Volkswagen Passat B2 - Facelift Friday

Vooral de vijfdeurs

Volkswagen Passat B2
Facelift Friday Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2Volkswagen Passat B2 Polizei duitse politie duitslandVolkswagen Passat B2 Polizei duitse politie duitslandVolkswagen Passat B2 Polizei duitse politie duitslandVolkswagen Passat B2

Facelifts, de Volkswagen Passat lust er wel pap van. De tweede generatie van Volkswagens middenklasser kwam hier nog niet eerder voorbij, maar werd in 1985 toch ook stevig beetgepakt. Dat gold vooral voor de hatchback.

De eerste generatie van de Volkswagen Passat, de B1, kreeg al meteen een stevige facelift te verwerken. Dat gold eveneens voor editie 3, die zo stevig werd aangepast dat Volkswagen het gerechtvaardigd vond om van een generatiewissel te spreken. De editie die volgde heette dan ook B5 in plaats van B4 en kreeg op zijn beurt een complete make-over.

Je ziet al wat er mist: de tweede generatie, ofwel de Passat B2. Die verscheen in 1980 op de markt. Hoewel duidelijk moderner, lijkt deze editie van de Passat nog wel sterk op het oermodel. Dat begint al bij de carrosserievarianten. Zo was de Passat opnieuw een ‘liftback’ met een vrij vlakke achterruit - als vijfdeurs én driedeurs! - en keerde hij ook terug als stationwagon 'Passat Variant'. Een sedan was er niet, maar alleen op papier. In de praktijk was er namelijk wel degelijk een Passat met een losse kofferbak, alleen ging die in die beginjaren van deze generatie nog als Santana door het leven.

Die Volkswagen Santana is een verhaal op zichzelf, want ditzelfde model is in China tot 2021 geproduceerd. In Europa is het veel eerder voorbij met de Volkswagen die met zijn naam doet denken aan ‘het ideale tussendoortje’. Of aan de  befaamde popartiest natuurlijk ... Vanaf 1985 krijgt de Santana bij ons gewoon de naam ‘Passat’. Er is meer nieuws op carrosserievariant-gebied, want de driedeurs komt te vervallen.

Volkswagen Passat B2

Oud (boven) en 'nieuw' (onder).

Volkswagen Passat B2

Die wijzigingen staan in 1985 niet op zichzelf, maar vallen samen met een facelift voor de gehele Passat-reeks. De update is helemaal conform verwachting voor een model uit de jaren 80. Volkswagen monteert bij het faceliftmodel grotere schildbumpers, voorziet de Passat rondom van meer zwarte kunststof en spuit in de meeste gevallen ook de B- en C-stijlen zwart. De zijruitpartij wordt zo visueel meer één geheel.

Het grote nieuws is echter niet weggelegd voor de nieuwe vierdeurs Passat en zelfs niet voor de Variant. De vijfdeurs liftback wordt in 1985 aan de achterzijde veel steviger beetgepakt en krijgt compleet nieuwe achterlichtunits. In plaats van kleine, staande exemplaren aan weerszijden van de klep, gaat het bij het nieuwere model om horizontale, hoger geplaatste en grotere exemplaren. Die zijn flink breder dan voorheen en lopen door tot ín de klep, om daar aan te sluiten op de nieuw ontworpen uitsparing voor de kentekenplaat. Wie goed kijkt, kan zien dat er onder de nieuwe achterlichten ‘vulstukken’ zijn geplaatst om het gat van de originele achterlichten op te vullen. Is deze modernere kont een verbetering? Aan jou het woord!

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum