BMW 520i Executive (2001)

Kwaliteitsvervoer

BMW 520i Executive
Daar mag je het bij een BMW 5-serie toch wel over hebben. BMW presenteerde zo"n jaar geleden een licht aangepunte "5". Andere koplampen en achterlichten, flanklijsten in kleur én een nieuwe basismotor. Daar was het ons om te doen.

Bij een BMW 5-serie Executive, zelfs als basismodel 520i, heb je het natuurlijk niet over zomaar een instappertje. Qua grootte mag het dan slechts BMW"s "middelste" zijn, het is en blijft een ikoon, een voorbeeld van hoe het moet in deze klasse. Komt bij dat je zelfs in "een halfje boven basis" eigenlijk maar bar weinig te wensen over hebt. We zullen u niet vermoeien met alle extra"s, maar enkele willen we wel noemen: automatische airco, metallic lak, lichtmetaal, hout in dashboard en portieren, stabiliteitscontrole, een stuur met bedieningsknoppen voor audio en cruise-control, air-, side- en hoofdbags, elektrische ramen voor en achter, boordcomputer, stereo-installatie en alarm: het zit er allemaal op. En dat op een Duitse instapper - da"s wel eens anders geweest. Aan de andere kant: voor een grijpstuiver minder dan een ton mag dat ook wel.
Maar laten we wel zijn: al die hebbedingen zijn natuurlijk leuk, maar allerminst zaligmakend. Belangrijker is, om bij de kop van dit verhaal te blijven, de "quality" van het "moven", ofwel: hoe rijdt de 520i? Wel: ga zitten in de BMW en je weet al zo"n beetje dat het goed is. De stoelen zitten stevig en fantastisch, en zijn zó te verstellen dat zelfs de gebochelde van de Notre-Dame een aardige zit zou moeten kunnen vinden. Het stuur is wat ons betreft wat aan de forse en dunne kant, maar da"s persoonlijk. Het dashboard is geen toonbeeld van frivoliteit. Maar goed, voor de humor hoef je in ons even file- als controlerijk landje al lang niet meer in een auto te stappen en het levert wel een uiterst doordacht, doortimmerd en clean interieur op. Het wijkt in zo goed als niets af van het vorige dashboard, overigens. De BMW is muisstil, al laat hij als het erop aankomt "nadrukkelijk" horen dat hij aan het werk is. Mooi geluid trouwens, dus dat is geen probleem. De 520i heeft gelukkig een normale stuurbekrachtiging, die precies doet wat hij moet doen: helpen waar anders te zwaar, maar niet rommelen met de informatie. Overigens is er op de 520i voor iets minder dan duizend piek ook een snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging leverbaar - we hebben er nooit mee gereden, maar deze is wat ons aangaat nu al goed genoeg. Wie voor het eerst met een 520i wegrijdt, moet even oppassen dat er niets vóór hem geparkeerd staat, want de kans is groot dat je die eerste keer een metertje doorschiet. Het koppelingspedaal werkt typisch BMW-zwaar en de koppeling grijpt nogal kort en agressief aan.

Supergretig

Kwestie van wennen overigens, maar goed om te weten. Het wekt ook de indruk van een supergretige motor, een indruk die ten dele klopt. De nieuwe zescilinder lijnmotor, die in tegenstelling tot wat "520i" doet vermoeden, toch echt 2,2 liter groot is, jaagt de bijna 1500 kilo zware Duitser vlot uit de startblokken, lijkt dan op gemoedelijkheid over te schakelen en gaat boven de vijfduizend toeren weer als een jodelende Tiroler tekeer.iet onevenwichtig hoor, als we die indruk mochten wekken, eerder multifunctioneel. Wie bij 80 in 5 het gaspedaal vloert, gaat vlot genoeg om meer dan een "520i" te vermoeden, maar ook weer niet hard genoeg om glimlachend te zeggen: "Kijk, dát doen 170 pk"s nou met een auto". En die heeft "ie toch echt... Een niet al te dorstige, keurige allrounder, deze nieuwe motor.
De BMW 520i rijdt als elke BMW: stevig en toch comfortabel geveerd, met een lichte hang naar sportiviteit die langdurig "Autobahnkreuzen" allerminst in de weg zit. BMW heeft een niet geringe naam als het op wegligging aankomt, en de 520i maakt die naam weer in alle opzichten waar. De grip van de 520i is eindeloos en je weet altijd wat de banden meemaken zonder dat ze je met onnodige info opzadelen. Diepe indruk maakt ook de degelijkheid en afwerking van de 520i - waar het wegdek ook van gemaakt is, hoe lomp je er ook overheen gaat: de carrosserie geeft geen krimp. De 5-serie is in deze klasse zo"n beetje de maatstaf, en zal dat waarschijnlijk voorlopig wel blijven ook, zo goed en solide als de basis is. Als we al kanttekeningen kunnen plaatsen, gaat dat om kleinigheidjes als de wat lange slagen van versnellingspook en koppelingspedaal - niets om van wakker te liggen, dus.
De 5-serie, is een 5-serie, is een 5-serie: krachtig, voornaam en gedistingeerd, geen lijn teveel en geen lijn te weinig, maar wellicht een tikje afstandelijk. Er zijn in deze klasse veel auto"s te koop, maar als u écht verstandig bent, gaat u gewoon voor de BMW.

Signalement

Merk Bmw
Model 520i Executive
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 45.300

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 6-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.171 cc
Maximaal vermogen 125 kW / 170 pk bij 6.250 tpm
Maximaal koppel 210 Nm bij 3.500 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.775 mm / 1.800 mm / 1.435 mm
Wielbasis 2.830 mm
Massa leeg 1.495 kg
Laadvermogen 510 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 750 kg
Banden205/65VR15Prijzen
Topsnelheid 226 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,1 s (fabrieksopgave: 9,1 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,4 s / 13,1 s
Brandstofverbruik 9,0 l/100km
CO2-uitstoot 216 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum