Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration (2011)

Gebruikersreview

Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration (2011)

UitvoeringYaris 1.0 VVT-i Aspiration
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2026

Eerste auto

**Waarom heb ik deze auto gekozen?**

Ik wist al ongeveer waar ik naar op zoek was. Een Japanse auto, benzine, handgeschakeld, liefst 5 deurs en in een leuk kleurtje.

De Honda Jazz, Daihatsu Sirion 2, Mitsubishi Colt, Toyota Yaris en de Mazda 2 waren allemaal auto's die aan deze criteria voldeden, maar ik heb door toevallige omstandigheden gekozen voor een 3de generatie Toyota Yaris.

We (ik en mijn vader) waren als eerst gaan kijken naar een 2de generatie Toyota Yaris 1.3 van 2011. Proefrit gedaan, maar we waren niet onder de indruk. Veel gebruikerssporen, en de auto reedt gewoon niet lekker.

Mijn vader zag dat er ook een andere Yaris stond. Zelfde bouwjaar, 3de generatie, vergelijkbare kilometerstand.

Deze had de 1.0 motor, dezelfde als in de Toyota Aygo drieling. Toevallig rijdt mijn zus al een jaar lang een Citroën C1, die alleen maar last heeft gehad van een defecte accu.

Ook met deze een proefrit gedaan. Ik was eerst bang dat de 1.0 in een Yaris veel te weinig vermogen zou hebben, maar dit valt reuze mee.

Na de proefrit meteen de auto gereserveerd. De verhouding van prijs, kilometerstand en uitrusting (achteruitrijcamera, radio met bluetooth, navigatie en handsfree bellen) maakte dit een buitenkansje van het jaar.

5.xxx euro, 128.xxx kilometers, nieuwe apk bij aflevering.

**De eerste kilometers**

Een week later kon ik de auto ophalen.
De navigatie doet het helaas niet. Dit was mij al duidelijk verteld door de verkoper. Heeft waarschijnlijk iets met een verlopen abonnement te maken.

Geen probleem, gewoon een telefoonhouder monteren, Maps aanzetten en klaar is Kees.

Ben dezelfde dag nog naar België gereden om de auto vol te tanken, en meteen mijn gemiddeld verbruik bij te houden.

Tot nu toe (4 weken en ~1200km) is een gemiddeld verbruik van 1 op 16 zeer realistisch. Ik probeer het tempo van het overige verkeer goed bij te houden, en ik hou ook wel van een beetje doortrappen.

Als je in z'n 5 op een 80 weg rijdt, is een verbruik van 1 op 22 haalbaar, wat overeenkomt met wat Toyota destijds op gaf.

Maar als je geen last wil zijn voor het overige verkeer, denk dan maar eerder aan 1 op 16 als gemiddelde.

Vooral bij het invoegen op de snelweg mag je behoorlijk doortrappen. Schakelen volgens de indicator die Toyota zo leuk heeft gemonteerd is sterk af te raden. Het is niet ongewoon om pas bij 3 á 4 duizend toeren door te schakelen.

** Comfort**

Van binnen is de auto erg ruim.

Ik ben zelf 1.84 meter lang, met een stevige bouw. Ik zou desnoods achter mijzelf kunnen zitten, maar dan moet de bestuurdersstoel wel een stukje naar voren.

De stoelen zijn gewoon prima, geen bijzonderheden. De afstelling van het stuur houdt voor mij wel wat te wensen over.

Vooral de diepte afstelling van het stuur is beperkt. Met mijn huidige zitpositie kan ik niet met mijn polsen de bovenkant van mijn stuur aanraken. Al scheelt het maar een paar centimeter

Op de snelweg maakt vooral de motor het meeste lawaai. Bij 110 op de teller (wat overeenkomt met 100 op de GPS) zit je rond de 3.500 toeren.

De airco werkt zeer goed. Er is ongeveer een jaar geleden onderhoud aan gedaan.

De geluidskwaliteit van de speakers vindt ik bovengemiddeld voor een auto van dit segment. Stukken beter dan in bijvoorbeeld de C1 van mijn zus.

Als je het geluid op standje burenruzie zet, kan ik wel een trillend plastic geluid horen. Ben er achter gekomen dat dit de handgrepen van de deurpanelen van de achterdeuren zijn.

Heb hier geen last van, want dit gebeurt alleen op een bizar hard volume.

De kofferbak is ook erg ruim voor een auto van dit segment. De laadvloer loopt helaas niet vlak met de achterklep, dus je hebt een kleine drempel waar je overheen moet tillen.

**Bouwkwaliteit**

De plastics in het interieur zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Het dashboardkastje bijvoorbeeld voelt lekker stevig aan. Maar de plastics rondom de schakelpook, waar ook de 3 bekerhouders zitten, voelen erg goedkoop aan.

De deuren en de kofferklep voelen prima aan. Lichte irritatie is dat de kentekenplaathouder op de achterklep trilt als je 'm dicht doet.

Ben wel erg teleurgesteld dat er geen reservewiel aanwezig is. In plaats daarvan ligt er een afdicht vloeistof die al vele jaren over datum is.

Over de bouwkwaliteit van de motor heb ik al veel positiefs gelezen, maar ik kan er momenteel zelf geen uitspraken over doen.

**Kosten en onderhoud**

Over wegenbelasting en verzekering ga ik het niet hebben.

In België heb ik voor ~60 Euro een volle tank (35 liter, tankinhoud is 42 liter). Ik moet na ongeveer 600 kilometer weer opnieuw tanken.

Qua onderhoud heb ik kort na aanschaf zelf de olie en oliefilter vervangen en het interieur filter vervangen.

Deze waren beide al sinds oktober 2024 niet gedaan, dus dit was geen overbodige luxe.

3 liter olie, een oliefilter en een interieur filter gekocht voor ~55 Euro

Ik verwacht rond de winter de accu te moeten vervangen, want er zat veel blauwe corrosie op.

Dit heb ik met een staalborstel weg kunnen halen, maar ik ben bang dat als het weer koud wordt, de accu het zal begeven.

Bij de volgende onderhoudsbeurt zal ik de bougies, luchtfilter, remvloeistof, interieur filter, olie en oliefilter moeten vervangen. Maar dit zal pas volgend jaar zijn.

**Conclusie**

Ik ben erg blij met deze (eerste) auto. De lage vaste lasten, lage onderhoudskosten, het degelijke comfort en de fantastische betrouwbaarheid maken dit een nagenoeg perfecte auto voor mij.