Subaru Leone 1.6 DL (1986)

autoreview

Subaru Leone 1.6 DL (1986)

Signalement

UitvoeringLeone 1.6 DL
Bouwjaar1986
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf84.000 km
KM-stand laatst90.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

 • 90.000 km

Vroeger reed ik al enige tijd met een Subaru en toen ik die Impreza Plus verkocht, wist ik dat er ooit weer een Subaru op de oprit zou komen te staan. Dat het een Leone ging worden (ook wel gekend onder het iets inder fantasievolle 1.6 DL), had ik dan weer niet gedacht ...

Je ziet ze bijzonder weinig rijden ondanks het feit dat ze toch vele jaren gemaakt zijn. Ik vermoed dat corrosie de hoofdoorzaak is gezien Subarus mechanisch zeer sterk zijn. Mijn exemplaar is 23 jaar oud en werd door zijn toenmalige eigenaars voorzien van een soort van Waxoyl behandeling en dat maakt dat deze Leone momenteel nog onder ons is. Er is wel wat roest hier en daar, maar niets ernstig.

De hoofdreden dat ik deze Leone heb gekocht, was dat ik een auto nodig had om mijn oude (Belgische) nummerplaat te kunnen behouden; deze heb ik indertijd overgenomen van mijn vader en heeft sentimentele waarde. Intussen heb ik in mijn garage van elke auto waarop deze nummerplaat al heeft gehangen de voorbije 50 jaar een foto aan de muur hangen en het is mijn bedoeling om die muur in de loop der tijd goed gevuld te krijgen.

De Leone: back to basics auto-rijden. Er zit hoegenaamd niets op, maar dat spartaanse karakter maakt hem net zo aantrekkelijk als 2de auto. Er valt voor een liefhebber heel makkelijk zelf onderhoud aan te verrichten en dat maakt hem dus meer dan zomaar transport van A naar B.

De 1.6 is geen krachtpatser en het koppel is laag, maar het lage wagengewicht maakt dat je toch goed mee kan in het verkeer. Opvallend trouwens hoe vaak ik mensen zie kijken met een glimlach ... :)

Update 06/06/2009

Vandaag de voorbanden laten vervangen, de Michelins die er op zaten waren wel nog (net) wettelijk maar ik had er geen vertrouwen meer in - gezien de kleine bandenmaat was ik voor 120 Eur geholpen en dit inclusief montage en balanceren van de nieuwe Bridgestones ... een voordeel van op kleine voet te leven zal ik maar zeggen.

Update 01/09/2009

Mijn Leone staat in de september-editie van Auto Motor Klassiek en dit in de reeks ’budget classic’ - jammer dat de Leone momenteel bij de garage staat, hij gaf enkele weken geleden plots de geest. Via eliminatie vermoed ik dat het gaat om een carburatie-probleem. Hopelijk is de garage er vlug uit en vallen de kosten mee ... meer later. (ging om een defect schakelaartje, alles ok)

Update 13/01/2010

Leone houdt zich kranig in het winterweer ... enkele weken terug een set winterbanden laten monteren (2dehands, 100 Eur all in) en er op 2 weken tijd 2 maal mee naar Duitsland op en neer gekacheld ... echt veilig voelde ik mij op de Duitse snelwegen niet echt, het verschil tussen een 2009 auto en eentje van 1986 is erg groot. Hoe dan ook, de Leone didn't miss a beat ! Binnenkort het zout nog eens afspoelen om te vermijden dat hij helemaal wordt opgegeten door al dat zout ...

Update 24/02/2010

De voorbije 2 maanden meer dan 3.000 km op de teller gezet, dat moet een schok voor het systeem geweest zijn voor een krasse knar die na 23 jaar maar 83.000 km op de teller had staan bij aankoop vorig jaar ... de harde pekelwinter doet het koetswerk geen deugd, waar er al roest zat is er de voorbije maanden alleen maar meer metaal beginnen afpellen; de winterbandjes hebben hun nut meermaals bewezen, zelfs besneeuwde heuvels oprijden in de Mosel-omgeving was geen enkel punt. Eind april moet de Leone naar de jaarlijkse keuring maar ik ben er nog niet uit of ik de benodigde kosten ga maken of uitkijken naar een alternatief ... misschien een Legacy van de eerste generatie ? ...

Update 12/03/2010

Er is intussen een Legacy van de eerste generatie gekomen ... 1.8 SW van 1991 met 149.000 km op de teller, eerlijke staat, binnenkort meer. De Leone staat nu te koop voor een kleine prijs, hopelijk gaat hij naar een liefhebber ...

Update 09/04/2010

Leone is vorig weekend verkocht aan een liefhebber die al een coupé had staan van hetzelfde model. De Leone gaat dus dapper door, geen export of cross voor hem, gelukkig maar.

PROBLEMEN

 • 90.000 km

Een paar onhebbelijkheden ... wis-was doet het niet meer (gebeurt uiteraard alleen maar als er tonnen strooizout op de straten ligt ...), relais van de richtingaanwijzers werkt niet meer (knipperlicht brandt gewoon, knippert niet meer), het slotmechanisme van één van de deuren hapert soms ... kleine dingen maw die komen met de jaren.

3,8
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  3
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens