BMW 520i Executive (2001) #6

autoreview

BMW 520i Executive (2001)

Signalement

Uitvoering520i Executive
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf133.100 km
KM-stand laatst237.500 km
Lezerswaardering: 86%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Youngtimerplezier

  • 160.000 km

Waarom een BMW? Waarom een E39? LPG? Youngtimer rijden op de eigen zaak? Wat zijn de fiscale spelregels? Per saldo voor u privé aantrekkelijk? En, bevalt het? Op deze vragen geef ik zo objectief mogelijk antwoord.

Bent u geen zelfstandig ondernemer maar wel geïnteresseerd in wat ik vind van de BMW E39, scroll dan snel door naar 'waarom een E39'.

Definitie youngtimer:
Een auto van minimaal 15 jaar oud. In de volksmond zijn youngtimers auto's van een kwaliteitsmerk met relatief weinig kilometers, die technisch en optisch in zeer goede staat zijn.

Fiscale spelregels:
Wordt de auto door de zaak aangekocht en rijdt u de auto privé, dan dient u 35% van de dagwaarde bij uw inkomen op te tellen. Het bijtellingspercentage is hoog maar kan desalniettemin toch aantrekkelijk zijn, omdat de bijtelling geldt over de economische waarde die veel lager is dan de oorspronkelijke nieuwprijs.
Naast de bijtelling dienen ondernemers met een auto van de zaak rekening te houden met de BTW correctie. Deze correctie is door de overheid in het leven geroepen omdat u, wanneer u bijtelling betaalt, zowel zakelijke als privé kilometers rijdt. De correctie is om de km's die u prive rijdt (waar u geen BTW over kunt terugvorderen) te corrigeren.
Koopt u een youngtimer als BTW auto, dan bedraagt de correctie 2,7% over de cataloguswaarde. Koopt u een zogenoemde marge auto (er staat geen BTW op de aankoopfactuur), dan bedraagt de correctie 1,5% over de cataloguswaarde.
Wanneer u dit forfait betaalt, kunt u alle BTW voor gemaakte autokosten terugvorderen.

Origineel in Nederland geleverde youngtimers zijn vrijwel altijd marge auto's. Geïmporteerde youngtimers veelal niet.

Desgewenst kunt u door middel van een sluitende km registratie de werkelijke verhouding tussen zakelijke en privé kilometers vastleggen. In dat geval kunt u dan de BTW naar rato van het percentage zakelijke kilometers terugvorderen. Let op; woon- werkverkeer valt onder privé.

Koopt u een BTW auto, dan is het te overwegen om de BTW op de aankoop niet terug te vorderen en de auto voor de BTW als privé houden. Dan geen aftrek van BTW op de aankoop en voor het bezit geen aftrek van BTW op brandstoffen, banden en onderhoud, maar dan ook geen BTW correctie voor privé.

Advies:
1. laat bij twijfel uw boekhouder een en ander doorrekenen.
2. het verzekeren van een bedrijfsauto is flink duurder dan dezelfde auto privé

Onze situatie:
De auto wordt vrijwel dagelijks gebruikt door mijn echtgenote, die zelfstandig ondernemer is. Een van de redenen om over te stappen naar een youngtimer is het gegeven dat de 0,19 ct/km die zakelijk mag worden gedeclareerd, te laag is om een auto (uit het hogere segment) te rijden en te onderhouden. Op de zaak staan nu 2 BMW's, de 520i uit deze review en een in absolute nieuwstaat verkerende BMW Z3 2.0 uit 2000. Met mooi droog weer en vakanties wordt de Z3 van stal gehaald, voor alle andere dagen de 520i.
De 520i rijdt 6x per week 100 km woon- werkverkeer, aangevuld met een beperkt aantal privé kilometers. Per jaar ongeveer 30.000 km. Het privé gebruik is beperkt, omdat we qua vervoermiddelen nogal ruim in ons jasje zitten. Naast de al genoemde Z3 hebben we de beschikking over een BMW X5, een 316, een Daihatsu boodschappen auto en 6 motorfietsen.

