Volvo 340 DL 1.4 (1987)

Uitvoering340 DL 1.4
Bouwjaar1987
Jaar van aanschaf2003

Ach, mijn witte 340... Mijn eerste auto waar ik meteen helemaal verknocht aan ben geraakt. Een wagentje met karakter waar je wel van moét houden. Z"n brede smoelwerk spreekt boekdelen, ik vind het een erg mooie auto. En die voorstoelen die schuin wegklappen (KARAKTER!), en het gordel-controlelampje met sensor; op een auto van 17 jaar oud!
Ik kon hem eind 2003 voor een prikkie overkopen van mijn werkgever. En eigenlijk bevalt alles me wel aan de Volvo. De 340 rijdt heerlijk comfortabel, je deint echt over de weg alsof je een veel grotere auto rijdt. Ook op de snelweg is het verrassend goed uit te houden. Bochten en rotondes worden hele belevenissen omdat je zo heerlijk de bocht uit kunt gassen met de achterwielaandrijving (ook super in de sneeuw!:-) Zo gaaf, een genot om te rijden! De stoelen zitten heerlijk en ik heb met mijn twee meter voldoende plek in het ruime interieur. De vorige eigenaar is heel zuinig geweest op mijn 340, alles ziet er nog spik en span uit. Ik deel de mening van anderen: De CVT is top! Het motortje maakt een beetje een stofzuigerlawaai, maar de variobak maakt de auto o zo snel en pittig, je lijkt méér dan die 60pk te hebben. Brandstofverbruik is behoorlijk, dat gaat van 1:8 tot 1:11... Verwarming en ontwaseming zijn beter dan in menig moderne auto: zoals het hoort. In de "cockpit" werkt alles zoals het moet werken, de ergonomie is werkelijk top! En voor een student is dit wellicht het belangrijkste: hij blíjft het doen en het kost bijna niets. De 340 is in mijn ogen op veel gebieden een fantastisch goede auto!

Toen ik mijn 340 kocht, waren de achterklepscharnieren doorgeroest. Die heb ik laten maken en het werkt weer als vanouds. Er zitten nog wel twee roestplekken bij de scharnieren op het dak zelf, maar die worden binnenkort weggewerkt.
Verder moet de auto uitgelijnd worden, hij trilt sinds kort een beetje op hogere snelheden: rond de 110kmu komt er een ritmisch geknal uit de wielkast rechtsachter. Komt vast wel goed. Technisch geeft de auto verder geen problemen. Probleemloos door de Apk! Ik breng hem binnenkort naar de plaatwerker, monteer nieuwe rubbers en dan kan ik er weer tegenaan. Tenzij ik een mooie 340 GL 2.0 met koplampwissers tegenkom, maar nu ben ik uiterst tevreden met mijn witte 340!