van oor tot oor, maar zelfs 261 pk lijkt voor Toyota's GR-afdeling niet genoeg. Er is namelijk een ruim 300 pk sterke versie van de GR Yaris in de maak.

Toyota levert de huidige generatie Yaris in thuisland Japan als drie- en als vijfdeurs terwijl je het model in Europa alleen als vijfdeurs kunt bestellen. Althans, als je voor versies met 1.0- of 1.5 Hybrid-motoren gaat. In de vorm van de GR Yaris levert Toyota hier namelijk een heftig uitgebouwde Yaris met drie portieren, die met zijn 261 pk en 360 Nm sterke doorgesnoven 1.6 driecilinder te boek staat als een van de leukste en meest extreme compacte hot hatches van het moment. Er is echter altijd ruimte voor meer.

Het Engelse Autocar schrijft namelijk dat niemand minder dan Gazoo Racing's (GR) hoofdtechneut de komst van een extra intense versie van de GR Yaris heeft bevestigd. Die overtreffende trap van de Toyota GR Yaris zou de aandrijflijn van de GR Corolla Morizio Edition krijgen. Dat is op zijn beurt de overtreffende trap van de GR Corolla. Dat is de in Nederland niet leverbare sportieve topversie van de Corolla. De 'reguliere' GR Corolla heeft een 304 pk en 370 Nm sterke 1.6 driepitter die je ook in de GR Yaris vindt. De Morizio Edition heeft met 304 pk en 400 Nm nog eens 30 Nm's extra. Daarnaast is de Morizio Edition in elk opzicht een tandje harder, zo heeft hij geen achterbank maar extra verstevigingen en een handgeschakelde versnellingsbak met nog kortere verhoudingen.

Ook de op stapel staande nog heftigere Toyota GR Yaris krijgt meer dan slechts een verder opgeschroefde en ruim 300 pk sterke 1.6. Volgens Autocar trekt Toyota ook de achterbank uit de GR Yaris, wat de komst van extra verstevigingen aan het chassis en dus een hogere stijfheid mogelijk maakt. Helemaal kaalgeplukt wordt deze GR Yaris niet, hij behoudt gewoon zijn audiosysteem en airco. Ook vindt de aangepaste handbak van de GR Corolla Morizio Edition waarschijnlijk zijn weg naar de top-Yaris, met vooral kortere eerste, tweede en derde versnellingen. In Japan introduceerde Toyota eerder overigens al een tot 500 stuks gelimiteerde extra harde variant van de GR Yaris: de GRMN Yaris, niet te verwarren met het topmodel van de vorige generatie Yaris.

Afgebeeld: Toyota GRMN Yaris (Japan).

PRIVATE LEASE Toyota Yaris

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (73) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.