Onze autohistorie
De 520i is onze 50e auto. Mijn vrouw en ik hebben vrijwel altijd leuke auto's gereden. Zo passeerden onder andere enkele BMW's waaronder 1602, 2002, 316, Z3, Z4 en X5, verschillende Saab's en Citroen's waaronder 2x een XM en een DS21, een Corvette, een NSU RO 80, een paar dikke Amerikaanse trucks waaronder een heuse F250 monstertruck, diverse Japanse 4x4, een Audi A6, een Mini, een Volvo 850, 2x Espace en DS5 hybrid.

Waarom een BMW als youngtimer?
Wil je een youngtimer rijden, dan zijn er qua merk niet zo veel keuzemogelijkheden. Immers, omdat de youngtimer dagelijks wordt gebruikt, doe je geen concessies aan betrouwbaarheid, om maar iets te noemen. Het moet een degelijke auto zijn. Merken die wij hebben overwogen waren Saab, Audi en BMW. Kijk je naar de modellen die genoemde merken tot 2000 op de markt zetten, valt mij op dat BMW de (voor toen) modernste auto's produceerde. Ik weet, dit is een persoonlijke mening. Audi was voor ons ook een goede kandidaat, op een haar na een fantastisch fraaie wide body S6 4.2 uit 1999 gekocht....Het merk BMW gaf uiteindelijk de doorslag, er is veel keus uit goede exemplaren, de onderdelenvoorziening is top en last-but-not-least een gerenommeerde BMW specialist bij mij in de straat.

In zijn algemeenheid: zoek een youngtimer die zo origineel mogelijk is. Vaak vallen oudere auto's uit het topsegment in handen van jongeren die graag sportuitlaten en 20 inch velgen monteren, maar geen cent uitgeven aan onderhoud. Kijk goed naar de onderhoudshistorie, klopt alles?, laat de auto keuren of neem een deskundige mee, let op achterstallig onderhoud. Wees niet te gretig, is je gevoel ook goed? Dankzij de goede bouwkwaliteit van bijvoorbeeld Audi en BMW zie je soms geen verschil tussen auto's met 100.000 km en 250.000 km op de teller. Koopjes bestaan niet. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
Auto's uit dit segment zijn duur om rijdend te houden, vooral als je het onderhoud door de officiële dealer laat uitvoeren. Besef dat de dealer dezelfde tarieven hanteert voor je youngtimer als voor een 1 jaar oude auto en dat jouw auto (verhoudingsgewijs) veel meer uren onderhoud nodig heeft.

Waarom een E39?
In willekeurige volgorde:
a) een ook anno nu nog een zeer fraaie auto met een tijdloos design, waarbij naar mijn mening de sedan de tand des tijds beter heeft doorstaan dan de touring. Het rustige lijnenspel, de mooie lage neus (facelift), een lichte wigvorm, mooi!
b) de bouwkwaliteit, geweldig goed voor een ontwerp uit 1996. De auto is waanzinnig degelijk gebouwd. Dat voel je aan alles wat je aanraakt. Mooie en degelijke materialen waar je kijkt
c) Het comfort. De auto is ontzettend stil, veel stiller dan je zou verwachten van zo'n oud ontwerp. Telkens als ik in de auto rijd, word ik blij verrast door de stilte. Stiller dan de X5 of een E60. Weinig windgeruis, geen bandenafrolgeluiden, geen rammeltjes. Ook op zeer hoge snelheden is het lekker stil in de cabine. De stoelen zitten fijn, zijn in alle richtingen te verstellen, lange ritten zijn geen probleem, sterker: een plezier!
d) De wegligging; de auto heeft een 50/50 gewichtsverdeling. In combinatie met de achterwielaandrijving en de rustige besturing wordt autorijden een feest.
e) De fantastische 6-cilinder motoren die BMW in de E39 heeft geleverd. Lekker soepel, hangt goed aan het gas, lineaire vermogensopbouw, fraai geluid. Van het motorgeluid word ik bij tijd en wijle lyrisch (lees mijn review van de E46 330xd; de radio blijft altijd uit)
f) Distributieketting in plaats van riem. Degelijke techniek.
g) Goed geschikt voor LPG en met handbak relatief zuinig

Er zijn niet uitsluitend positieve zaken te vermelden. Aandachtspunten voor de E39 zijn onder meer (ook weer in willekeurige volgorde):
a) de afmetingen van de auto, lang en breed. Flink groter dan een E46 en een C-klasse. Niet alle uitvoeringen hebben PDC.
b) Onderhoud van het onderstel. De auto is gevoelig voor een goede wielophanging, wiellagers, reactiearmen en goede banden. Niet kwaliteitsbanden zorgen, ondanks perfecte balancering, vaak voor een lichte trilling in het stuur bij snelheden rond de 120 tot 130 km/uur. Banden van Michelin, type Premacy bevallen het beste, zowel voor zomer- als winterband. Deze banden zijn duur.
c) Thermostaat. Moet regelmatig worden vervangen, ook bij mijn andere BMW's overigens, dus meer typerend voor het merk BMW dan voor de E39
d) Pixeluitval. Na verloop van tijd zijn de cijfers niet meer te lezen. Reparatie is goed mogelijk en niet duur.
e) Oudere auto dus regelmatig onderhoud, onderhoudskosten hoger in vergelijk met nieuwe(re) auto. Onderdelen zijn niet goedkoop.

Onze E39
Onze E39 is een handgeschakelde 520i Executive uit januari 2001 met twee vorige eigenaren. Km stand 133.000. Het betreft de 2,2 6-cilinder motor met 170 pk en 210 Nm. De schadevrije auto hebben we privé gekocht in september 2015. Het is een origineel NL geleverde auto en aantoonbaar door officiële BMW dealers onderhouden. Eind 2015 zag de auto er als nieuw uit. Echt heel mooi, het stoffen interieur leek zelfs ongebruikt. De auto had in 2001 een nieuwprijs van ruim EUR 46.000,- zonder opties. Toen we de 520 kochten, stond er een 540 naast. Twijfel dus. De 540 uit 1999 was full options en EUR 5.000,- duurder. En ook vrijwel nieuwstaat. Uiteindelijk toch gekozen voor de degelijke eenvoud van de 520, temeer daar er LPG moest worden ingebouwd. Het is algemeen bekend dat LPG prima functioneert op de 6-cilinder modellen. Voor de V8 wist ik dat niet zeker.

Is 170 pk genoeg?
Ja, dat volstaat maar er zijn weinig reserves. Onderin het toerenbereik is de motor weinig krachtig (210 Nm) maar vanaf 3500 tpm trekt het blok er lekker aan. Het is een waar genot om de motor verder door te trekken, dat gaat gepaard met een lekkere huil van de 6 in lijn. Het schakelen gaat trefzeker maar met een lange slag. Ook niet onbelangrijk; op snelheid is de auto stil, heel erg stil zelfs. Nadat de motor is opgewarmd, rijdt mijn vrouw flink door met kruissnelheden tussen de 140 en 160 km/u. Ondanks dat de motor dan hoog in toeren (circa 4500 bij 160 km/u) zit, blijft het in de auto mooi stil. 180 km/u gaat ook prima, de auto ligt (met Michelin banden!!) stevig op de weg.
Een 528i of 530i is over het algemeen een betere keus. Dit blok heeft duidelijk meer koppel onderin terwijl het verbruik slechts 10% hoger is.

Inbouw LPG
In januari 2016 is de auto door de (eigen) BV overgenomen van privé, prijs EUR 5.000,-. Direct is er door een erkend LPG inbouwbedrijf een nieuwe installatie van Vogels ingebouwd, prijs EUR 2.100,- incl. BTW.
Helaas werd de inbouw allesbehalve professioneel gedaan. Ondanks dat de auto 3x terug is gebracht, kreeg de garagist (nogmaals: erkend en goed bekend staand LPG inbouwer) de auto niet goed aan het lopen. De motor sloeg regelmatig af en had geen vermogen boven 3750 tpm. Bovendien zag het er onder de motorkap allesbehalve netjes uit. De LPG installatie was rommelig en amateuristisch aangelegd, onderdelen van de LPG installatie zaten niet goed vast, koelslangen liepen aan tegen de koelfan waardoor binnen een paar honderd km een slang door was en de auto moest worden afgesleept. Bovendien had onze prachtige strakke E39 opeens rondom diepe krassen en deukjes. Ik heb nog nooit zo spijt gehad van de beslissing om bij deze garagist LPG in te laten bouwen. Ik kon wel janken. Door mijn beslissing was de prachtige en fantastisch rijdende BMW die mijn vrouw en ik met zoveel zorg hadden uitgezocht 'verkracht' en het zou waarschijnlijk nooit meer goed komen, dacht ik.
Teneinde raad mijn BMW specialist (weet u nog, even verderop in de straat) gepolst. Hij adviseerde om de auto te laten controleren bij een bevriend LPG inbouwer in Zeeland. Deze inbouwer heeft de installatie opnieuw aangelegd en afgesteld. Resultaat: auto rijdt geweldig, geen verschil tussen LPG en benzine. En zuunig als een Zeeuws meisje, bij normaal gebruik rijdt de auto 1:10 tot 1:11.

Onderhoud - onderhoudskosten
133.000km: aankoop auto (2015)
137.000km: op 2-1-2016 nadat de auto door ons privé aan de BV werd verkocht, nieuwe winterbanden laten monteren. Een set originele 16' spaakwielen aangekocht via Marktplaats. Bandenmerk: Michelin. Prijs EUR 554,-.
137.000 km: onderhoudsbeurt groot, alle oliën, filters, bougies, div. lampjes, vervangen wiellager achterwiel, stuurbekrachtigingsslangen, waterslang EUR 1.105,-.
137.005 km: LPG inbouw EUR 2.100,-.
Nieuwe originele naafkappen en wisserbladen EUR 95,-.
Nieuwe originele BMW vloermatten EUR 107,-.
137.600 km: afslepen auto (LPG probleem), reparatie waterslang gasklok, totaal EUR 158,-.
137.700 km: herinstalleren LPG installatie + afstellen EUR 702,-.
Vervangen lamp rechtsvoor (ring stadslicht) EUR 33,-.
Nieuwe thermostaat, koelvloeistof, bandenwissel-zomerbanden EUR 200,-.
154.000 km: onderhoudsbeurt klein, olie, oliefilter, nieuwe draagarmen achter, nieuwe koplampunits recht en links, gordelspanner voorstoel, totaal EUR 2.196,- waarvan 6 uur arbeidsloon a EUR 57,45.
Pixel reparatie EUR 302,-.
Inbouw zwart lederen interieur, zelf ingebouwd, prijs interieur EUR 400,-
167.000 km: LPG service, EUR 0,00
170.000 km: bobines, bougies, EUR 389,-
171.000 km: vervangen LPG injector, EUR 163,-
177.000 km: vervangen ECU voor LPG installatie, EUR 0,00
177.600 km: LPG service, EUR 0,00
182.100 km: onderhoudsbeurt klein,olie, oliefilter, luchtfilter, airco service, EUR 320,23
182.120 km: 4 banden gebalanceerd, EUR 54,24
198.000 km: APK, lampje, ABS sensor linksvoor, EUR 238,36 (ABS ECU blijkt ook defect, reparatie volgt)
199.500 km: ABS ECU gereviseerd, paar flessen olie, lampje, nieuw LPG filter, EUR 457,02
199.890 km: auto privé overgenomen
206.000 km: kleine beurt, olie, oliefilter, nieuwe voorruit, EUR 628,67
211.700 km: kachelweerstand, EUR 170,66
237.500 km: auto verkocht

Verbruik
De auto rijdt voordelig op LPG. Mede dankzij de handbak varieert het verbruik van 1:12,5 op langere afstanden (snelheid tussen de 100 en 110 km/u) tot 1:8 of minder bij flink doorrijden op de autobaan (160 km/u of meer op teller die circa 5% overdrijft). Naast LPG lust de auto een slokje olie, het gemiddeld verbruik ligt rond de 1 : 3.000km.

Nadeel van LPG is de beperkte actieradius. In de praktijk tank je tussen de 300 en 400 gereden km. Er gaat dan maximaal 49 liter in de tank. Ander nadeel is dat in Nederland de verkrijgbaarheid van LPG met het jaar afneemt. Gelukkig zit er op de dagelijkse route een LPG pomp. De literprijs (2016) hier in de stad ligt tussen de EUR 0,50 en EUR 0,55. Even de grens over, in België, tank je nog voordeliger, laatst nog voor EUR 0,29 per liter getankt. Ik kan dan de BTW niet verrekenen.
De lage prijs maakt het ongemak van vaak tanken en de aanschaf van een LPG installatie goed. Nu houd ik wel van een lage brandstofprijs, maar als de auto er niet goed op rijdt, kies ik weer voor benzine (of diesel). Gelukkig rijdt de 520i goed op LPG, rijdend is er geen prestatieverschil tussen LPG en benzine.

Doorrijden ja of nee?
Het liefst koop ik om het jaar een andere auto. Nu verkopen is bedrijfseconomisch niet verstandig. We hebben flink geïnvesteerd o.a. de LPG installatie. Ook ziet de auto er optisch wat minder uit, de krassen die door de LPG inbouwer zijn gemaakt zijn dermate diep, dat je ze niet kan verwijderen. De voorbumper heeft een paar plekjes. Voor het mooie moet de auto worden overgespoten. Misschien volgend jaar?
Aan de andere kant toont de auto zich betrouwbaar, is technisch in orde. Naar verwachting rijden we nog een paar jaar door met de 520.

LPG service

  • 167.000 km

In ongeveer 7 weken 7.000 km gereden. De kilometers vliegen er bij nu de Z3 niet meer uit de garage komt. Probleemloos rijden, op een recente storing in de LPG installatie na; de auto schakelde niet automatisch over naar LPG. Dus op naar LPG Vogels in Son. De LPG warmtewisselaar bleek defect. Gratis vervangen, want 3 jaar garantie op een Vogels installatie.

In de afgelopen weken regelmatig nog wat olie bijgevuld. Ik vind het verbruik met ongeveer 1 op 3.000 tot 3.500 km wat aan de hoge kant. Maar daar gaan we niets aan doen. Het is zoals het is.

Op de terugweg van Son naar huis, een rit van ongeveer 100 km, was ik een tevreden bestuurder. Want wat rijdt zo'n E39 toch lekker comfortabel. De combinatie van goede stoelen, fijne zithouding, weinig windgeruis, neutrale besturing, goede remmen en last but not least een heerlijke 6-cilinder motor geven een fijne rijervaring. Eenmaal thuis aangekomen, nog nagenietend van de rit, vertelde ik mijn vrouw dat als deze 520i 'op' is, we op zoek moeten gaan naar een andere E39.

Daarmee verbaasde ik niet alleen haar, maar ook mijzelf. Had ik laatst niet een oogje laten vallen op een 525d uit 2012?

5 cilinders

  • 170.000 km

Hoewel ik heb genoten van de soundtrack mijn Volvo 850, hoort een BMW niet op 5 poten te lopen. Het oranje motormanagement lampje brandde dus op naar de BMW specialist (verderop in de straat) om de auto uit te laten lezen. Er bleek een bobine defect. Deze vervangen + 6 nieuwe bougies + 1 uur arbeidsloon. Prijs bobine EUR 151,-, bougies EUR 121,-, uitlezen EUR 45,-, arbeidsloon EUR 71,- maakt een totaal van EUR 389,- incl. BTW.

Het toeval wil dat een paar honderd km later het motormanagement lampje weer oplichtte. Bij uitlezen bleek dit met de LPG installatie te maken te hebben, de motor loopt perfect op benzine en hier zijn geen foutmeldingen. Hoewel de motor ook op LPG mooi loopt en ik niets bijzonders merk, binnenkort toch maar even naar LPG Vogels in Son.

Vervangen LPG injector

  • 171.000 km

Er bleek een LPG injector defect (voor de cilinders 4,5 en 6). Deze laten vervangen + 3 kwartier arbeidsloon maakt EUR 163,-. Motor loopt weer als vanouds prachtig rond.

Een nieuwere auto trekt, er wordt minimaal 30.000 km per jaar met de E39 gereden. Ook willen mijn vrouw en ik weer graag een dikke diesel (meer koppel, grotere actieradius, goedkoper onderhoud t.o.v. LPG). Een mooie E39 diesel met weinig km zie je vrijwel nooit, bovendien rijden wij nog wel eens door het centrum van Rotterdam, waar oudere diesels niet (meer) mogen komen. Daarom deze week gekeken naar een full options 2009 BMW 320d touring x-drive, import België, weinig km, scherpe prijs. Qua uitrusting precies zoals ik hem wil hebben, maar helaas van een weinig zuinige eigenaar geweest. Dat doen we dus niet. De door hetzelfde bedrijf aangeboden A4 tdi quattro uit 2011 zag er netjes uit en reed goed, maar viel na een nachtje slapen af......omdat het geen BMW is.

Vorige week een fraaie 316 uit 1985 gekocht. 1e lak, origineel NL, nergens roest, geen stuurbekrachtiging, 4 bak, wieldoppen, carburateur. Levering 1 maart. Ik kan niet wachten.

Nieuwe ECU voor de LPG installatie

  • 177.000 km

De laatste weken vertoonde de 520 kuren; de ene dag wel op LPG en de andere niet. Vandaag door naar de LPG specialisten van Vogels in Son voor een diagnose. Hierbij is de ECU vervangen. De ECU (Electronic Control Unit) is het hart van de installatie en controleert alle taken van het LPG systeem. Gelukkig onder garantie (2 jaar na installatie).

Volgende week wordt een vrijwel in nieuwstaat verkerende 530 xd (model 2009, 100.000 km) in gebruik genomen. Deze auto wordt door mijn vrouw ingezet voor woon- werkverkeer, ongeveer 600 km per week plus alle 'grote' ritten naar ver weg wonende familie en vrienden. De 530 xd staat niet op de zaak, zakelijke km's worden gedeclareerd a EUR 0,19 ct/km.

Deze aanschaf betekent dat er met de 520 niet meer zoveel gereden zal gaan worden. Omdat we nogal ruim in ons jasje zitten met auto's, (530xd, X5, Z3, 520, 316 + boodschappenauto) vragen wij ons af of we de 520 wel moeten aanhouden. Anderzijds, verkoop levert niet veel op en de auto rijdt zuinig en toont zich betrouwbaar.

Bouwkwaliteit E39 van uitzonderlijk hoog niveau

  • 177.100 km

In de twee voorgaande updates leest u over mijn overwegingen om een recentere BMW aan te schaffen en dat mijn vrouw en ik onlangs zijn overgegaan op de koop van een 530 xd (E60, modeljaar 2009). Wij rijden graag in een vlotte diesel.

Nu wij de laatste weken proefritten hebben gemaakt in recente E60, E61 en F10 modellen, valt de enorm goede bouwkwaliteit van de E39 weer op. Je zou toch zeggen dat als je overstapt in een 5-serie die 5 of 10 jaar later is ontwikkeld, je in een in vele opzichte modernere en betere auto rijdt. Beste lezer, dat is niet het geval. Uiteraard zijn de motoren weer krachtiger en zuiniger geworden. Maar kijk eens naar de gebruikte materialen in zo'n E39, topkwaliteit! Ook anno 2017. Verder valt de stilte in de cabine op, een modernere 5 is absoluut niet stiller bij bijvoorbeeld 120 km/u. Het veercomfort kan wedijveren met dat van de modernere 5 modellen, evenals de stuurprecisie. Tenslotte oogt de facelift sedan zelfs in 2017 niet verouderd (dit in tegenstelling tot de touring, maar dat is een persoonlijke mening).

Nu hoor ik u zeggen, koop dan een E39 met een dieselmotor! Dat is inderdaad een mogelijkheid, en ik zie er zo nu en dan een met een lage km stand. Helaas mag je met een oude diesel diverse centra niet meer in. Aangezien wij regelmatig door het centrum van Rotterdam rijden, is een E39 met dieselmotor geen optie.

LPG problemen houden aan

  • 177.500 km

Tja, daar hadden wij (LPG Vogels uit Son) en ik gedacht dat met een nieuwe ECU het LPG probleem zou zijn opgelost. Helaas, het probleem houdt aan. Tijdens het rijden valt ook met de nieuwe ECU de LPG toevoer uit, het kastje met de groene led's is 'dood' en met een schok schakelt de auto over op benzine.

Je weet niet wanneer dit probleem over is, dat kan zijn tijdens dezelfde rit, de volgende dag of soms twee weken later. Weken later is financieel onprettig omdat je telkens op benzine rijdt. Voor de auto zelf maakt het allemaal niets uit, die rijdt probleemloos door.

Volgende week gaat de auto weer naar de LPG specialist.

De conclusie van deze update laat zich raden; mijn vrouw en ik kopen nooit meer een auto op LPG. Financieel lijkt het rijden van een auto op LPG een aantrekkelijk plaatje maar in de praktijk zit het vaak niet mee. Ook bij ons is dat het geval, stomme pech door te kiezen voor een onhandige LPG inbouwer waardoor een dure herinstallatie noodzakelijk was. Vervolgens zo'n 10 maanden probleemloos gereden maar nu is het pech op pech..

LPG probleem definitief opgelost!

  • 177.600 km

Vanochtend weer op bezoek bij LPG Vogels in Son. Zoals in de voorgaande updates te lezen was, hebben mijn vrouw en ik de laatste weken vrijwel doorlopend pech met het rijden op LPG. Vandaag nogmaals alle verbindingen en contacten van de LPG installatie extra goed gecontroleerd en ja....een 'handvaste' aardedraad. Schroefje goed aangedraaid, nieuw LPG filter er op voor de zekerheid en heerlijk terug naar huis gereden. Probleemloos dus.

We hebben besloten dat de 520 voorlopig mag blijven. De auto heeft een handelswaarde van circa EUR 3.000,-, zo schat ik in. In de afgelopen 1,5 jaar hebben we een veelvoud van dit bedrag uitgegeven. Technisch is de auto OK. Een goede en fijn rijdende auto verkopen voor EUR 3.000,- voelt als weggeven. Dat doen we dus niet.

Klaar voor 2x zomervakantie!

  • 182.200 km

De 520 mag in juli maar liefst 2x mee op vakantie naar (Zuid) Frankrijk! Eerst neemt mijn dochter de auto mee, daarna mag de E39 het gezin vergezellen naar de Vogezen. Mijn dochter geeft de voorkeur aan de 520 boven de Charade of de oude 316 (in onze andere BMW's mag ze wel rijden, maar dan 'onder toezicht' van mij of mijn vrouw). De keuze voor de 520 is logisch; meer comfort, meer ruimte voor personen en bagage en vooral lekker goedkoop dankzij een -nu- goed werkende LPG installatie.

De laatste twee weken van juli rijden we met de Kip Kompakt aangehaakt naar de Vogezen. We hebben besloten om de E60 530xd thuis te laten. De auto is dan net terug van de spuiter (we hebben flink schade gereden) en we kiezen er voor om deze auto, waar we extra zuinig op zijn, niet mee te nemen.

Deze week is de auto geserviced, kleine beurt, 6,5 liter verse olie, oliefilter en een nieuw luchtfilter. Tevens de airco laten vullen (eerste keer sinds koop in 2015). Kosten EUR 320,23. Bij de KwikFit alle wielen laten balanceren, voor EUR 54,- een koopje dankzij ANWB ledenkorting.

Verzekerings perikelen

  • 199.800 km

Het goed verzekeren van een 'bedrijfswagen' is niet eenvoudig. Verzekeringsmaatschappijen accepteren geen oudere zakelijke auto indien de dekking WA casco moet zijn. En zelfs een kale WA dekking is flink aan de prijs. Daarom is onze 520 slechts WA verzekerd.
Mede omdat mijn vrouw sinds april haar dagelijkse km's aflegt in een recente 530 xd hebben wij besloten om de 520 (en de Z3, zie mijn andere review) privé over te nemen. De BV heeft nu geen auto's meer, zakelijke km's worden gedeclareerd.
Het verzekeren van de 520 als privé auto is een koud kunstje; verzekeraars lijken in de rij te staan. Gekozen voor een bekende naam en toch daalt de maandelijkse premie van EUR 60,- naar EUR 26,-. Uitgangspunten zijn vrijwel gelijk, slechts max. km per jaar daalt naar 25.000 (was: onbeperkt).

Probleemloos

  • 211.800 km

Onverwacht flink wat km's afgelegd; circa 30.000 km in laatste 12 maanden, terwijl de meeste km's worden afgelegd met de 530 diesel. Ditmaal met de 520 geen enkel technisch probleem gehad. Olieverbruik blijft rond 1 op 3.000 km. De voorruit vertoonde plotseling een flinke barst, nieuwe voorruit laten plaatsen. Verder kleine beurt, olie en oliefilter.
Kachelweerstand vervangen (aanjager werkte niet).

Verkoop

  • 237.500 km

Wegens verhuizing hebben we ons wagenpark moeten inkrimpen. Niet alles kon mee. Zo hebben we 3 motorfietsen verkocht, 1 Daihatsu en 2 BMW's waaronder deze 520. De 520 is bij D van E BMW Specialist in Ede voor een faire prijs ingeruild op een nette en scherp geprijsde 118d. De auto is dezelfde dag nog doorverkocht aan een E39 liefhebber.
Wij winkelen graag bij Dirk van Engelenhoven. Altijd nette occasions en nooit gedoe als er onverhoopt toch iets aan de auto mankeert.

We hebben de BMW precies 3 jaar in bezit gehad. Resumerend is de 520 een fijne auto geweest. Heel betrouwbaar. Zuinig dankzij LPG. Goede zitpositie. Comfortabel, maar niet sportief. Stille cabine, minder windgeruis vergeleken met een X5 of een E60. Niet bijzonder goedkoop in onderhoud. Als wij de auto hadden gehouden had ik hem opnieuw laten spuiten (zie eerdere opmerkingen over de ruwe LPG inbouwer). Ook waren er nieuwe schokbrekers nodig om de auto bij hogere snelheden (weer) strak op de weg te houden.

Dank voor het volgen van deze review!

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens