BMW 330d Touring High Executive (2007)

BMW 330d Touring High Executive (2007)

Uitvoering330d Touring High Executive
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2010

Al sinds ik me kan herinneren heb ik BMW willen rijden en nu is het er dan eindelijk van gekomen.
Sinds 3 weken een BMW 330dA Touring (Nov 2007) uit Duitsland gehaald. Voorheen reed ik in een Audi A4 Avant (2003), daarvoor een Audi A3 Sportback.
De auto rijd ik zowel prive als zakelijk.

De minimale requirements die ik voor de BMW had waren:
-Leer
-automaat
-Navi Pro
-sportstoelen
-opbergpakket (daar zitten die twee bekerhouders bij die m.i. gewoon een must-have zijn)

Uiteindelijk aanbeland bij een uitvoering met bovenstaande plus:
-panoramadak
-bluetooth telefoon
-active cruise control
-PDC voor en achter
-stoelen verwarmd, elekt. lendesteunen, deel-elektrische bediening.
-sportstuur met stuurbediening
-inklapbare buitenspiegels
-18" velgen (162 styling)
-USB aansluiting
-Hifi (helaas niet de Logic7 maar ik vind dit persoonlijk al erg goed)
-zonnerollo's ramen achter
-lichtpakket

Erg compleet dus naar mijn mening en ik ben er dan ook heel erg tevreden over.
Het ontbreken van het M-pakket is wel jammer, maar niet onoverkomelijk. Kleur is zwart metallic met zwarte lederen bekleding.

Ik heb de auto bij een BMW dealer gekocht omdat ik iets meer zekerheid wilde. Dit is een BMW Premium Selection auto en daar krijg je garantie op die ook in Nederland geldt. Verder verkeerde de auto echt in een smetteloze staat toen ik hem bekeek en een testrit maakte.

Rijden

Nou ja, ik kom uit een A4 1.6 benzine. Als je dan hierin stapt (even ook rekening houdend dat je altijd al een zwak voor BMW hebt gehad) dan lijkt het gewoon alsof je in de hemel bent terechtgekomen, en dat gevoel wordt nog eens verhevigd wanneer je de auto start en gas geeft.
Ik heb er nog niet heel veel in kunnen rijden, ongeveer 2000km, maar elke centimeter rijden in deze wagen is heerlijk. Nog niks vervelends of raars kunnen ontdekken qua rijden, en het comfort is me ondanks de 18" erg meegevallen. Het vermogen is natuurlijk fantastisch. Ik moet echt inhouden want voor je weet staat de teller op 160 of hoger en in Nederland kan dat heel vervelende gevolgen hebben. Maar even inhalen is gewoon super, en af en toe flink gas geven is inderdaad zo verslavend... (ik heb bijna alle e9x diesel my-reviews wel gelezen). Afgelopen weekend in Duitsland even geblazen, in de DS stand, heerlijk, met gemak dik over de 200, ik ben niet verder dan 230 gekomen omdat het wegdek nogal hobbelig was in vgl met NL, er af en toe flink wat regen uit de lucht kwam vallen en niet in de laatste plaats, omdat ik normaal gesproken niet zo hard rijd...

Verbruik
Pas een paar keer getankt. Volgens mij iets van 1 op 13. Gewoon vlot gereden dus dat valt me eigenlijk heel erg mee. Alleen het knallen in Duitsland kostte wel wat meer brandstof.

Features

De stoelen zijn voor mij een openbaring. Liever had ik natuurlijk de elektrische stoelen met memory gehad maar de sportstoelen zijn het echt waard en ik ben blij dat ik daarvoor gekozen heb. Je kunt de stoelen echt in vrijwel alle opzichten instellen. Ook mijn vrouw is helemaal verliefd op de stoelen, een goed teken natuurlijk!

Actieve cruise control zat erbij, maar moet bekennen dat ik niet precies het verschil wist tussen de Cruise Control met Remfunctie en de Active Cruise Control. De ACC heeft een sensor (zit schuin onder de kentekenplaat voor) die eventuele voorligger registreert. Als je harder rijdt dan je voorligger dan remt de auto en blijft op een bepaalde afstand (die afstand kun je zelf aangeven door 1-2-3 streepjes). Als de voorligger opzij gaat, of je gaat er zelf langs, dan pakt de ACC weer de originele snelheid op. Tot nu toe werkt het perfect en heb ik een stuk Eindhoven-Rotterdam alleen sturend afgelegd!

