Renault 12 TL (1975)
Uitvoering | 12 TL |
Bouwjaar | 1975 |
Jaar van aanschaf | 1984 |
Auto overgenomen van pa
Het betreft een Renault 12 TL sedan van Augustus 1975, kleur metallic bruin. Hij is van 1976 tot mei 1984 van mijn vader geweest, die hem aan mij overgedaan heeft. Ik heb er van mei 1984 tot december 1985 in gereden. De auto was toen helemaal op, in de zin van doorgeroest. Hij kon niet meer voor een redelijk bedrag opgeknapt worden. Daarom op 28 januari 1986 naar de autosloperij gebracht. In 1,5 jaar tijd ongeveer 31.000 km met deze auto gereden.
De R12 had de bekende 1289 cc Renault motor, die in vele typen is toegepast (o.a. ook in de Renault 5, 10 en 15). In de TL uitvoering (die van ons) had hij 54 pk, in de TS uitvoering 60 pk.
Wij hadden er een toerenteller in gemonteerd (niet standaard in de TL, wel in de TS).
De topsnelheid was circa 140 km/h, op de teller heb ik bergaf wel eens 150 gehaald. Door de 4-versnellingsbak reed hij dan tegen maximumtoerental aan (circa 5700 als ik me goed herinner).
De auto stuurde vrij zwaar (geen stuurbekrachtiging) en schakelde niet erg precies, wat hakerig. Hij kwam door het lage gewicht en de vrij korte versnellingen niet sloom over. Wel was bij 4 personen + bagage het gewicht goed merkbaar. De auto hing dan vooral achter erg diep door en de koplampen moesten dan versteld worden (handverstelling buitenop).