Volkswagen Arteon 1.4 eHybrid R-Line Business+ (2022)

Volkswagen Arteon 1.4 eHybrid R-Line Business+ (2022)

UitvoeringArteon 1.4 eHybrid R-Line Business+
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022

Mijn tweede Arteon

Begin oktober 2021 heb ik mijn nieuwe auto besteld en na telkens opschuiven van de levertijd (oorzaak: chip tekort, kabelbomen) heb ik mijn Arteon na 11 maanden uiteindelijk op 15 september 2022 in ontvangst genomen. Het betreft mijn tweede Arteon, in 2018-2019 heb ik de 150 pk TDI versie van de arteon gereden.
Ik heb nu de volgende configuratie:
Volkswagen Arteon 1.4 hybrid R-line
-Pyrit silver metallic
-Velgen 18 inch “sebring”
-Assistentiepakket (file assist-side assist-spiegelpakket met inklapbare spiegels-parkeerassist-achteruitrijcamera-extra airbags achter)
-Designpakket (elec.schuif kanteldak-zijruiten achter getint-sfeerverlichting instelbaar in 30 kleuren)
-Stuurwiel verwarmd
-Achterklep met sensorgestuurde opening en elektrisch sluiten
-wegdraaibare trekhaak

Ik heb de “gewone” uitvoering gekozen en niet de shooting brake. Simpele reden, de kinderen waren het zat dat ik veelal in stationcars rij en wilden dus liever geen stationcar. Voor mij persoonlijk geen probleem, ik vind beide uitvoeringen prachtig en qua nuttige ruimte scheelt de SB niet zoveel (hooguit hoofdruimte achterin, maar dat is ruim voldoende voor ons gezin in de gewone arteon) dus voor mij prima dat het de gewone Arteon is.
Waarom de Hybride? Wij hebben (lease) een beperkt merkenbeleid in het bedrijf waarbij geldt dat er meer mogelijk is in merken, budget en looptijden hoe “groener” je kiest. Kortom een benzine Volkswagen is niet mogelijk, een Hybride of elektrische volkswagen mag wel. Ikzelf houdt niet zo van SUV’s of “hogere” auto’s. Ik heb nog wel bijvoorbeeld een elektrische BMW iX 3 geprobeerd (fijne auto), maar ik vind zo’n hoog ding toch niet echt lekker een klaverblaadje ronden.
Daarbij komt dat ik de combi van elektrisch en benzine heel prettig vind, ik heb namelijk wel het comfort en beperkte lokale uitstoot in de stad bij electrisch rijden, maar kan ook zonder na te denken 900 km afleggen thuis of op vakantie en in 5 minuten op welke plek dan ook vol kunnen tanken. En tenslotte, ik heb een trekhaak en kan dus zonder problemen 1600 kg trekken en dus ook mijn boot aankoppelen
Hoewel de levering lang duurde heeft de VW verkoper me goed op de hoogte gehouden, en ik ben ook blij dat ik geen opties heb ingeleverd om de levering mogelijk te bespoedigen (het was de vraag van VW of ik opties wilde inleveren ivm chipsgebrek, waardoor mijn auto mogelijk eerder kon worden geleverd) Gelukkig dit niet gedaan en uiteindelijk bleek het ook niet van invloed op de levertijd. Op het moment dat mijn auto op het terrein stond kreeg ik foto's en filmpjes doorgestuurd en tussentijds telefonisch geupdate met de stand van zaken.

Ervaring

Smaken verschillen natuurlijk, maar Ik vind het zelf een prachtige auto, verreweg de mooiste VW die er te krijgen is. Ik vind de 1.4 TSI motor goed genoeg voor in Nederland. Bij het optrekken vanuit stilstand is hij voldoende krachtig en stil genoeg. bij wat meer toeren is hij wel stil, maar hoor ik hem meer dan ik bij zo’n dure auto (ruim Eur 55.000) zou verwachten en hoor je wel dat het een klein motortje is. Bij constante snelheden zijn de toerentallen echter laag en is de auto erg stil. Verder geeft de batterij (deze houdt altijd een klien beetje restcapaciteit over) altijd een mooie “boost” en ook in Duitsland trekt hij (als je voldoende gas geeft dat de accu bijspringt) ook op hoge snelheden goed door en zit je op snel op 200 km/h. Wat ik vooral knap vind is de bijna naadloze overschakeling tussen benzinemotor en accu. Onderweg bij gas los schakelt de motor direct uit en bij licht gasgeven blijft hij elektrisch en bij meer gasgeven slaat gelijk de benzinemotor weer aan. Dit alles merk je niet, maar zie je enkel op de meters. Dit Hybride pakket bestaat natuurlijk al een tijdje, maar de samenwerking van deze systemen is toch knap gedaan door volkswagen.

Elektrisch bereik:

In de wat mildere jaargetijden is het elektrisch bereik grofweg 55 km (bij 100 op de snelweg). Nu in de wintermaanden haal ik 40-44 km. Best een groot verschil. Fijn is natuurlijk wel in deze tijden dat ik het interieur kan voorverwarmen. Een paar minuten voor vertrek hem even inschakelen en je stapt in een ontdooide en warme auto. Overigens start de auto start altijd elektrisch en warmt het interieur snel op, en met de stuurverwarming en stoelverwarming voor en achter zit iedereen er warmpjes bij. Mijn woon-werk is ca 65 km, dus ik haal op de heenweg bijna kantoor en op de terugweg (ik kan niet laden in de parkeergarage bij kantoor) in hybrid. In de elektrische stand is hij overigens fluisterstil.

Verbruik: Heb ik zo nog niet direct in beeld, omdat mijn reispatroon wisselend is (op en neer naar Groningen rij je vooral op benzine, maar als ik veel stadsritjes maak probeer ik dat zoveel mogelijk electrisch). Puur op benzine rij ik al snel rond de 1:19, dat vind ik voor een dergelijk grote en zware benzineauto heel goed, zo zuinig heb ik met mijn diesels nooit gehaald. ondanks de wat kleinere tank van 50 liter heb je dus een riant rijbereik. Ook kun je onderweg als je wilt de batterij laten bijladen, maar dit kost veel brandstof dus je zult het niet vaak in de praktijk brengen, maar goed, het kan.

DSG bak schakelt erg soepel op en terug. Opmerkelijk, als ik net wegrij in hybride modus (en met de huidige koude schakelt hij iets sneller de motor bij) kan ik de eerste paar honderd meter niet met de flippers achter het stuur opschakelen. Dit vind ik jammer omdat ik bij een koude motor eigenlijk iets eerder wil opschakelen naar een hogere versnelling dan de DSG nu zelf doet. Verder valt op dat de bak snel terugschakelt. Op de snelweg iets te hard op het gaspedaal om wat snelheid te vermeerderen en de bak schiet gelijk 2-3 versnellingen terug. Wat mij betreft wat teveel. (Wellicht door de wat kleinere motor, want bij een proefrit in een mercedes C 180 mild hybrid had ik dezelfde ervaring)Wat tenslotte opvalt dat als de batterij leeg is en je trekt op, er iets meer slip in de bak lijkt te zitten en je dus verder het gaspedaal moet indrukken om lekker vooruit te komen.

Comfort vind ik meer dan uitstekend. De stoelen zitten prettig en vrij stevig Apple CarPlay werkt goed en de radio ontvangst is prima. Achterin heb je een zee van ruimte, enkel is de kofferbak wat kleiner. In eerste instantie had ik het gevoel dat de kofferbak net zo diep was als in mijn oude Arteon, maar een minivakantie hielp mij snel uit de droom, de vloer is toch wel een heel aantal centimeters omhoog gekomen door de batterij en biedt grofweg 100 liter inhoud minder dan mijn vorige arteon (tdi 150 pk die ik in 2018-2019 heb gereden) Nog steeds een respectabel aantal liters, maar merkbaar minder dan voorheen.

De adaptieve cruise control werkt prima, met alle beperkingen die je moet accepteren van dergelijke hulpsystemen (in druk verkeer iets teveel afstand etc…). tegenwoordig is het verplicht dat auto’s altijd starten met de lane-assist aan. Dit dwingt je wel tot nauwkeuriger autorijden. alvast iets naar links sturen om in te halen en dan pas je richtingaanwijzer aanzetten leidt direct tot voelbare tegendruk in je stuur. Je kunt er vrij gemakkelijk doorheen sturen, maar je maakt toch wel een wat minder vloeiende beweging om in te gaan halen, tenzij je eerst je richtingaanwijzer aan zet en dan pas de inhaalbeweging inzet. Je kunt het overigens uitschakelen, maar dit moet je dan bij iedere rit opnieuw instellen. De fileassistent werkt fantastisch. Zeker in druk fileverkeer is het een handige optie, je hoeft geen gas te geven, niet te remmen, de auto doet alles zelf, dus rijdt dan heel relaxed. Wel moet je leren te vertrouwen op het systeem.

Vering: Comfortabele vering, typisch volkswagen zou ik zeggen en je kunt verschillende rijmodi instellen. Ik heb hem op normaal staan en dat is voor mij een prettig compromis tussen wegligging en comfort.

Weggedrag: Het weggedrag is prima. Hier merk je echt wel verschil tussen de rijmodi, zeker als je hem in standje sportief zet. Maar hij stuurt met voldoende precisie en lekker licht. In zijn algemeenheid is het gewoon allemaal typisch volkswagen, je merkt er niets van en laat zich makkelijk en comfortabel bedienen.

Ik ben wel blij dat ik een achteruitrijcamera heb, want in tegenstelling tot de overzichtelijkheid aan de voorkant, is die aan de achterkant niet best. Dit merk je vooral bij achteruit insteken. De camera is dan bijna noodzakelijk voor goed zicht.

Verder vragen mensen weleens of het vervelend is dat ik geen achterruitenwisser heb. Dat hangt er vanaf. In de praktijk heb je rijdend echt geen behoefte aan een ruitenwisser en blijft de ruit prima doorzichtig en vervuilt niet zoals bij een stationcar. De afgelopen weken met veel fileverkeer en veel stilstaan maakt echter wel dat het zicht door de achterruit door het vele regenwater wel behoorlijk troebel is en ik mezelf erop betrap dat ik dan vooral van de buitenspiegels gebruik maak, maar nogmaals, als je op de snelweg door kunt rijden mis je hem niet.

Elektrische achterklep. Ondanks de trekhaak werkt deze heel goed en reageert heel makkelijk op een lichte schopbeweging onder de bumper voor openen of sluiten.

Zijn er dan geen negatieve punten of punten ter verbetering. Jawel, kleinigheden:
-De keyless entry werkt prima, maar jammer is dat bij het verlaten van de auto hij niet automatisch sluit, maar je alsnog een vinger op het portier moet houden om het automatisch af te sluiten
-Als aangestipt, de overzichtelijkheid achter, die bij mij dankzij de camera wordt gecompenseerd
-Wat in de winterse periode opvalt en zeker als je elektrisch wegrijdt, is dat er toch heel licht wat geluidjes te horen zijn in de auto, het interieur is dan koud en blijkbaar zit er toch wat torsie in de auto waardoor je soms licht iets hoort kraken. Dit hoor je iovergens al niet meer als de radio aan is of als de benzinemotor bijspringt.

dit zijn mijn ervaringen na de eerste 12.000 km, ik zal hem over enige tijd weer updaten.

4,0

PRIVATE LEASE Volkswagen Arteon

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens