Plug-in hybrides Mercedes-Benz GLC en E-klasse
Balanceren tussen bijtelling en rijpret
Beide autos'zijn vorig jaar al aangekondigd, maar tijdens de Mercedes TecDay over intelligente aandrijftechnieken waren de plug-in hybride-versies van GLC- en E-klasse voor het eerst in productieversie te rijden. Hoe passen deze deels elektrisch rijdende Mercedessen in ons veranderende fiscale landschap?
Tijdens de workshop 'TecDay to the future' onderstreept ontwikkelingstopman Thomas Weber dat niet alleen Mercedes maar de hele sector in de komende jaren volgens nieuwe regels gaat spelen. Hoe de 'e-mobiliteit titelstrijd' zal verlopen, kan niemand voorspellen, volgens de toptechnicus. Maar de echte wedstrijd moet nog beginnen: "In de komende jaren investeren we alleen bij personenauto's al 5,4 miljard euro in die groene technologie. Het mag zo zijn dat er wel tien keer zo veel e-auto's en hybrides worden verkocht als pakweg tien jaar geleden, maar nog niet eens één op de 300 auto's in het verkeer heeft in Duitsland nu een vorm van elektrische aandrijving. De techniek moet uit de niche worden gehaald."
Daarbij is een cruciaal onderdeel van de route het verbreden van het aanbod en – vanaf volgend jaar – de oplossingen die de grens tussen conventionele en hybride-aandrijving doen vervagen. Dat gebeurt met 48-volt techniek, waarover binnenkort meer in een technische achtergrondreportage over de TecDay.
Plug-in modellen
Mercedes bouwt onder andere extra productiefaciliteiten voor zijn accu- en elektrische motorentechnologie, en bevindt zich dus nog in de aanloop naar die 'e-toekomst'. We zitten nu in de etappe waarbij elektrisch aandrijving over de breedte van hun modellenpalet wordt uitgerold. Na de C 350e plug-in waren onder meer ook de E- en de nieuwe GLC-klasse aangekondigd, maar het duurde lang voordat ze daadwerkelijk in beeld kwamen. De levering wordt verwacht in september. Waarom die vertraging? Simpel: de aanvoer van de batterij- en e-motorcomponenten komt nog op gang. Bovendien is de GLC niet aan te slepen – tien maanden tot een jaar levertijd – dus is het makkelijker om ze eerst met gangbare aandrijflijnen te leveren. 'Was het allemaal het wachten waard?' luidt de hamvraag in Stuttgart na de eerste korte kennismaking met de beide nieuwe oplaadbare versies. Eerlijk gezegd blijft de jury daar toch wat verdeeld over. De E-klasse plug-in heeft dit jaar nog het voordeel van 15 procent bijtelling, maar op het testparcours springt hij je niet meteen tegemoet als een echt hebbeding voor heel verwend zakenauto-rijdend Nederland. De E-klasse zelf kennen we inmiddels als een echte rijmachine met geavanceerde systemen, maar in de combinatie met (zo te zien) grotendeels dezelfde techniek als onder zijn kleine broer lijkt hij iets van zijn raffinement in te leveren. Is het omdat de wat zwaardere auto ook onder de 50 gram-grens moet worden getrokken? Of is de gereden auto toch nog een voorserie-exemplaar? Feit is dat het samenspel tussen verbrandingsmotor, 7-versnellingsautomaat, e-motor en recuperatie niet altijd even verfijnd verloopt, zowel onder acceleratie als in het balanceren van mechanische en elektrische remwerking. Dat merk je vooral als je bijna stilstaat. Het versterkt de vraag hoe belangwekkend de keuze voor een 15 procent-uitvoering met een waarschijnlijk vrij stevig prijskaartje (we schatten 65 tot 70 mille) is, in vergelijking met een aanzienlijk lager geprijsde 'klassieke' motorisering. Zoals E 220d met de juist heel fijn werkende 9G-tronic bak. In de netto bijtelling zullen ze elkaar niet echt veel ontlopen. De vraag stellen is hem beantwoorden. Troefkaart voor de E 350e zou kunnen zijn dat je woon-werkverkeer binnen de haalbare range van goed 30 kilometer valt. Hij speelt de 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'-kaart binnen een bedrijf.
GLC 350 e plug-in
Het kan verkeren. Verrassend genoeg stappen we na de testrit met de nieuwe GLC 350e plug-in juist positief gestemd uit de auto. Technisch gesproken – zeer kort door de bocht – een SUV-versie van een C-klasse mét 4Matic-aandrijving. Zeker niet licht, door al die extra techniek, maar qua karakter niettemin duidelijk meer op dynamiek afgestemd dan de plug-in E. Dat vind je trouwens ook terug in de CO2-normuitstoot van 59 gram. Waardoor hij bij levering vanaf september dus in de 21 procent bijtellingscategorie valt. Saillant detail is daarbij dat de prijs wèl bekend is: vanaf 56 mille. Laat een prettige versie eens 60 mille kosten. Daarmee is hij met zijn hogere zit en andere zithouding achterin feitelijk dus óók een alternatief voor de semi-elektrische E-klasse. Ook hij kan ruim 30 kilometer vol elektrisch rijden. Vanzelfsprekend trekt Mercedes ook hier een kast vol elektronische comfort- en veiligheidssnufjes open. Maar wat onder de streep vooral blijft hangen: het is een weliswaar zware maar echt plezierig rijdende auto die er ook goed uitziet. Met zijn boost- functie mobiliseert de aandrijving naast de 211 pk-viercilinder ook extra veel elektrische power: 85 kW ofwel ruim 115 pk. Met de extra tractie van 4Matic schiet hij er dan als een raket vandoor. Mercedes claimt 0 naar 100 in 5,9 seconden. Wij stellen vast dat hij na wat 'spelen' op de testroute wel een vrijwel leeg batterijpakket had. Het is hem vergeven. Samenvattend: een opvallend leuke auto die zeker op de boodschappenlijst moet als je een plug-in zoekt. Of gewoon een lekker gespierde SUV.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Manhart ER 800 is E 63 met ruim 800 pk

Mercedes-Benz E 300 de - Rij-impressie

SUV tegen stationwagen - Vergelijking

Test: Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio - Mercedes-AMG GLC 63 S

Mercedes-AMG verslaat ronderecord Nürburgring Alfa Romeo

BMW X3 vs. Mercedes GLC-klasse - Dubbeltest
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (31) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.