Ford Fiesta 1.3i 16V McGregor Collection (2000)

Ford Fiesta 1.3i 16V McGregor Collection (2000)

UitvoeringFiesta 1.3i 16V McGregor Collection
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2007

Ondanks dat ik al enige jaren in het bezit was van mijn rijbewijs, moest ik het nog stellen zonder een eigen auto. Toen het einde van mijn studie in zicht kwam en ik voldoende bijverdiensten had kon de eigen auto er dan toch komen.

Uiteindelijk besloten om een zilvergrijze Ford Fiesta 1.3 16v van eind 2000 aan te schaffen.

De redenen waarom ik deze gekozen heb zijn vrij duidelijk. Hij zag er goed uit, een grotere auto had ik niet nodig en ook de maandelijkse kosten zijn niet al te hoog (verzekering en wegenbelasting). Daarnaast was de aanschafprijs van deze auto niet al te hoog, wellicht mede veroorzaakt door het ietwat verouderde model.

Erg prettig van mijn versie is daarnaast nog dat er airco op zit.

Wat betreft het rijden ben ik zeer tevreden. De auto stuurt erg lekker en ook op de snelweg voelt hij behoorlijk volwassen aan. Manoeuvreren met zo een kleine auto is natuurlijk ook een voordeel.

Daarnaast heeft de auto een goed uitzicht rondom (dit in tegenstelling tot veel moderne auto\'s) daarentegen zijn de zijspiegels wel wat aan de kleine kant. Het verbruik viel mij in het begin enigszins tegen, want in eerste instantie kwam ik nog niet aan de 13 kilometer op een liter. Inmiddels zit ik op een gemiddelde van 1:14,5 (is tevens gemiddelde verbruik volgend opgave). Echter rijd ik dan niet voluit 120 op de snelweg en ook moeten er niet al te veel ritjes in de stad tussen zitten. Al met al niet heel slecht, maar het kan toch een stuk beter voor zo een lichte auto.

Tegenvallend vind ik het schakelen, hij schakelt toch wat hakerig en het inleggen van de achteruit moet ik soms tot 5 keer proberen, voordat hij de versnelling heeft gevonden.

Al met al ben ik behoorlijk tevreden en voldoet de auto voor mij naar behoren. Ik gebruik hem voornamelijk om er mee naar mijn werk te rijden, wat zo een 25 km (veel snelweg) van mijn huis af ligt.

Tot op heden heb ik nog niet al te veel problemen gehad.

Ik heb een scheur in de voorruit gehad, waardoor er een nieuwe in moest. Vermoedelijk het gevolg van een opspattend steentje. Dat kun je de auto in ieder geval niet kwalijk nemen.

Verder is het slot aan de passagierszijde niet al te best. Deze gaat niet altijd lekker open, maar deze wordt ook weinig gebruikt aangezien ik er vaak alleen in zit.

Ook is er in de loop der tijd steeds meer speling gekomen op de handrem en lijkt het erop dat de remmen wellicht vervangen moeten worden, ze piepen in ieder geval behoorlijk.
Dit zijn echter dingen die bij de volgende beurt wel naar voren zullen komen.

Ook is een van de lampjes van de kentekenverlichting naar beneden gekomen en bungelt daardoor een beetje los.

Kortom grote problemen heb ik nog niet gehad en hij heeft me in de eerste 10.000 km nog niet laten staan en start altijd direct. Ben wel benieuwd wat de komende grote beurt aan het licht zal brengen.

Update 24-11-2008 (km stand 106.500)

Inmiddels heeft de Fiesta de APK-keuring weer doorstaan. Na 12.000 km bracht de beurt niet al te veel aan het licht. Enkel de remslangen zijn vervangen en verder alleen de gebruikelijke dingen bij een grote beurt. Ook na deze beurt blijkt de Fiesta dus een goedkoop te rijden auto te zijn.

Update 20-06-2009 (km stand 113.750)

Inmiddels heb ik de auto 1,5 jaar, maar niet lang meer. Hij is vandaag namelijk ingeruild voor Opel Corsa. De Fiesta heeft me weliswaar nooit laten staan, maar wilde graag wat nieuws en ook een wat luxere auto. Daarnaast begon de auto op een aantal plaatsen te roesten en het zou toch best wat gaan kosten om dat tegen te gaan. Ik zou de Fiesta aan iedereen aanraden, zeker als eerste auto heb je er een goeie aan. Let alleen wel op voor roest.