Rij-impressie Mercedes E-klasse
Erg veel keus in nieuwe E
65 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Het belooft een erg leuk jaar te worden in het segment van de executive sedan. Misschien wel de belangrijkste nieuwkomer is de Mercedes E-klasse. Hij zit boordevol technologie, kan weer meer op het gebied van zelf rijden maar is hij ook nog leuk?
De E-klasse heeft een stamboom die natuurlijk nog veel verder teruggaat dan tot de eerste E-klasse. Dat was de auto die tot die tijd ook wel de 200/300-serie genoemd werd, Mercedes-kenners spreken over de W 124, die weer de W123 opvolgde, en ga zo maar door. Voor het evolutie-overzicht gaan we voor het gemak niet verder terug dan de eerste versie die werd omgedoopt tot E-klasse in de jaren negentig van de vorige eeuw. Zo'n pijler is ontzettend belangrijk voor het imago, de vaste klantenkring zweert erbij en die moet je vooral niet voor het hoofd stoten. Geen fratsen uithalen, zoals het merk dat wel doet met de nieuwe lichting SUV's, waarvan op hun beurt weer afgeleide carrosserievarianten verschijnen met een coupédaklijn (GLC Coupé, GLE Coupé) en tegen dat licht bezien is het best een gedurfde stap van Das Haus om de nieuwe E-klasse zo vol te hangen met vooruitstrevende technologie. Qua uiterlijk past de E daarentegen weer prima tussen zijn sedanbroers van de C- en S-klasse. Sterker nog, hij lijkt er wel erg veel op, waar de vorige generatie duidelijk verschilde qua looks.
De grootste schok voor de trouwe E-klasse-rijder komt misschien nog wel bij een eerste kennismaking met het interieur. Zeker wanneer het een exemplaar betreft met het digitale instrumentarium. Voor je zie je een soort tablet en rechts daarvan een mini-breedbeeldscherm met de prachtigste projecties erop. Maar wees gerust, een 'klassiek' instrumentarium met traditionele klokken behoort ook tot de mogelijkheden. Nog iets nieuws: links en rechts op het stuur twee mini touchpads, waarmee je het hele multimediasysteem kunt bedienen. Je bedient ze met de duimen, en je moet er even mee leren omgaan vanwege de gevoeligheid. Met de linker kun je de info die je wenst in de normale display en die te maken hebben met het rijden zelf oproepen, met de rechter loop je door de menu's op het centrale scherm. Maar zoals altijd in een Mercedes-Benz zijn er tal van manieren om de diverse systemen te bedienen. De oude vertrouwde Comand-draaiknop op de middenconsole met daarboven het aanraakvlak, en dan zijn er ook nog de centrale knoppen op het dashboard als je bijvoorbeeld rechtstreeks naar het navigatiemenu wilt gaan. Je zou er haast keuzestress van krijgen.
Combinaties
Al is dat ook misschien al het geval bij het samenstellen van de nieuw te bestellen E-klasse. De combinaties van materialen, aankleding, veiligheidspakketten en assistentiesystemen lijken oneindig. In de testauto zit zwart hout met een ruw aanvoelende nerf, de sfeerverlichting voor het interieur varieert in wel 65 tinten met zachte overgangen tussen de verschillende basiskleuren. En dan hebben we het nog niet eens over het motorenaanbod of de diverse onderstellen. Wie gaat voor de versie met stalen veren kan al uit drie verschillende setups kiezen, de testauto beschikt over de optionele luchtvering. Zelfs in de C-klasse kun je dat al krijgen en dan kan de E-klasse natuurlijk niet achterblijven. Heerlijk comfortabel is de stand Comfort waarbij de vering en demping lekker soepel hun werk doen, al voelt de auto daarbij zeker niet aan als een slagschip. Hij rijdt ook echt alsof je met een grote C-klasse op pad bent. Ook in deze rijstand biedt de besturing veel feedback en werkt de bekrachtiging zeker niet te licht. In Nederland zijn de verwachtingen hoog ten aanzien van de E 220d, de nieuwe viercilinder diesel met een inhoud van 2,0 liter die ondanks zijn mooie vermogen van 195 pk een lage CO2-uitstoot heeft, 102 gram en dat is goed voor 21 procent bijtelling. Dan sluit het Nederlandse volk een auto al snel in de armen, maar nog mooier wordt het voor de zakelijke rijder wanneer de E 350 e, de plug-inhybride, op de autoverlanglijst mag. Die levert maar 15% bijtelling op. Maar stel je bent een welgestelde particulier en hebt aan al die percentages geen boodschap. Laat dan gerust de zescilinders voor wat ze zijn. We rijden een E 300. De viercilinder turbo wekt qua klanken zelfs de indruk dat je nog met een V6 op pad bent, en qua kracht biedt de 245 pk sterke machine meer dan genoeg. Echt een aangename versie, die zoals elke E-klasse standaard over een 9-traps automaat beschikt. Pas bij de E 400 komt er een zescilinder onder de kap, en voor dieselrijders is dat het geval bij de E 350 d.
Gelijkenis
De gelijkenis met de S-klasse mag er dan zijn, ten opzichte van zijn voorganger is de E-klasse in de lengte gekrompen. Dankzij de langere wielbasis gaat dat gelukkig niet ten koste van de ruimte op de achterbank. De wielbasis nam zelfs met 65 mm toe en bedraagt nu een riante 2,93 meter. Achterin heb je dan ook genoeg been- en hoofdruimte al zal de middelste achterpassagier last ondervinden van de hoge, brede middentunnel in de vloer. Drive Pilot is de naam van het pakket waarbij de adaptieve cruise control en de stuurhulp een kortstondig zelfstandig rijdende E-klasse mogelijk maken. Zelfs van rijstrook wisselen zonder dat je zelf het stuur aanraakt en vervolgens weer terug naar de strook wanneer de langzamer rijdende auto is gepasseerd kan! Toch volgt dan al snel het symbool handen aan het stuur. Met flauwe bochten kan het systeem nog wel overweg, op een kronkelige bergweg wordt het een ander verhaal, dan raakt het echt in de war. Maar goed, Mercedes zegt ook niet dat hij zelf rijden, de E-klasse is echter wel weer een nieuwe stap op weg naar de autonome auto.
Datzelfde gaat Volvo roepen over de S90, die ook dit jaar op de markt komt en waarover we vorige week schreven dat de Duitse drie zich zorgen moeten gaan maken. Al heeft BMW voor later dit jaar een kersverse 5-serie op het programma staan. Het geeft maar aan dat de E-klasse al die nieuwe technologie nodig zal hebben om zich te bewapenen tegen al die sterke concurrenten maar de eerste slag is wat ons betreft voor de E-klasse. Een indrukwekkende auto.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Manhart ER 800 is E 63 met ruim 800 pk

Mercedes-Benz E 300 de - Rij-impressie

BMW 520d vs. Mercedes E 220d - Dubbeltest

BMW 520D - Jaguar XF 2.0D - Mercedes-Benz E 220 D - Volvo S90 D4

Plug-in hybrides Mercedes-Benz GLC en E-klasse

Lezersreacties (65) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.