Navi / Telefonie
De telefonie werkt tot nu toe goed met mijn iPhone 3GS via BT. Pairen was geen enkel probleem en gesprekskwaliteit ook niet. Echter heb ik nog niet veel gebeld en zaken als wisselgesprek niet getest.

Wat de iDrive betreft, tja...ik moet zeggen, ik begrijp de kritiek wel. Zelf heb ik het vrij snel onder de knie gekregen, maar het is bijvoorbeeld niet altijd even intuitief wanneer je moet draaien aan de knop, of wanneer je omhoog/omlaag moet drukken. Als ik op youtube naar de vernieuwde iDrive kijk ben ik wel erg jaloers. (maar een nieuwe 330d met bovenstaande opties lag echt ver boven mijn budget)

Hetzelfde gevoel heb ik bij het Navigation Professional. Het is ook goed, maar heb toch wel wat dingetjes die ik bij de Audi (Navi Plus) beter vond. Je ziet bijvoorbeeld geen POI's op de kaart. Je kunt ze wel instellen, maar ik heb het idee dat je maar 1 soort POI kan selecteren (overigens heb ik op internet een versie van 2010 'gevonden' met EURO speedcams). Ook had het systeem wel iets sneller mogen zijn. Het split screen is natuurlijk wel geweldig, maar als je beide schermen op navigatie zet zie je dezelfde schermen twee keer. Ik had dan liever of het hele scherm willen gebruiken voor de kaart, of twee navigatieschermen met op de ene het 3d view en op de andere een plattegrond view.

De USB-aansluiting is gewoon goed en hier ben ik achteraf eigenlijk heel erg blij mee. DOet wat ie moet doen, moet nog een USB stickje kopen maar dan heb je gewoon een sloot aan muziek bij de hand. Ik heb op ebay een speciale kabel besteld voor mijn iPhone. Hiermee kan ik de iphone op de Aux-In en USB aansluiten waarmee ik de iPod functie van de iPhone kan gebruiken terwijl hij oplaadt, waarbij ook de telefonie blijft werken. Dit is werkelijk een fantastische oplossing; het biedt voor een paar tientjes een complete iPhone integratie!!

Problemen:
Nog geen. Of toch wel, al een behoorlijk steen(in)slag op de motorkap te pakken. Maar dat ligt niet echt aan de auto, alhoewel ik gelezen heb dat dit (vaker) voorkomt bij de E9x?

Update 10.000km

Gaat hard met de kilometers - ben ermee naar Engeland (Londen en Bath) en Frankrijk (Cote d'Azur) geweest. De 330d bevalt nog steeds uitstekend.

De Duitse dealer had mij nog het GepackraumPaket nagestuurd (bagagevloernet, en opvouwbare waterdichte opklapbox) omdat dat bij levering ontbrak. Nu is de Touring helemaal compleet!

Daarnaast heb ik er een alarmsysteem SCM klasse 3 laten monteren voor de verzekering.

Wat verbruik betreft, haal er 1:12 mee, gewoon lekker rijden. Alleen snelweg en rustig cruisen kan ik richting de 1:15.

Toch een paar kleine aandachtpuntjes (een mens moet wat te klagen hebben):

- de uitlaat maakt een licht tikkend/ratelend geluid (moeilijk te beschrijven) alsof er iets tegenaan zit. Dit doet hij al een tijdje en ik ga er binnenkort mee langs de dealer.

-iPod integratie kabel vertoont niet meer de bugs die ik eerder beschreef.
Enige vervelende manco is wel dat na een tijdje (45-60 min) muziek luisteren, het systeem zelf overspringt op de radio - alsof de iPhone er niet meer aan gekoppeld is. Even terug naar AUX-In gebruik en dan werkt het vaak weer. Kan liggen aan de 15 euro eBay kabel, maar het irriteert me niet genoeg om de originele BMW kabel te kopen (mocht het daar aan liggen).

-Navigatie professional. De dynamische route optie heb ik uitgezet. Het is me al een paar keer gebeurd dat op basis van file informatie, het systeem me een alternatieve route opstuurt, om vervolgens (als ik net een afslag genomen te hebben) doodleuk te vertellen dat de route weer veranderd is, en dat ik weer terug moet naar de oorspronkelijke route, en dat over en weer. Heel irritant. Ik begin soms terug te verlangen naar het systeem van Audi, ook omdat daar alle POI's getoond worden.

-Panoramadak piept lichtjes wanneer ik hem in de kantelstand zet.

Voor de rest niks anders dan genieten!! Zit stiekem een beetje te twijfelen over chiptuning ;-)