BMW 520d - Jaguar XF 20d - Mercedes-Benz E220d

Prestatiedrang

AutoWeek 29
AutoWeek 29 2016
AutoWeek 29 2016

Je leest het in AutoWeek 29 2016

Wanneer een fabrikant een nieuwe auto presenteert, verwacht de wereld een product dat de concurrentie het hoofd biedt. Heet de betreffende fabrikant Mercedes, dan moet het product korte metten maken met die concurrentie. Doet de E-klasse dat met de BMW 5-serie en de Jaguar XF?

A al sinds de jaren 70 bestaat er tussen BMW en Mercedes-Benz rivaliteit. Inmiddels bevechten de twee elkaar in alle lagen van de markt en wanneer de één een onontgonnen niche vindt, duikt de ander er korte tijd later ook bovenop. Maar in het E-segment is de strijd traditioneel het heftigst. Hier brengen de fabrikanten alle technologie te berde die nog enigszins betaalbaar is voor het grote publiek. En komt Mercedes met een nieuwe E-klasse, dan volgt de volgende 5-serie van BMW vaak binnen een jaar. Zeven jaar geleden was de situatie precies zoals vandaag daag: de E-klasse was net nieuw, de 5-serie zou binnenkort vervangen worden. Het eindigde bijna in een gelijkspel. Dat was niet de uitslag waarop Mercedes had gehoopt. Kortom: de ogen zijn gericht op Stuttgart, temeer omdat Jaguar met de huidige XF bewijst dat echt niet al het goede uit Duitsland komt. Dit jaar nog rekende de XF af met de Audi A6. We hebben in deze test dus een gloednieuwe Mercedes, een bewezen BMW en een hongerige Jaguar. En maar één kan zich als beste bewijzen.

Om te garanderen dat de E-klasse deze titel wint, heeft Mercedes 'm in ieder geval volgepropt met nieuwe technologie. Is het normaal gesproken de S-klasse die de meeste technische primeurs krijgt, in dit geval loopt de E-klasse op dit moment voorop in de mate van autonomie. Afstand houden, binnen de lijntjes blijven, zelfstandig stoppen én weer optrekken in fileverkeer – alles kan de E-klasse zelf. En de auto doet het bovendien zeer vloeiend. In plaats van hard te remmen als een andere auto invoegt, houdt de E-klasse in eerste instantie simpelweg op met gas geven en laat hij zo de afstand oplopen. Die reactie is van een niveau waarbij noch de BMW, noch de Jaguar zelfs maar in de buurt komt. Hetzelfde geldt voor de overige technologie die, al dan niet optioneel, verkrijgbaar is. Luchtvering rondom, de auto van buitenaf laten inparkeren via een app op je smartphone, een enorm breedbeeldscherm voor je neus dat volledig digitaal tellers, navigatie en alle andere functies combineert – het zijn zomaar wat voorbeelden van zaken die je in de E-klasse wel, en in de andere twee auto's niet kunt bestellen. En dat komt boven op de zaken die inmiddels gemeengoed zijn in dit segment, zoals een 360-gradencamera, realtime-dataverbinding voor onder meer verkeersinformatie en adaptieve ledverlichting met automatische grootlichtfunctie. Technologisch is de Mercedes een stap verder dan z'n tegenstanders, en dat is niet omdat die op dat vlak onderbedeeld zijn.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Video

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum