Xpeng toont vliegende auto en robotdieren

Technologische trukendoos

Xpeng HT Aero vliegende auto
Xpeng HT Aero vliegende autoXpeng HT Aero vliegende autoXpeng HT Aero vliegende autoXpeng vliegende autoXpengXpengXpengXpengXpengXpengXpengXpengXpengXpeng

Xpeng trekt zijn technologische trukendoos open en trekt daar onder meer een vliegende auto uit. Daar blijft het niet bij, het Chinese merk dat ook ambities heeft de Europese automarkt te veroveren laat onder meer een nieuw laadnetwerk en ... robotbeestjes zien.

Vliegende auto's bestaan - vooral op papier - in alle soorten en maten. Het Nederlandse PAL-V heeft in de vorm van de Liverty een gevaarte in de aanbieding dat een combinatie lijkt van een auto en een helikopter die je daadwerkelijk kunt kopen. Niet lang geleden liet Hyundai een vliegend stukje techniek zien dat meer op een drone leek. Het Chinese Xpeng heeft tijdens zijn Tech Day onder meer een eigen vliegende auto gepresenteerd.

Xpeng HT Aero vliegende auto

Xpeng

Voor een zogenoemde vliegende auto lijkt de creatie van Xpeng verrassend veel op een volwaardige auto. De samen met partner HT Aero ontwikkelde creatie lijkt op een futuristische supercar, maar heeft aan weerszijden uitschuifbare armen waarop rotorbladen zijn gemonteerd. Meer informatie geeft Xpeng niet vrij, behalve dat het gevaarte al in 2024 in de verkoop moet gaan.

Maar er is meer. Xpeng stelt namelijk Xpilot 3.5 en 4.0 voor. Xpilot 3.5 en 4.0 zijn uitgebreide semi-autonome rijsystemen waarvan de laatste 'locatie tot locatie'-rijden mogelijk moet kunnen maken. Samen met de naam van het systeem lijkt dat te wijzen op soft- en hardware die autonoom rijden van niveau 4 mogelijk maakt. In 2023 moet het systeem in auto's van Xpeng worden toegepast. Xpeng trekt verder een laadnetwerk met wat het zelf 'superchargers' noemt uit de hoge hoed, waarmee je met een laadvermogen van maximaal 480 kW moet kunnen laden.  Xpeng heeft in China momenteel 1.648 laadstations.

Xpeng

Dat nieuwe technologie ook een beetje eng kan zijn, bewijst Xpeng met robotdieren die worden omschreven worden als 'pony's' - hoewel ze lijken op helhonden uit je laatste nachtmerrie. De robotbeestjes kunnen zelfstandig hun weg door je huis vinden, herkennen je stem en gezicht en maken volgens Xpeng deel uit van een toekomstig 'smart mobility ecosysteem'. Verdere informatie over de robots geeft Xpeng niet vrij.

Xpeng heeft de ambitie om de Europese markt te veroveren en voegt zich daarmee in een steeds langer wordende rij Chinese fabrikanten en merken die dat van plan zijn. We noemen Seres, BYD, Nio, Byton, Great Wall en Hongqi, maar daarmee zijn we er nog lang niet. In Nederland kun je al enige tijd de showrooms van het Chinese MG binnenwandelen en ook Aiways, Maxus en het aan Volvo gelieerde Lynk & Co en Polestar zijn hier actief.

Lezersreacties (6) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.